Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter

Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Omplantera krukväxterna

2009-02-08 10:47 #0 av: Bjornen

Det blir allt ljusare och krukväxterna börjar vakna till liv och då är det dags att ge dem lite extra "mat" att växa i.

 En Streptocarpus är delad med en liten hjälpreda.

Dagarna blir allt längre dag för dag och många av våra krukväxter börjar få lite mera fart och börjar växa igen från den vintervila den har tvingats genomlida i vårt vintermörker. Andra växter har kanske haft en naturlig vintervila som nu börjar ta slut. En del har kanske fått bli undanknuffade av julgranen eller tvingats stå för nära den och mått illa ett tag.

Det är därför dags att sköta om krukväxterna lite extra. Innan de börjar växa på riktigt är det lämpligt att omplantera dem eller dela stora plantor. Under slutdelen av viloperioden är de inte så känslig för lite vårdslösare hantering. Man kan skada rotsystemet utan att det påverkar växten allt för mycket. Alla växter behöver inte omplanteras varje år. Om det kommer fram rötter ur krukan är det hög tid till omplantering. Låt krukjorden torka ur lite så att man lättare kan få ur hela krukklumpen. Om det är svårt kan man använda en tunn bordskniv som försiktigt skiljer kruka och jordklump åt. När man har fått upp krukklumpen kan man ofta ta bort en del gamla rötter. Stora plantor med flera tydliga delar kan ofta delas upp i flera delar. Plantor kan ibland förnyas genom delning och gamla dåliga delar kan tas bort. Använd en vass kniv och skär till ordentliga plantor med friska rötter. Delade rotklumpar kan placeras i vatten ett tag innan de sätts i en ny kruka. Sätt plantorna i en ny kruka som bör vara ett nummer större än den gamla. Lerkrukor är bäst för de flesta krukväxter. Före omplanteringen bör nya lerkrukor läggas i blöt så att de suger åt sig vatten. Fyll i lite ny jord i botten och sätt ner krukklumpen och fyll på jord runt om. Sedan vattnas krukväxten ordentligt. Var beredd att fylla på med mera jord sedan de har vattnats. Genom vattningen packas jorden till och därför behöver man ofta fylla efter med mera jord. Fyll inte krukan allt för full, det ska också finnas plats vatten när de vattnas.

Bästa jorden till krukväxterna är jord från den egna komposten. I brist på sådan finns olika köpjordar i blandad kvalitet. Ofta är köpjord alltför torvrik och blir gärna för kompakt. Väl vattnad jord håller fukten onödigt bra och det kan bli syrebrist i jorden. Torr jord blir så torr att det är svårt att vattna plantan, det bara rinner av. Därför är det bra att blanda köpjord med sand, grus eller småkornig leca, för att få den att bli porösare. Om man blandar i grus eller sand blir jorden magrare och man kan behöva komplettera jorden med naturgödsel. Placera eventuell naturgödsel inte direkt mot rötterna. All jord ska hålla rumstemperatur och får inte vara för fuktig eller för torr. Fuktig jord får stå framme och torka ur lite grand. Förra årets jordpåse har kanske torkat och då läggs jorden i en hink som fylls på med vatten så blir den riktigt genomfuktad. Den måste därefter torka upp till lagom fuktighet. Fjolårets jord blir knappast förstörd fast den har torkat. Själva omplanteringen görs gärna i ett litet svalare rum utan stark sol. Rötterna vill inte utsättas för torka och gassande sol. Undvik att ha rötterna framme allt för länge. I samband med omplanteringen är det lämpligt att skära tillbaks krukväxterna. En del sugrötter blir skadade och om man beskär rotsystemet bör bladverket beskäras i motsvarande grad. Allt för hård beskärning kan dock innebära att växten inte orkar bryta nya blad och skott.

Kanske det går att äta.

Olika växter tål olika hård hantering. Fråga kunniga personer eller läs i någon krukväxtbok, vilka krav olika växter har. På en del ställen där det säljs krukväxter är kunskaperna om växter mycket dåliga och där kan olika råd vara felaktiga. Tyvärr kan det ibland ges svar som passar till kunden och inte till växtens krav. Om de håller med dig för mycket är det ofta tecken att de egentligen inte vet svaret på frågan, utan försöker undvika att säga att de inte vet.

I samband med omplantering är det också lämpligt att ta sticklingar för att förnya plantorna eller för att ge bort till grannar och vänner.      

Anmäl
2009-02-08 11:18 #1 av: Bjornen

En tidigare publicerad artikel i Dalabygden.

Anmäl
2009-02-10 13:48 #2 av: Reining

Bra artikel

Anmäl
2009-02-10 15:46 #3 av: Emma-Andersson

hehe duktik kisse som hjälper matte att plantera om.

Anmäl
2009-02-10 16:40 #4 av: Christina

Haha - eller husse?

Jättefina råd - tack för dem.

Anmäl
2009-02-11 12:49 #5 av: Thea

Bra artikel och söta "kontrollanter"! Flört 

H. Thea

Anmäl
2009-02-11 15:17 #6 av: [Asta]

Nu finns det ju blomsterjord som man redan blandat leca i. Det brukar jag köpa på Plantagen.

Anmäl
2011-09-16 10:22 #7 av: blomfian

Bjornen

Måste fråga när du planterar om eller tar isär bladen från en streptocarpus efter du är klar låter du den stå i något miniväxthus eller plastpåse på sig ett tag efteråt?Har du belysning och om hur många timmar?/blomfian

Anmäl
2011-09-16 14:06 #8 av: Bjornen

Där på bilden delar vi (katten och jag) på en planta och sätter dem nästan direkt i fönstret. Möjligen efter en dags avvaktning. Där har de ju sedan förut rötter.

När jag sätter blad så låter dem stå i krukan och ibland med plastpåse över krukan, men oftast inte ens det. Något extra ljus använder jag ytterst sällan. Möjligen åt speciella växter som behöver ett viss antal timmar ljus för att bilda knopp.

Anmäl
2011-09-17 21:58 #9 av: blomfian

Tack för hjälpen.

Anmäl
2013-08-28 10:00 #10 av: Lisskarin


Vad händer om man planterar om på hösten? Jag kunde inte göra det i våras och nu ser mina pelargoner så "ämliga" ut att jag inte tror de överlever vintern!

Måste verkligen pelargoner vissna ner över vintern? Är det nödvändigt eller är det en "vana" sedan vi bara hade fönster-karmar och inte det stora inglasade (uppvärmda) uterummet med plast i stället för glas?

Anmäl
2013-08-28 10:21 #11 av: Bjornen

Vanliga pelargoner kan endera övervintras som vanlig krukväxt med enstaka blommor under vintern eller svalt. Andra pelargoner t.ex. Mårbacka, Stjärnpelargon osv. bör endast övervintras som vanlig krukväxt men gärna lite svalare temperatur men ljust. 

Pelargoner kan omplanteras även under hösten, men man bör inte vänta till alltför sent. Då kan det vara bättre att vänta till februari.

Anmäl
2013-08-28 11:59 #12 av: mariatingsund


och jag undrar hur man gör när man inte längre kan/vill omplantera stora växter till ännu större krukor eftersom de växte ur den gamla. När man inte kan dela. Kan man skära av rötterna och fylla på med ny jord på alla växter?  Annars vilka? eller vad göra?

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.