Rabatter, perenner och annueller.

Vitsippa

2009-05-16 11:23 #0 av: Bjornen

En av vårens karaktärsblommor är vitsippan som också odlas i trädgårdarna med annorlunda varianter.

Hedgårdarna 011.jpg

Vitsippans latinska namn är Anemone nemorosa som berättar att den växer i skogen. På lite fuktigare mark kan vitsippan täcka stora ytor. Den trivs bäst i mark med rörligt vatten vid diken och mindre bäckar eller sluttande mark med högt och rörligt grundvatten. Den är vanligare på mera låglänt mark och är ganska ovanlig om man kommer på höjdlägen. I norra Dalarna saknas den på många ställen och växer endast på lägre nivåer. Vitsippan sprider sig rikligt med jordstammar och en enda planta kan täcka stora ytor. En viss variation kan man upptäcka med olika färgvarianter på blommorna och då syns det hur stor yta en enda planta kan täcka. En del blommor är helt vita även på undersidan, medan andra har mer eller mindre rosalilaaktiga blommor. Särskilt när de håller på att blomma över uppträder den rosalila färgen och då särskilt undersidan av kronbladen. Blommorna behöver ljus för att slå ut och blommorna slår ihop för att skydda ståndarna och pistillerna mot skadligt regn. Antalet kronblad är oftast 6-8, men kan variera och det är inte helt ovanligt att det är dubbla kronbladsvarv.

Blå vitsippa

Vitsippan växer ofta i lövskogar och vill därför utvecklas innan lövträden får sina blad som minskar ljuset och vitsippan får svårt att få tillräckligt med solljus. De blommar därför tidigt och även bladen utvecklas tidigt, vilket gör att bladen vissnar tidigt på sommaren. Under sommaren kan därför vitsippan vara helt försvunnen trots att de på våren nästan kan täcka hela markytan. På hösten börjar tillväxten igen och skotten gör sig beredda att skjuta upp ur marken tidigt nästa vår. Blomknopparna ligger i ordning precis under markytan och de kan därför blomma mycket tidigt på våren, bara tjälen har gått ur markytan.

Rosa vitsippa som troligen uppkommit med korsning mellan vit och blå vitsippa

Om man gräver i vitsippsmarker upptäcker man de brunaktiga jordstammarna och vitsippan är svår att rensa bort om man nu verkligen vill det, eftersom varje jordstam eller bit av den ger upphov till en ny planta. Vitsippan förökar sig bäst genom att den bildar flera rotstammar som lätt kan delas och ge upphov till nya plantor. Kring gårdar har den oftast planterats in om den har saknats och har sedan förökat sig rikligt och verkar nu växa naturligt. Naturligtvis kan den även föröka sig med frön från nötfrukten. Det syns mycket tydligt på frukten att vitsippan är nära släkt med smörblommor. Liksom andra smörblomsläktingar är även vitsippan giftig och äts inte gärna av djur i färskt tillstånd. Däremot försvinner stora delar av giftet när växten har torkat och både smörblommor och vitsippor äts av djuren som hö. Vitsippan har haft en viss medicinsk användning sedan medeltiden. Bland annat har den används som medel mot fräknar. Genom att växtsaften kan ge upphov till blåsor på huden och hudirritation, så kanske fräknarna göms i blåsorna och rodnade hud. Även inom homeopatin har man använt den utspädda växtsaften.    

Hedgårdarna 013.jpg

I trädgårdarna odlas flera olika varianter med mer eller mindre dubbla blommor. Särskilt i England var olika dubbelblommande blommor mycket populära under 1600- och 1700-talen. Liksom alla andra dubbelblommande blommor börjar de blomma lite senare än enkelblommande. Genom att det är flera kronblad pågår blomning lite längre och oftast är de helt sterila. Oftast har dubbelblommande sorter nästan helt vita blommor. I trädgårdarna odlas också åtminstone två olika sorter med blåaktiga blommor. De odlade sorterna saknar den rödaktiga färgnyansen och de håller en renare blå eller ljusblå nyans även på ovansidan av kronbladen. Alltså kan vitsippan blomma även med blåa blommor och blåsippan med vita och man kan fundera vilken som är blåsippa och vilken som är vitsippa i trädgården. I trädgårdarna odlas också ibland även trillingsippan som liknar en storväxt variant av vitsippa, som växer vild på sina håll i Finland. Även korsningen mellan vanlig vitsippa och trillingsippa odlas någon enstaka gång i trädgårdarna.

Anmäl
2009-05-16 11:36 #1 av: Bjornen

Artikeln är ursprungligen skriven för tidningen Dalabygden och därför finns uppgifter om hur de växer i Dalarna.

Anmäl
2009-05-16 17:33 #2 av: [bejan]

Tack för Dina kunskaper. Jag har begåvats av en kär granne med dubbel vitsippa, gulsippa och blåsippa. med ledning av din artikel vet jag nu var jag ska sätta dom för att få mest glädje av dom

Anmäl
2009-05-16 18:50 #3 av: inisklo

Det är vacker med vitsippor i våren.Jag har tyvär jobbar lite för mycke i tomten o mina sippor har försvunnit.Har inte så mycke kvar som för.Jag säger som #2 tack för dina kunskaper.

Anmäl
2009-05-16 19:19 #4 av: moondancer

Om man råkar tömma bensin och tändvätska på samma ställe i några år (vid våran grillplats) så blir de små sipporna muterade på intressanta sätt. Vi har ett flertal med dubbla antalet kronblad.

Anmäl
2009-05-21 17:32 #5 av: Diana61

Tack för denna artikel! :-)

Anmäl
2009-05-22 12:38 #6 av: miffo

vitsippor är underbara

Anmäl
2009-06-04 02:04 #7 av: Solaika

Var kan man få tag på vitsippor? Vill så gärna ha det på tomten.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-06-04 02:06 #8 av: moondancer

Du kan beställa från impecta, dom har massor intressanta ''naturliga'' växter också

Anmäl
2009-06-04 02:07 #9 av: Solaika

Impecta? *googlar*

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-06-04 02:10 #10 av: moondancer

HÄR

Anmäl
2009-06-04 02:22 #11 av: Solaika

Oh men oooh vilken farlig sida.. jag vill ha ALLT!

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-06-04 02:24 #12 av: moondancer

Ja, dom är farliga, en beställning blir gärna större än vad man hade trott från början. Det finns väldigt mycket kul att utforska på den sidan

Anmäl
2009-06-04 02:37 #13 av: Solaika

200 kronor fattigare.. snacka om att man fick hålla hårt i musklickarfingret!

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-06-04 09:52 #14 av: Bjornen

Vanliga vitsippor är lätta att föröka från rizomer. Fråga markägaren om lov så kan man gräva upp plantor som ger blommor redan nästa år. Från frön får man räkna några års väntan på blommor. En enda planta kan täcka många kvadratmeter, kanske tusentals och ha en ålder på tusen år. 

Anmäl
2009-06-04 10:35 #15 av: Solaika

Oj.. då kanske jag ska ta o norpa en planta från mor o far. De har ju massor på sin tomt. Men hur mycket måste man gräva upp då för att den ska överleva? Om rotsystemet är så stort menar jag..

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-06-04 13:11 #16 av: Bjornen

Rotsystemet är inte stort utan det består av rizomer som mycket lätt släpper eller går av. Det kan dock ha väldigt stort och ålderdomligt samband, men väldigt lätt att ta plantor.

Anmäl
2009-06-04 16:14 #17 av: [Asta]

Sprider sig fort också har jag märkt i vår trädgård. Men det gör inte något. De blommar så fint på våren och försvinner sen.

Anmäl
2009-06-04 21:16 #18 av: Solaika

Okej.. fast då är det nog för sent att ta från mor o far nu :(

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-06-04 21:34 #19 av: Bjornen

Det är inte för sent utan i högsta grad lämplig tid nu eller lite senare. Kan möjlige vara svårt att veta var de har funnits.

Anmäl
2009-06-04 21:37 #20 av: Solaika

Okej, får be mor gå på "skattjakt" då :D

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.