Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor

Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller.

Sammetsblomster eller Tagetes

2009-06-13 00:07 #0 av: Bjornen

Lite information om den vanliga utplanteringsväxten.

 Sammetsblomster infördes från Mexiko till Spanien redan år 1520. Flera olika arter infördes till England under 1500-talet. Med säkerhet odlades sammetsblomster i Sverige 1624 i Västerås domkyrkoträdgård. I dag talar vi nästan bara om tagetes och det gamla svenska namnet har i stort sett försvunnit. Tagetes är mycket känslig för frost och skadas redan vid nollgradig temperatur. Därför bör inte tagetes planteras ut förrän risken för nattfrost är säkert över. Med tagetes menar vi oftast den mest lättodlade sammetsblomster (Tagetes patula). Den är lätt att så från frön och kan till och med hinna blomma rikligt efter sådd på friland. Men vanligen sår vi dem inomhus och planterar ut dem i knopp eller blomställning. Det är en av de vanligaste utplanteringsväxter som säljs i handeln och de finns i många olika färgnyanser mellan gult och rödbrunt. Ett otal sorter har under åren korsats fram och många nya kommer undan för undan. De är lätt att ta eget frö och gror bra efter sådd i sålådor. Ibland säljs olika hybridsorter och om man sår dessa frön blir inte blommorna lika som föregående år, men kan väl vara fina ändå. De flesta sorter har en höjd på omkring 20-30 cm, men det finns sorter som blir lite högre. För att få de småblommiga plantorna att bli låga och kompakta kan man vid egen sådd tillämpa vissa knep. Vid sådd bör de hanteras som vanliga frösådder, men sedan plantorna har fått ett någorlunda rotsystem bör plantorna stå kvar länge och trängas i sålådorna. De får gärna torka ur ordentligt mellan vattningar och de håller sig kompaktare om plantorna får sloka mellan vattningarna. Helst bör de inte stå för varmt utan riktigt ljust och naturligtvis frostfritt.

En högre variant är stor tagetes (Tagetes erecta) som kan bli upp till meterhöga. Den vanligaste höjden var förr omkring 60-70 cm, men numera säljs oftast sorter som är lägre och en vanlig höjd är 30-40 cm. Förr var de vanligast med en blomfärg av gult eller svagt orange. Numera finns de i flera olika nyanser mellan blekgult och orange. Under senare år har också en vit storblommig tagetes tagits fram, som visserligen inte är riktigt vit utan gräddvit. Den är normalt lite senare i utvecklingen än andra storblommiga tagetes. Alla storblommiga tagetes måste förkultiveras för att hinna blomma i våra trakter, eftersom de har längre utvecklingsperiod än småblommiga tagetes.

Ännu en tagetes finns av och an i handeln, nämligen liten sammetsblomster eller busktagetes (Tagetes tenuifolia). Den har odlats sedan lång tid, men har aldrig varit vanlig. Den har ganska lång utvecklingstid och fröna har sämre groningsförmåga än andra sorter. De finns med blekgula, gula eller orange blommor. Senare har samma sorter även kallas kryddtagetes. Alla tagetes kan användas i sallader för att få fina färgeffekter. Kryddtagetes har en lite pikantare smak och blommorna är mindre och mera lämpliga i sallader. Busktagetesen har en lite annorlunda lukt och bladen är mycket skirare. Vid kraftig gödsling kan den bli halvmeter hög och i magrare jord omkring 30 cm hög. Den är normalt lite högre än vanlig tagetes, men blommorna finns på hela plantan och den bör därför få lite större utrymme så att hela blomprakten syns tydligt. Busktagetes är något frosttåligare än andra tagetessorter och kan klara någon enstaka tiondels minusgrad. Om det är nära frost kan busktagetesen klara sig medan andra tagetes sorter fryser bort. Busktagetes brukar också kunna repa sig efter att ha blivit skadat av frost.

Alla tagetessorter svarar mycket bra på gödsling och ju mer man gödslar desto bättre växer de. Är du snål mot dem är de snål tillbaka. Tidig gödsling innebär att blomningen dröjer lite längre och därför är det bättre att gödsla vid utplanteringen. Plantor blir högre vid riklig gödsling och därför kan de bli högre än vad man tänkt sig om man gödslar dem rikligt. Naturligtvis kan även tagetes på för mycket gödsel och då riskerar plantorna att dö bort. Tagetes är särskilt lämplig att plantera i rosrabatten eftersom tagetes skrämmer nematoder. I rosrabatten kan rosorna drabbas av roströtthet, som beror på nematodangrepp. Den starka tagetesdoften kan också skrämma andra skadedjur genom att den döljer andra dofter. En del tycker att tagetes inte luktar så gott och man kan hellre plantera busktagetes om man vill ha tagetes riktigt nära sittplatser.    

Anmäl
2009-06-13 00:16 #1 av: sissie

Den var bra. Trevlig saklig artikel. Kul att det finns flera sorter. Ska nog prova buskvarianten nästa år.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-06-13 01:19 #2 av: helisa

super bra artikel, själv kör jag med små tagetes och busktagetes, tog från från båda sorterna i höstas så nu har jag lite tjokt med tagetes. Fast jag hade ju katten till hjälp när jag satte fröna i våras så nu vet jag inte vad som är vad,utan det får tiden utvisa. Förvånad

Anmäl
2009-06-13 10:10 #3 av: sissie

Du får väl köpa en påse med katt mynta åt honom som han kan så.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-06-13 13:08 #4 av: mara

Jag tillhör dom som inte har gillat tagetes tidigare. Ända tills jag fick se dilltagetes. Så söt! Den odlade jag förra året, och blev rikligt belönad. Orange små buskar som blommade hela sommaren. Det fina med blommorna var att dom var enkla och små och massor. (cirka 2 cm. breda bara) Iår har jag inhandlat Tagetes minuta från Impecta och planterat in i växthusen bakom tomaterna. Har bara sett beskrivningen av den, men hög blir den. Kan bli 2 meter hög och redan är den på god väg. Jag upptäckte att plantorna luktade gott när dom kom in i växthuset, det var en överraskning. Det skall bli intressant när blomman kommer och se hur den ser ut. och luktar......

Anmäl
2009-06-13 13:45 #5 av: sissie

Dilltagetes låter kul. Ungefär som dillpion i bladen då?

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-06-13 23:40 #6 av: Ann1

Hur är det med mördarsniglar och Tagetes. Har hört att de gillar dem..? Har satt mellan morötterna och har fått höra att det kommer komma massor med mördarsniglar nu...Huu!

Anmäl
2009-06-14 00:06 #7 av: sissie

Jag trodde de flydde för tagetes. Men jag har inga sniglar hos mig. Tja , vinbärssnäckorna dom finns förståss.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-06-14 00:08 #8 av: helisa

Jag vet inte heller, vi har vaken snäckor eller sniglar så... Skrattande

Anmäl
2009-06-14 02:03 #9 av: Bjornen

Lund- och parksnäckor älskar tagetes.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.