Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Förmakspalmens blad torkar ut! Hjääälppp!

2017-07-07 13:10 #0 av: Carvecomp

Hej

Jag har sedan 5 månader tillbaka en förmakspalm (Howeia forsteriania) eller liknande, en stor hög variant iaf.

Den står ljust men inte i direkt solljus och har mått bra fram tills  för ca 2 mån sedan då de kortare bladen längst ner börjat torka ut. De blir inte bruna utan bara uttorkade och "prassliga". Jag har tänkt att jag behöver vattna mer men det hjälper inte, nu fortsätter bladen torka längre uppåt mot de större grenarna.

Vad gör jag för fel?? Vill verkligen inte att denna växten ska dö!

Anmäl
2017-07-08 10:00 #1 av: Carvecomp

Är det ingen som vet?

Anmäl
2017-07-08 10:24 #2 av: Codonopsis

För mycket eller för lite vatten kan ge likartade symptom dvs att bladen torkar.

Plantan är en surjordsväxt och bör planteras i jord med lågt pH värde. Vattnas med kalkfritt vatten eftersom den är kalkskyende.

Anmäl
2017-07-12 10:51 #3 av: Carvecomp

Jag ska testa att vattna den mer sällam fast större mängder vatten. Gällande sur jord och pH så står den i "orginalkruka" från IKEA.
Kan man göra vattnet surare på något sätt? Har läst om ättika i vattnet, är det bra? Vilka doser isf?

Antar att vattna kalkfritt innebär att köpa dyrt vatten i blomsteräffären?

Anmäl
2017-07-13 08:31 #4 av: Codonopsis

Ättika används som ogräsmedel och dödar allt grönt ovan jord så det kan man inte vattna ut på en växt man är rädd om.

Regnvatten kan du använda men det bästa är kanske att plantera om växten i torvjord t.ex. Rhododendronjord.  Torven har en buffrande effekt  och surhetsgraden i jorden bibehålls.

Anmäl
2017-07-13 19:41 #5 av: ylvala

Är palmen placerad så att den får tillräckligt med ljus? Ljust men inte i full sol är optimalt Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.