Annons:
Etiketterkryddorläkeörterköksträdgård
Läst 14327 ggr
Bjornen
6/14/16, 9:28 AM

Användning av fiberduk

Många som odlar grönsaker använder fiberduk för att undvika olika skadeinsekter. Men många använder den felaktigt så att de inte gör någon nytta.

Användning av fiberduk, odlingsväv eller annan duk eller väv har ökat mycket. Det har flera funktioner. Det ger lite högre temperatur särskilt nattetid och gör att avdunstningen minskar. En viss skydd mot svagare nattfroster ger de också. Det ger också högre biologisk aktivitet genom mera insekter, maskar och bakterier som bearbetar jorden. Åtminstone teoretiskt minskas också förlusten av näringsämnen och i första hand kväve.

Men de flesta använder för att minska angrepp av olika skadedjur såsom morotsfluga, lökfluga och morotsbladloppa samt olika fjärilslarver och jordloppor på kålväxter. Men många använder fiberduken på felaktigt sätt så att man istället inbjuder skadedjuren till öppet bord. Många tar bort väven när det är soligt och varmt för att rensa och gallra under duken. Då rörs bladen som gör att doften sprider sig flera kilometer till lämpliga skadeinsekter. Då kommer de flygande och lägger sina ägg på grödan. När man gallrar eller rensar bör det göras en mulen och regnig dag eller på kvällen. Dessa tider är skadeinsekterna inte så aktiva, utan sitter och väntar på bättre väder. De uppfattar då inte att det finns goda grödor att lägga sina ägg på. Förutom att man slipper skadedjuren vid den tiden, mår också plantorna bättre om de får ta igen sig efter gallring och rensning. De skade plantorna mår inte bra av gassande sol.

För att den ska fungera bra krävs att den är tillräckligt stor så att den kan följa med vart efter växterna växer. Förankra den med plankor eller annat så inte den flyger iväg den. Den är väldigt lätt och ditläggning kräver nästan vindstilla som det oftast är på kvällen.

Fiberduk får inte användas till blommande växter som man ska skörda frön eller frukt. Den kan användas tills de börjar blomma, men sedan ska blommorna finnas tillgänglig för pollinerande insekter. Det gäller t.ex. jordgubbar, squash, pumpa, västeråsgurka, ärter, bönor m. fl.  Användning av fiberduk ändå kan innebära att skörden uteblir helt och hållet.

Bilder kommer senare. Jag mottar gärna lämpliga bilder och förstås skrivs fotografens namn ut, om den tillåts att användas i artikeln.

  • Redigerat 12/21/20, 7:19 PM av Pyttelite
Annons:
[thildaaaa]
6/22/16, 2:38 PM
#1

Hoppas de är ok att slänga in en fråga! Jag odlar spenat och rödbettor, ska duken vara på hela säsongen, även när jag plockar blad allt eftersom? :) Tyngs de ner när det regnar eller man vattnar? Kan de vara bra att ta bort duken då eller spelar det ingen roll?

Åsa S
6/22/16, 4:20 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Man behöver inte ha duk på spenat/rödbetor/mangold under sommaren. Jag har dock IKEA-gardinen Lill över mina för rådjuren äter annars upp dem ( Lill håller bättre än de fiberdukar som säljs här i de närmsta butikerna + de blir inte för varma mitt i sommaren). Man lossar ju duken när man rensar ogräs + jag lägger på den löst så då kan de växa så tung är inte dukarna att växterna inte kan växa och de klarar av att man vattnar på duken.

Sabinan
6/23/16, 3:24 AM
#3

#2 Vilken smart idé med gardinen. 👍

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Åsa S
6/23/16, 8:04 AM
#4

Japp och billigare blir det med 2st 29kr.

Bjornen
6/23/16, 8:39 AM
#5

Under fiberduk blir det varmare och det växer bättre så man kan använda duk när det gäller spenat och mangold. Rödbeta kan skadas av betflugor (mask) och där kan fiberduk skydda rödbetorna.

Spenat sås i april eller efter 15 juli. Ju längre norrut desto viktigare. Vanlig spenat är långdagsväxt som blommar under långa dagar och därför sås de bäst mitt i sommaren, då de inte blommar eftersom vi normalt inte är intresserad av blomning.

I vissa fall kan fiberduk skydda fröna från fåglar. Kajor hackar genom fiberduk för att komma åt frön av ärter och bönor. Väntar ofta tills de börjar komma upp och får något att dra i.

Upp till toppen
Annons: