Annons:
Etikettergräsmattorgrovplaneringgödsling
Läst 18129 ggr
Christina
2006-05-04 00:28

Komposten - trädgårdens mage?

Vad är en trädgård utan kompost? Där hamnar allt det som vi tar från jorden för att senare återföras i form av närande mull. Vad är det man kan kompostera och hur bygger och sköter man en kompost?

Jag komposterar i princip allt organiskt material.

Rekommenderar varmt de tre artiklarna jag länkat till här bredvid, för en närmare beskrivning av vad som är lämpligt resp olämpligt lägga i en kompost. Läs även deras utförliga skötselbeskrivningar och råd om vilken komposttyp man kan bygga.

Min kompost är placerad skyddad bakom några buskar. Så här innan lövsprickningen skymtar våra kompostkärl fram, men under högsommaren är de helt dolda av täta spireabuskar.

Tre rejäla behållare för trädgårdsavfall och en sluten behållare för hushållsavfall tar hand om allt vårt avfall och vi har som bonus också beviljats en kraftig rabatt på den kommunala sophämtningstaxan. Men även innan det beslutet tyckte vi att det var nästintill bisarrt att INTE återföra till jorden en del av vad vi tagit från den. 

De tre behållarna är av den enkla sorten med fyra sidor grovmaskigt metallnät, som lätt plockas isär. Det finns många olika modeller men de här är tycker jag är lätthanterliga och bra. Jag har svept om dem med grön presenning för att få upp värmen och påskynda komposteringen. Den gröna 'tunnan' är till för hushållsavfallet.

Idag eldar vi en hel del grövre kvistar men lånar ibland grannens kompostkvarn för att få så här fin flis. Den kan läggas direkt i komposten eller användas som den är. För marktäckning under buskar eller på en stig.

 

Den som ännu inte börjat kompostera bör tänka på att det tar ett till två år, innan materialet bryts ner och förvandlas till det mustiga näringstillskott som vi vill ge våra växter. Det är därför bra att ha flera behållare för att fylla dem en åt gången och tömma dem i tur och ordning. 

Man kan skynda på processen genom att tillföra extra gödning och att försöka röra om i materialet då och då för att stimulera syretillförseln.

Det är en riktigt primitiv njutning att tillverka jord själv!

Läs mer här:

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-05-03
Annons:
Therese-jhfd
2006-05-04 01:57
#1

Tack för en kanonartikel!

Christina
2006-05-04 18:11
#2

Tack -va kul att du tyckte det!

Christina
2007-03-13 22:39
#3

Måste erkänna att jag inte lyckas så bra med min kompost. Följer inte mina egna råd betr skötsel, t ex att röra om i komposten då och då.

Om jag ska få ut någon jord ur den nu i vår blir jag tvungen ösa ur och ta från botten. Det är nu inte så där väldigt besvärligt eftersom jag kan haka av en vägg från komposten och krafsa ut det övre träiga lagret och sedan ta vara på den tredjedel mot botten som blivit jord.

Är väldigt mån om att ta vara på jorden, eftersom jag annars bär tunga säckar från affären för att fylla på i de rabatter som sjunkit ihop under vintern.

AnnaO
2007-03-14 09:27
#4

Ja, det är det absolut bästa sättet att behålla näringen i trädgården genom att kompostera i stället för att bära hem säckar  med gödsel eller konstgödning. Själv slarvar jag också med att sköta både trädgårdskomposten och hushållsavfallskomposten. Men det brukar bli jord av den ändå så småningom.

Men just nu har det flyttat in något i vår varmkompostbehållare. Antagligen en jätteråtta, usch. Skrikandes Den gräver gångar som är decimeterbreda och gräver runt alltihop. Jag vågar knappt öppna locket. Vad skall jag göra? Jag kan inte lägga ut råttgift eller ställa ut fällor eftersom vi har katter och höns som går fritt.

Lillianna
2007-03-16 19:15
#5

#4, AnnaO. Men kan du inte ställa en fälla inuti komposten uppepå jorden där inte katten kan komma in?? Jag har köpt en avlång bur som man hänger upp betet i längst in. På granngården. När odjuret tar betet fälls luckan ner. Har än så länge bara försökt fånga mullvad i den men inte lyckats ännu, fast jag har inte försökt så många ggr.

Annars kanske du kan ha luckan öppen och visa katten. Är han jaktintresserad lär han ta råttan eller vad det nu är….. 

Men vad är det för behållare som råttan kan ha kommit in genom? Är det något ni byggt själva?? Låter som om den skulle sakna nät i botten tex? 

/Lillianna

~ Lillianna ~

AnnaO
2007-03-16 23:17
#6

#5 Ja, den saknar nät i botten. Men det har aldrig varit ett problem förut. Våra katter tar de möss och småråttor som har kommit hittills. Men konstigt nog har de inte tagit jätteråttan i komposten. Den kanske är så stor så de inte vågar…

Jag funderade också på om jag kunde ställa en fälla inne i komposten. Jag skall köpa en jättefälla imorgon och prova.

Annons:
Frida
2007-05-30 19:52
#7

Bor i lägenhet och har smått funderat på om man kan ha en liten kompost för hushållsavfall på balkongen. Visst, den blir inte stor och fylls fort, men är det praktiskt genomförbart? Går det att ha en fungerande kompost utan underliggande mark? Hur skulle man utforma en sådan kompost? Hoppas någon kan svara medan jag letar vidare efter information.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Christina
2007-05-31 15:47
#8

Det går att ha en helt sluten behållare som man rör om i desto oftare. Lite en nödlösning, men samtidigt en ekologisk insats. Och en pedagogisk sådan om man vill visa för barn och grannar hur det går att ta vara på avfallet och göra blomjord av det. Jag har hört folk som får det fungera och som på balkongen lägger en dyna på plastlådan/kompostbehållaren för att få den fungera som sittpall.

Humlan
2007-05-31 19:35
#9

Kanonbra artikel, jag började först förra året att lägga i komposten på allvar. Allt köksavfall utom kött åker i min gröna tunna med lock. I den slänger jag även det mesta av trädgårdsavfallet, inte kirskålen, då och då rör jag om i den. Det fungerar klockrent. I våras kunde jag skörda två skottkärror med mylla, härlig känsla!! Jag har en i nät brevid, på våren när jag tömmer plasttunnan lägger jag över från nätkomposten.

zzaga
2007-05-31 21:38
#10

Jag är ganska ny på det här med kompostering. Jag har en varmkompost som jag fått mördarsniglar i (inte ens komposten lämnar de i fred tydligen). Är det något jag bör göra något åt?

Christina
2007-05-31 21:48
#11

Hittade en artikel i Aftonbladet.

Ta fram saxen och klipp itu dem. Och kombinera med preparatet Snigelfritt. Ingen enkel matsch utan ganska arbetsamt. Usch vad jag blir trött på alla uppgifter som man ska ta itu med!!!

Där jag bodde i Asien (Filippinerna och Malaysia) fanns det ett yrke som var att valla sin ankflock genom risfälten. Ankorna åt upp sniglarna och blev feta och fina och ankuppfödaren fick betalt för jobbet att valla sina ankor och sedan en gång till för att sälja ankorna som mat.

Kanske en idé för någon här?

zzaga
2007-06-01 17:31
#12

Tack snälla:)

Upp till toppen
Annons: