Annons:
Etiketterväxthusuterumvinterträdgård
Läst 15887 ggr
Christina
2006-04-18 14:44

Växthuset

Är vi inne i en växthustrend? Tycker jag ser växthus i alla trädgårdar numera sedan jag skaffade ett eget. Från stora påkostade växthus och orangerier till små monteringsfärdiga eller hembyggda kallbänkar. Eller är det som med att vänta barn? Plötsligt ser man alla andras småbarn.

Vi skaffade växthus sommaren 2004 och första året blev det mest tomater och gurka. Enorma mängder av dem. Vi hade gruvligt underskattat den växtkraft som vi nu hade tillgång till. 

Sommaren planerade vi lite mer och jag förgrodde ettåriga sommarblommor och drev upp perenner. En vinranka planterades och beskars efter konstens alla regler mellan jul och nyår och ska förhoppningsvis ge frukt om ytterligare ett år. Och så drev vi upp rejält med färskpotatis till midsommar. Det kändes lyxigt, eftersom vi tidigare bara lyckats få fram ärtstora potatisar att rättvist och noggrant fördelas vid festbordet.

För att kunna flytta ut plantor från stugan till växthuset redan i april satte vi också in ett element. Termostaten ställd på +5 för att klara plantorna igenom de frostnätter som hos oss kan dyka upp ända fram till början av juni.

Vi drog också in vatten och satte in en avlagd diskbänk för att kunna stå inne i värmen och hantera jordiga plantor som ska omskolas.

Potatis i stora krukor. Bilden ovan nysatta och på bilden under 14 dagar senare.

Vårt växthus är det traditionella av glas.  Många som köper nytt idag väljer plast eftersom det är lättare att hantera om oturen är framme och en ruta går sönder.

Här en länk till en artikel med lite allmänt att tänka på om du funderar skaffa ett eget växthus.

På marknaden idag finns många vackra modeller att välja på. En del är avsedda att fungera som lusthus eller som en tillbyggnad - ett orangerie eller en glasveranda. Här är några exempel att frossa i. Ljuvliga tycker jag.

Fler exempel av mer vanliga typer.

Bilderna i artikeln från egen trädgård.

Annons:
Tom
2006-04-19 02:55
#1

Det är verkligen någonting speciellt med glashus! En av mina drömmar är att bygga ett enormt stort växthus runt mitt hus. Då skulle jag kunna ha sommar året runt. Tänk bara att kunna dra fram grillen mitt i smällkalla sverigevintern och samla ihop lite vänner och ha en BBQ! Kanske lite brännboll efteråt på gräsmattan och avsluta med ett glas vin i bersån…och utanför faller snön ner…

Ljuva drömmar…  =)

  Tom

Christina
2006-04-19 11:25
#2

Och så en uppvärmd pool förstås…..Men när sommaren kommer blir det väl inte så kul med stekande sol på allt det inglasade? Vilken elräkning för aircon det blir då!

 Men jag förstår vad du menar just nu denna iskalla aprildag……….

Madde
2006-04-19 12:29
#3

Det låter ju riktigt kul med ett växthus. =) Flyttar jag till hus någon gång ska jag banne mig skaffa ett. Jag som älskar Tomater. =))

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Tom
2006-04-19 13:21
#4

#2, Jag har funderat lite på det också. Jag tror att man skulle kunan göra en lösning där man kan öppna stora delar både i taket och i sidorna på växthuset. Sverige är ju inte det varmaste landet ens på sommaren så den största delen av året är det nog inte några problem med att det skulle bli för varmt…

  Tom

Christina
2006-04-19 13:43
#5

Nej men hur har du tänkt dig värma upp det? Själva har vi just köpt en värmepump till stugan för att försöka få ner elräkningen. Den är så nyligen installerad att jag inte törs uttala mig om det var ett bra val eller inte.

KerstinP
2006-04-19 14:15
#6

Skulle vilja lägga upp en bild på det gamla växthuset som det såg ut efter Stormen Gudrun men det går ju inte nu. Jag får återkomma till det.

Vi har tänkt skaffa nytt i år men jag håller på att bearbetar gubben att vi ska göra ett kombinerat uterum med växthus på ena husgaveln. Jag håller på att kolla efter något billigt. Är det någon som har tips och idéer så är jag väldigt tacksam.

Annons:
Tom
2006-04-20 00:19
#7

#5, Eftersom det är en dröm vi pratar om tänkte jag använda ordentliga isolerglas och värma det med kärlek ;-)

Närå, jag vet inte hur det ska värmas upp. Det blir en senare fråga som är lite beroende av var det byggs och vilka tekniker som finns då.

  Tom

emyhama
2006-04-20 21:05
#8

Första vintern med vindruva i växthuset. Den ser lite vissen ut ännu. Jag undrar om det är skadligt med de enormt skiftande temperaturer som blir nu på våren? På dagen när solen skiner går temperaturen upp till 25- 30 grader för att sen på natten krypa under noll. Är det någon som har någon erfarenhet av detta?

Christina
2006-04-25 00:41
#9

#8 Den behöver skuggas mot för brännande sol om inte bladen ska ta skada.

Humlan
2006-04-25 11:59
#10

Har funderat fram och tillbaka på ett växthus några år och nu i början på april gjorde jag slag i saken, och nu håller vi på att montera på plastglasen. Jag tog isolerplast av rent praktiska skäl, med en liten pojk som är tokig i att spela boll så kändes det säkrast, både för honom och mina blommor! Glad Sen att det inte är lika vackert som glas det får jag leva med. Huvudsaken är ju att jag har ett växthus, äntligen. Gissa om här ska sås perenner i sommar!!! Skrattande

Christina
2007-04-10 21:26
#11

Jag älskar mitt växthus mer för varje säsong. Men det är klart att jag skulle mycket väl kunnat haft en större modell. Storleken den gången bestämdes av ett specialpris och av att slippa söka bygglov.

Vad jag drömmer om som komplement vore ett uterum i stil med det Norrskenet byggt åt sig. Tänk att kunna ha krukväxterna där under vintern! De stora tunga krukorna med änglatrumpet t ex.

Christina
2007-04-10 21:59
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Njöt av växthuset även i vintras. Runt jul och andra helger när vi var på landet tände vi lamporna inomhus. I det kompakta mörkret på landet är man tacksam för allt ledljus när inte månen är uppe.

Upp till toppen
Annons: