Annons:
Etikettrosor-allmänt
Läst 37735 ggr
Christina
2006-05-12 01:21

Beskära rosor

När björkarnas blad är stora som musöron är det dags att beskära rosorna.

För den som undrar hur stora musöron är så finns det en utmärkt sajt om dessa små varelser här på iFokus. Hos mig i zon 3 brukar rätta tiden infalla medio maj.

Årlig Beskärning

  • Investera i en bra sekatör. Det är viktigt att den är vass och klipper av, inte klämmer av,  grenarna.Snittet ska göras jämnt och något snett.
  • Rosor beskärs på olika sätt beroende på vilken grupp de tillhör. Är du osäker om gruppen rekommenderar jag Flora Linneas sajt.

Aicha - pimpinell/buskros - blommar tidigt och behöver nästan inte alls beskäras. Pimpineller är engångsblommande och tåliga. Se den magra placeringen mellan en sten och stubbe. Bilden ovan och nedan.

För storblommiga rabattrosor, polyantha- och floribundarosor gäller

- Busken beskärs strax ovanför ett väl utvecklat öga

- Svaga grenar klipps bort helt, 3-5 kraftiga grenar lämnas kvar

-En kraftig beskärning där man lämnar 5-10 cm av grenarna ger stora och välutvecklade blommor

 - En lättare beskärning, normalt ner till 15-20 cm ger fler men mindre blommor.

- Normalt lämnar man 4-6 ögon på varje kvist

Eyepaint -Floribunda/rabattros - bilden ovan

Busk eller parkrosor som är höga buskar på 1-2 meter klarar sig länge utan beskärning.

- Normalt beskärs de genom att man tar bort gamla torra kvistar och gallrar om och när det behövs

- Nya skott kan beskäras om man vill att busken ska förgrenas

Königin von Dänemark - alba/buskros - se bilden ovan

Klängrosor är inte någon enhetlig grupp och de beskärs lite olika beroende på sort.

  - Allmänt kan sägas att klängrosorna lämnas fred ett par år efter plantering. Sedan gallras och formas de som man önskar.

- De ska aldrig skäras ner helt, bara kortas av i skotten.

- De sorter som blommar på ettårsskotten tål en hård beskärning, men andra sorter behöver gammal ved för att överhuvudtaget blomma, försök att få noggranna anvisningar vid inköp 


New Dawn - wichuraiana/klätterros - kanske den mest populära

Hybrida - Rosa Helenae/honungsros - engångsblommande, lättodlad - bilden nedan

Gäller alla 

Torra grenar kan man naturligtvis ta bort helt. Är du osäker på om grenen har liv i sig eller inte, så skrapa lite med nageln på barken. Är det grönt under så lever grenen. 

Skötsel under växtperioden

- Klipp bort vissna blommor nära stammen, så förlängs blommningen

- Ta bort vildskott så fort de dyker upp

- Luckra jorden på ytan i samband med ogräsrensningen

- Gödsla fram till och med juli månad

- Låt rosorna söka sitt eget vatten och vattna bara vid långvarig torka. Gäller naturligtvis inte vid nyplantering, då rosorna ska ha mycket vatten de första veckorna.

Skötsel under viloperioden

- För att skydda rosorna mot kyla och vårens sol kupar man upp jord eller kompost mot stammen till ca 15-20 cm höjd

- Vårsolen kan bränna grenarna,  så för att skydda mot den - täck med granris eller säckväv

Bilderna i artikeln från egen trädgård. Alla mina Rosor är relativt nyplanterade och är högst  två år.

Läs mer på:

Av: Christina* Personlig sida

Datum för publicering

  • 2006-05-11
Annons:
Christina
2007-03-13 16:20
#1

Visserligen är det lite väl tidigt att beskära rosorna, men kanske inte för tidigt att skydda de mer ömtåliga mot vårsolen. Ser att jag har en del som planterades i november och som nu yrvaket fått små rödaktiga blad. De äldre rosorna verkar mer luttrade och avvaktar.

Christina
2007-04-13 00:53
#2

Och nu har nästan alla Rosor fått så pass mycket bladknoppar att jag kan se vad som lever och vad som är dött. Nästa vecka tänker jag börja klippa bort det som definitivt är dött. musöron på björkarna eller inte. Har för många Rosor så jag vill ta några i taget för att inte bli less.

evast
2007-04-13 02:03
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Här kommer en bild på min Honungsros Helena Hyb från i somras och idag var jag ute på stugan och såg att den var rejält på gång igen Hääääärligt!!!!!!!!!!!

Christina
2007-04-13 02:08
#4

Så fint du hade det i somras. Spännande kontrast med den mörka skogen som bakgrund till de livliga blomfärgerna.

Min Hybrida har slängt in grenar under plasttaket till vår verande och de grenarna har halvt utslagna blad. Så nu går det fort.

evast
2007-04-13 02:19
#5

Javisst VAR kontrasten stor men nu har PER (stormen alltså) sett till att det inte finns ett enda träd kvar i den riktning som syns på bilden och åt andra hållet ligger ju Vänern så det kan nog bli rejält blåsigt i sommar är jag rädd men tror nog Honungsrosen klarar det med

Ahnna
2007-04-13 12:29
#6

Jag har ju några Rosor på gång i trädgården, men har ingen aning om vad det är för sorter! Jag omplacerade en klängros i förra veckan, vars spaljé hade blåst ner under vintern. Hela rosen låg ner på backen, så jag tyckte att det var bättre att flytta den än att låta den ligga där och växa fast i gräset. Det enda jag vet om den är att den blommade med "normaltstora" ljusrosa blommor i augusti förra året. Ganska rikligt, trots att den hade många döda grenar. Jag fick klippa den typ 1-1½ m ovan mark för att få loss den från spaljén, men den verkar trivas på sin nya plats mot ett av äppelträden.

Sen finns det en nyponros med ceriserosa blommor, som är stor som en moské och allmänt i vägen. Man fastnar i den hela tiden, så den lär beskäras senare i vår. Den har vuxit vilt i flera år utan skötsel.

Sen har jag hittat 3 andra Rosor, varav två är ganska små (under metern) och hade nån enstaka röd blomma i höstas. De har inte mer än 1 eller 2 grenar som sticker upp ovan mark. (Misskötta!) Den tredje är en klängros, jag gissar på Flammentanz, men den har också väldigt få levande grenar kvar och hade bara en eller två djupröda blommor i höstas.

Några idéer om vad jag kan göra för att rädda mina rosbuskar?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Christina
2007-04-13 12:40
#7

Ge dem kärlek Kyss Dvs jag menar ta bort alla döda grenar, luckra jorden omkring dem och gödsla massor. Och vattna på våren.

Klängrosen som blommade i augusti skulle jag gissa är en New dawn.

Bjornen
2007-04-13 12:40
#8

Buskrosor kan klippas ner hårt och egentligen när som helst under året. En gångs blommande ger mest blomning om de klipps efter blomningen. Rotäkta buskrosor som är etablerade kan klippas ner jämns med marken men det kan innebära ingen eller mycket liten blomning tills de har växt upp igen. Pimpinellrosorna föreslog man förr att de skulle klippas med slåttermaskin. Flammentanz blommar endast på fjolårets grenar och de har lätt för att frysa tillbaks i zon 4 och uppåt. De bör täckas noggrant från vårsolen eftersom det är huvudsakligen vårsolen som knäcker dem och sällan vintern.

Åsa S
2007-04-13 12:41
#9

Tror inte din klängros är Flammentanz ifall den blommade på hösten, och djupröda är inte Flammentanz Rosor.

Det man alltid kan göra är att ta bort döda och sjuka grenar. Är man ny ägare i trädgården rekommenderar jag att man inte klipper mer än nödvändigt många Rosor blommar på äldre ved och första året i trädgården vill man ju se blomningen och om det är en växt som är värd att ha kvar. För att få dem att piggna till kan man ta bort allt som växer runt rosen och gräva ner rikligt med kompost och kogödsel (det gör inget om marken höjs, ofta planterar folk rosorna för grunt), +vattna på våren-försommaren så de kommer igång.

En del rossorter har bara en livslängd på 5-10år så de klena sakerna med bara några pinnar kan ju vara några såna sorter, de kortlivade kraftigt förädlade sorterna är ganska vanliga i trädgårdsbutikerna och de brukar vara ganska billiga.

Ahnna
2007-04-24 13:38
#10

#9 Höstas = augusti, möjligen första veckan i september. Den påminner mycket om mammas Flammentanz och blommorna var samma färg som hennes. Visst kan det vara nåt annat, men vad i så fall?

Jag hann se tillräckligt mycket (lite?) av förra årets blomning för att veta att den röda klängrosen inte blommar särskilt riktligt, medan den rosa klängrosen hade flera blommor. (Men New Dawn vete katten om den är, jag tyckte att blommorna var mycket starkare rosa…? Funderar på om den kan vara en Coral Dawn.)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Ahnna
2007-04-24 13:43
#11

Förresten, det heter ju att Rosor ska beskäras när björkarna fått musöron - här har björkarna olika stora blad beroende på var de står. (Såklart!) I hästarnas beteshage, där det är "öppet", har björkarna råttöron, på gränsen till fullt utslagna blad, och närmare tomten, som är omringad av granar och tallar, har de bara små knoppar än så länge. Det är som att träda in i en annan värld när man går till beteshagen, för där har allt kommit mycket längre, med utslagna vitsippor och tussilago, medan det är som en evig istid här hemma…

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Christina
2007-04-24 13:51
#12

#10 Coral Dawn går litet åt det korallrosa hållet. Och är också en klätterros med sen blomning. Så det kan mycket väl vara den.

#11 Där ser man vad naturgödsel kan göra för växtligheten. Har ibland när jag gått på promenad tagit en hink med mig och plockat efter ryttarna längs vägen. Oj vad mina barn skämdes :)

Bjornen
2007-04-24 23:02
#13

Gödsling av Rosor ska undvikas efter midsommar åtminstone när det gäller känsligare sorter. Sen gödsling innebär att avmogningen försenas och övervintringen kan misslyckas.

Annons:
Christina
2007-04-25 00:46
#14

Jag ger nog mina remontanter och höstblommande rosor en extra giva i mitten av juli, men sedan lägger jag av.

Christina
2007-04-27 18:17
#15

Klippa Rosor hör till det trädgårdsjobb som jag tycker är verkligt tråkigt. Och smärtsamt på flera sätt. Har rivit sönder armarna idag, trots en en grov jacka.  Extra tråkigt var att flera av mina Rosor inte gillat den milda våren. Ilse Krohn och Leander började växa för tidigt och nu är grenarna ovan mark döda. Det finns liv nere vid roten, så de får stå kvar men lär inte bli några storblommare i sommar.

Christina
2008-05-02 01:35
#16

Pust - nu är jag nästan klar för den här gången. Hade många buskar som behövde gallras från torrt och fult ris. Fick ihop till ett helt Valborgsmässobål.

Har du klippt färdig dina Rosor också nu?

Upp till toppen
Annons: