Annons:
Etikettrossorter
Läst 13715 ggr
Christina
2006-08-06 03:47

Dagens ros - Rosa Mulliganii

Denna snabbväxande klätterros rekommenderas som trädklättrare eller att krypa på murar eller stenar.

 

Rosa x mulliganii - den rena arten - är en starkväxande klätterros som ofta uppges vara härdig till zon I eller II. Förväxlas ibland med Rosa longicuspis som är mindre härdig. Får kritvita, enkla blommor i stora klasar och är doftande. Uppkallad efter Edward Mulligan, intendent på Royal Horticultural Society trädgårdar i Wisley, England.

Jag hade sett den hos en granne här i zon 3 och vågade mig därför på den. Han har haft den i några år och fått ett gammalt äppelträd helt övertäckt av rosen. En helt fantastisk syn när den blommar från mitten av juli och tre-fyra veckor framåt. 

Plantan fick hos mig en rätt besvärlig placering vid stubben av en gran. Avsikten är att få den att klättra i en vildapel strax intill. Jag lyckades få till ett hål mellan två stora granrötter och fyllde det med välgödslad planteringsjord. Efter planteringen i augusti förra året sköt snabbt iväg en gren på över sex meter upp i vildapeln. Jag täckte roten med litet ris och löv inför vintern och räknade med att den långa grenen skulle frysa bort inför nästa vår.

Endast en halvmeter av detta långskott frös bort och under den innevarande sommaren har den vuxit mycket starkt. Nästan en lite skrämmande växtkraft. Blomningen började nedtill på foten men satte sedan igång uppe i de nu fint förgrenade skotten uppe i trädet.

Titta noga på bilden så ser du blomklasar högt uppe i trädet. Rosen rekommenderas om du har gott om plats. Den kan också användas som krypande marktäckare på stenar och murar.

Vid foten står en Flammentanz som planterades samtidigt.

Uppföljning 2007:

Grenarna är nu upp mot tio meter långa och når förbi vildapeln till en angränsande hasselsnår.

Relaterade länkar

Mer om Mulliganii

Av: Christina* Personlig sida

Datum för publicering

  • 2006-08-06
Annons:
sislak
2006-08-08 00:09
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Jag har en (flera faktiskt) ros som jag frösådde frö några år sedan. Japanskt klätterros. Den växer också väldigt kraftigt. Två plantor har jag planterat vid ett körsbärsträd och den har väx över den. Min pergola är också klädd med den rosen.

Christina
2006-08-08 01:09
#2

HELT UNDERBART - ser fram emot att min kommer att se ut så där.

Christina
2007-07-30 01:51
#3

Oj så den växer - lade in en uppföljningsbild i artikeln.

Upp till toppen
Annons: