Annons:
Etiketterprydnadsträdbuskarklätterväxter
Läst 26248 ggr
Christina
8/6/06, 2:52 PM

Clematis

Söker du växter som ska klä in en väggyta eller slingra sig i ett träd är clematis idealiska.

Söker du växter som ska klä in ytan eller slingra sig i ett träd är clematis idealiska. Clematis är ett stort släkte med många undergrupper. 

Själv tycker jag om att låta den växa in i en annan buske eller klättra i ett träd. Att t ex låta en sensommarblommande clematis klänga på en försommarblommande rosbuske ger bra effekt. Eller varför inte använda den som marktäckare?

Alpclematis - växer ofantligt och får små hängande blåklockor i maj-juni.

De vissna blommorna pryder också sin plats.

Och senare breder Jackmannin ut sig och täcker nästan över.

Jag tycker ofta att det är roligt plantera en tidigblommande och en senblommande tillsammans. Närbild på jackmannin nedan.

Här nedan en annan kombination: Comtesse de Bouchard och den blå The President har just börjat blomma.

Nedan en närbild på Comtesse de Bouchard.

..och närbild på The President som jag också samplanterat att klänga på den vita klätterrosen Aksel Olsen.

Hagley Hybrida är ännu vackrare än Comtesse de Bouchard och växer lika villigt.

Bland småblommiga har jag blivit lite frustrerad över Summersnow som utvecklar en enorm bladmassa men ganska få blommor. Där den växer hos mig kommer den att flyttas till någon del av trädgården, där den stora bladmassan kan användas som avdelare eller att skymma något. Se nedan:

En småblommig som jag fallit pladask för är Betty Corning, (bilden nedan) viticella, doftande klockor, ljuslila. Blek i färgen men jag är mycket förtjust i den fina blomman, som kommer i riklig mängd på sensommaren.

Bilden nedan: här döljer Betty Corning helt de vissna blomklasarna efter honungsrosen Lykkefund.

De flesta clematis klarar även lätt skuggiga platser och är härdiga i större delen av Sverige. Det finns hundratals rena arter och tusentals hybrider.  Storblommiga, småblommiga, doftande, icke doftande, klängande rankor, örtartade buskar, enkla blommor, dubbla blommor uppåtriktade blommor, hängande blommor och all regnbågens färger. Mycket att välja på och i alla tänkbara färger, från milda pasteller till starka och lysande.

'Elsa Späth' - storblommig, högsommarblommande i zon 3. Bilden ovan: 'Elsa Späth' - storblommande, zon 3. Nedan närbild på Elsa Späth.

 

Bilden ovan: Miss Bateman - storblommig

Bilden ovan: Södertälje - svensk klassiker. Här klänger den på en björk.

Warsawska Nike planterades förra året och växte i år upp och inramar förstubron. Se nedan:

Närbild på Warsawska Nike. Rätt lik Södertälje. Bildens färg är inte riktigt rättvisande. Blomman är mörkare.

Plantering

Planteringsgropen ska vara 50 cm och välgödslad. Samma förhållanden som för Rosor. Precis som Rosor vill även clematis ha mycket fukt och näring. Skydda nedre delen av stammen mot sol de första två åren.

Man brukar dela in clematis i tre  huvudgrupper:

I - Ingen beskärning alls. Ta bara bort det som ser skräpigt ut. Dit hör vår och försommarblommande, t ex alpklematisen.

II - Beskär lite lätt. Låt några rankor få växa sig långa och klipp ner några. Detta för att de inte ska se alldeles kala ut nertill. Dit hör de som blommar på både årskott och fjolårsskott. Flera av de storblommiga, t ex jackmanni, hör hemma i den här gruppen.

III - Beskärs. (jag skär ner mina i november, men man kan göra det ända fram till mars) Dit hör de som blommar på årsskotten lite senare på sommaren. Hit hör många av de storblommiga, Viticellorna (de italienska)och även gullklematisarna (C tangutica, orientalis etc). De örtartade clematisarna och dess hybrider hör hemma i den här gruppen.'

  • Förenklad tumregel
  • - de som blommar maj-juni beskäres inte
  • - de som blommar augusti-september
    beskäres tidigt på våren.

Rekommenderad läsning

  1. Svenska clematissällskapet

  2. British Clematis Society

  3. Clematis.com

  4. Norsk privat hemsida - bra!

  5. Min egen clematissida med fler kommentarer och bilder

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-05-09

Relaterade länkar

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-08-06
Annons:
MaMaMade
8/21/06, 7:58 PM
#1

Tack C! ar funderat lite över clematis i sommar o tänkt att jag borde kolla upp dem lite noggrannare. Nu behövs inte det! :)

 BTW så köpte jag en cyanea av "min" trädgårdsmästare för några år sedan. Den skulle enligt märkningen bli 2 m…min är nu 4-5 m. Nerklippt i våras efter att ha falligt ner efter en storm. Otrolig växkraft!

Nettis
8/23/06, 12:39 PM
#2

Underbara bilder!!

Jag har precis köpt mig två Warsawska Nike och en Rouge Cardinal som jag tänkt blanda med några klätterrosor (ej bestämt än vilka det blir) så de bildar en vägg som skydd mot insyn och samtidigt ett vackert blickfång för oss.

Har problem med att hitta vilken klematis-grupp som "Warsawa" tillhör, men om jag förstått det hela rätt så blommar båda på årsskotten?! Ska jag då klippa ner dem direkt när jag planterat dem?

Räcker det med att kupa upp jord för att skydda nedre delen av  stammen mot sol? eller hur högt upp ska man skydda?

Christina
8/24/06, 3:47 PM
#3

#2 För att hålla koll för jag en loggbok över mina plantor. Och - ja - - Warsawska ska klippas ner. Titta gärna på min sida där jag klippt in anvisningar från professionella odlare. Här finns mina clematis i bokstavsordning och där har jag lagt in klippningsschema.

Christina
10/30/06, 7:52 PM
#4

Jag tänker beskära en del av mina clematis fram emot december. Dit hör de flesta av mina storblommiga. Kan också göras i mars, men finns det då mycket snö är det svårare för mig att se. För att få maximal blomning ska man beskära sina clematis ordentligt vid plantering.

Christina
6/23/08, 12:24 AM
#5

Ja det är en sak att planera, en annan att genomföra. Den här vintern och våren var jag bortrest så mycket att det inte blev någon beslärning alls. Nu har mina clematis blivit gigantiskt stora och blommorna kommer troligen bara i toppen. Se t ex på den här Warsawska Nike och jämför med bilden i artikeln. Och den kommer förstås att växa på. Sommaren har ju bara börjat.

Ahnna
6/23/08, 12:33 PM
#6

Jag hittade ju min Jackmanii vid liv häromdagen, efter att ha levt i tron om att den var helt död. Den har 4 stänglar, ca 50 cm långa, men ska jag toppa dem eller göra nåt annat för att slippa få blommor enbart i toppen? (Förra året hade den ett skott som blommade med en ensam blomma längst upp…)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Christina
6/24/08, 1:37 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Enligt regelboken ska man klippa ovanför andra eller tredje knoppbildningen under vårvintern. Men jag gissar att dels din jackmanni inte ens syntes då och att nu är dina slingor som mina. Helt raka utan brytpunkter eller knoppar.

Jag skulle nu när vi är i slutet av juni beskära två av stänglarna till ca 30 cm och låta de andra två ränna iväg. Då blir den förhoppningsvis litet buskig nedtill.

Av bilden nedan framgår hur man ska göra. Kanske dags att tänka att kommande mars är år 1 ??

Bjornen
6/24/08, 1:43 PM
#8

Många storblommiga klematisar fryser ner till marken i sämre klimat. Jag har aldrig haft någon storblommig klematis som klarat sig över ca: decimetern och nästan alltid börjar de från marknivån.

Christina
6/24/08, 5:12 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Den här vintern har varit ovanligt mild och mina clematis som jag struntade i att klippa ned har alla haft liv uppe i toppen. Titta på den här President.

Ovanför vajar knopparna till Comtesse de Bouchard - svagt lilafärgad - som kommer i blom om någon vecka.

Lite tjock och övertung är hela växtligheten pga av den missade utgallringen. Båda plantorna sattes 2006.

Dessutom klänger en Ghislaine de Feligonde intill dem. Jag tyckte det skulle vara fint med flera klängande växter som blandar sig, men börjar tro att det kan bli litet väl mastigt. Nåja - det är bara att klippa och forma…… Det är väl det det hela handlar om…?

Ahnna
6/25/08, 1:51 AM
#10

Tack! Jepp, hela växten försvann efter att jag klippte ner den i slutet av februari. Det finns två ca 20 cm långa "pinnar" kvar, men de är helt döda. De nya skotten kommer ifrån marken och är helt raka med bladpar, ingen förgrening. Ska klippa två av dem som du sa, Christina, så får vi se vad som händer.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Upp till toppen
Annons: