Annons:
Etikettrossorter
Läst 16379 ggr
Christina
2006-08-18 00:19

Dagens ros - Ilse Krohn Superior

Ilse Krohn Superior är en vit klätterros som ska klara lätt skuggigt läge.

 

Ilse Krohn Superior är en kordesii-ros från 1964. En modern klätterros, som av plantskolorna ofta rekommenderas för pelare och tripoder. Blommorna är crèmevita och doften är stark och god. Härdig till Zon 3.

Mitt exemplar står lite skuggigt och jag köpte Ilse Krohn just för att hon uppges klara skugga. Planterades på hösten 2005 och har i år vuxit till ca 1,5 m. Blomningen och tillväxten har varit rätt sparsam, kanske beroende på skuggan och att rosen är så pass ung. Blad och blommor är helt friska, vilket ger rosen höga poäng hos mig som annars ofta drabbas av svartfläcksjuka.

Zon 3 är på gränsen för mig och jag har inte vintertäckt rosen. Vintertäcker inga Rosor, men slänger ibland kvistar och löv kring foten på plantan. Den rosenskära som omger rosen just nu kommer att få tjäna som visst vinterskydd, när den vissnat och faller mot rosen.

Ilse Krohn hos mig sommaren 2006

Relaterade länkar

  • Mer om Ilse Krohn

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-08-17
Annons:
a.s.olofsson
2006-11-02 11:28
#1

Ilse Krohn superior var i 3-4 år en av mina favoriter. Emellertid är jag inte av den omvårdande typen och brist på näring, vatten och hyggliga grundförutsättningar (jord, den var planterad på gårdsplan) gjorde att de ganska nobla blommorna efterhand försvann. Ilse är numera ersatt av en betydligt tåligare kamrat, American Pillar. Do Jag saknar dock Ilse, inte minst för att den, till skillnad från Am. Pillar doftade. Nu dväljs Ilse bland andra ömfotningar på en av mina ros-kyrkogårdar. Anders

Christina
2006-11-02 13:12
#2

Välkommen hit Anders - hoppas du vill dela med dig generöst av dina kunskaper. Jag vet att du kan mycket och har lång erfarenhet.

Christina
2007-07-01 01:29
#3

Hm - min Ilse Krohn frös ner helt i år igen. Hon växer upp igen men kommer alltså knappast att få någon höjd att tala om. Inte ens detta år då alla andra klätterrosor växt enormt på höjden. Det blir nog som tidigare - ett tiotal blommor och inte mycket mer.

Humlan
2007-07-02 09:46
#4

Jag såg Ilse på Rosdagarna igår, den var inte så värst hög där heller, trots skyddat läge med häckar runt om och en relativt mild vinter, men det är klart jag vet ju inte hur gamla palntorna är…

Upp till toppen
Annons: