Annons:
Etikettträdgårdsarbete-allmänt
Läst 13190 ggr
Christina
2006-10-05 22:11

Höststädning i trädgården

Höststädning och höstgrävning - ska det vara nödvändigt? Lite finns det förstås att göra om lusten faller på och tid och ork räcker till.

Egentligen är det nu en härlig tid i trädgården. Det mesta får stå ifred. Vattning behövs inte. Det har regnat tillräckligt och luften och marken är mättade med fukt.

Rensa ogräs är det för sent att göra. Det jag inte rensade i somras har i alla fall redan fröat av sig och ligger i jorden och väntar på mig tills nästa år.

Lite finns det förstås att göra om lusten faller på och tid och ork räcker till.

Jag klipper gräsmattan en sista gång och låter gräsklipparen klippa sönder de fallna löv som ligger på gräset. Det blir en sista näringstillförsel för gräset och alldeles gratis. Resterande löv varvar jag med mer eller mindre finfördelat organiskt material i rabatterna. Eller helt enkelt: vissna perenner får stå eller ligga kvar över vintern och löven krattas upp över dem. Då blir inte lövtäcket en kompakt massa, utan underliggande småkvistar och stjälkar hjälper till att skapa luftighet.

Höga perenner med fröställningar får gärna stå kvar hela vintern. Det gör perennerna härdigare och skyddar de små skott som kanske redan kommit strax under markytan. Dessutom är många vissna blommor dekorativa med snö på. Och en del är ju också fågelmat.

Jag höstgräver inte rabatterna, utan räknar med att maskarna drar ner de löv och det gräsklipp och annat rens som jag lagt ovanpå. Så skapas luftning och syre i jorden. Med längre mellanrum blir det djupare tag för att flytta och dela perenner istället.  Om man har riktigt tung lerjord kan det däremot vara en bra idé att vända upp jorden för att stora tunga lerkokor ska torka ur och frysa sönder under vintern.

 Fallfrukt och löv får ligga kvar där de fallit i mina rabatter. Från gångvägar och uteplatser, där de ligger helt i vägen och skapar halka, bär jag bort dem till komposten. Blir fin jordförbättringsblandning av löv och ruttna äpplen till våren när jag tar från komposten för att spä i rabatter på där jord sjunkit undan under vintern.

Höstanemoner

                                               Höstanemoner

Vattnar gärna vintergröna växter nu, som rhododendron och barrväxter. De har ingen riktig vintervila utan försöker ta upp vatten hela vintern då avdunstningen från bladen fortsätter. Mina rhododendron får massor av eklöv runt fötterna. Bra för dem och så blir jag lite glad åt att jag har eklöv istället för att störa mig på dem.

Och så vill jag plantera lökar i massor. Och samla mossor och vackra kvistar. 

              När roddbåten tas upp ur sjön är det höst hos mig.

När roddbåten tas upp ur sjön är det höst hos mig.

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-10-05
Annons:
Diana61
2006-10-06 00:31
#1

Jag gör likadant som du. Låter sista gräsklippet ligga kvar och samma med löven. Men jag samlar upp en hel del för jag gör lövmull av det i svarta sopsäckar, som får ligga och gro hela hösten, vintern och fram på våren innan det är klart. På våren kan man sedan använda detta i rabatterna som täckning eller jordförbättring. Stora och höga perrener låter jag med stå kvar för att skydda resten av plantan under vintern.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Hirit
2006-10-07 23:12
#2

Vackra bilder Christina.

Hos mig ser det ut som blommorna blommar än eller försöker åtminstone,det kaukasiska fetknoppen eller vad den heter lyser med sina röda blommor. Carpaterblommorna i min nya rabatt står fortfarande i blom,men det märks att växtkraften börjar sina nu och förhoppningsvis med den även ogräset.

Jag brukar vanligtvis klippa ner blommorna i mina blomslänter, men jag får se se hur det blir i år. De är ju så ovanligt fina.Jag har i alla fall rensat bort det ogräs som går att rensa och fluffat till växterna lite.

Jag har även rensat ogräs mellan trädgårdsplattorna, vi måste nog lägga om dem nästa år. De två slänter jag har bakom huset,rensade jag och vände på jorden i går,mellan skurarna. Det måste göras.

Hur det blir med gräsklippningen en sista gång vet jag inte,det är inte så farligt långt. Jag skulle ha satt några lökar,men tror inte det behövs just nu,men tänkte satsa på lite olikfärgade liljor.

EvaRittsel
2006-10-08 02:43
#3

Underbara bilder. Ger du ut böcker? Det tycker jag du ska börja med. För första gången blev jag INSPIRERAD att höststäda i min trädgård. tack var de ljuvliga bilderna.

Christina
2006-10-08 13:18
#4

Tack Eva - så väldigt trevligt sagt. Tycker inte själv att bilderna blir så lyckade, men det fina med digitalkamera är att man man kan knäppa frikostigt och alltid är det nåt som duger.

Upp till toppen
Annons: