Annons:
Etiketterträdgårdsdesignträdgårdstrenderträdgårdsprylar
Läst 15848 ggr
biotopia
1/14/07, 6:08 PM

Vinterträdgård

Mörkt, kallt och snålblåst utanför. Marken är lerig, eller frusen. Gråbruna nakna kvistar som ser döda ut. Vintertiden kan vara trist, men en bortkastad trädgårdsperiod är det inte! Vackra vinterträdgårdar har blivit allt mer populära. Att bara välja lövfällande växter till trädgården är inte längre självklart. Trädgården kan vara enormt vacker på vinterhalvåret om man väljer just rätt växter. Du kan till och med få blomning mitt i vintern.

 Julrosen blommar under januari-mars beroende på sort och har vackert vintergrönt bladverk. Blommorna kan vara vita, äppelgröna röda, rosa, orange eller spräckliga i en mängd varianter. De har stor färgvariation och trivs i skuggan under buskar och träd.

 Hybridtrollhasseln är ett vackert inslag som buske eller litet träd, med dess fina små blommor på bar kvist som slår ut mitt i vintern under samma period som julrosen. Hybridtrollhasseln förknippas ofta med gul blom men det finns en rad vackra orange- och rödblommande sorter. ’Jelena’ och ’Diane’ är två fina exempel.

Det finns många spännande träd och buskar med speciellt vacker bark. Himalajabjörkens stam är kritvit, vacker med en matta av ljung vid fötterna på en sur jord. Kopparlönnen har röd flagnande bark, liksom kopparbjörken. Glanskärbäret har vackert glänsande röd bark medan gulbarkig hägg har mer orangekopparglänsande. Alla dessa är mycket vackra när snön kommer. Korallkornellens röda spön gör sig mycket bra i en matta av vintergrön marktäckare som den blågröna krypenen ’Blue Carpet’ eller vintergröna krypoxbäret ’Coral Beauty’ med sina röda bär som sitter kvar under vintern.

Med vintergröna växter, av både blad och barr, tillsammans med vinterblom, färgglada stammar, kvarsittande bär och fröställningar samt stadiga perenner vars siluetter står vackert hela vintern, får din trädgård liv under hela säsongen.

Av Matilda Nilsson

via Trädgårdsakademin AB

info@tradgardsakademin.com

www.tradgardsakademin.com 

 

Av: biotopia

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('biotopia'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('biotopia', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-01-14
Annons:
Christina
1/14/07, 6:36 PM
#1

Tack för inspirerande artikel och många spännande förslag på växter. Precis vad jag behöver så här års. Hybridtrollhassel inser jag att jag bara måste skaffa mig. Visste inte att den fanns i andra färger än gult.

Norrskenet
1/14/07, 10:57 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

I min vinterträdgård är det bara azalean, några spinkiga pelargoner och julrosen som blommar, men persikoträdet har börjat att bilda blomknoppar. Kamelian har knoppar som snart skall blomma. Så därför kollar man in bilder som denna phalaenopsis från förra året, för att hålla modet uppe.

Christina
1/16/07, 9:54 PM
#3

Vacker orkidé. Minns det fantastiskt fina uterum som du byggt. Har du det verkligen uppvärmt på vintern? Måste kosta multum. Eller gör det inte?

Norrskenet
1/16/07, 10:02 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Den här vintern har den inte kostat mycket. Vissa nätter har jag haft på ett element på 500W. Golvvärmen hade jag på när det var lite kallare före jul. Idag i solen var det 16-17 grader där. En normal "kall" vinter drar vinterträdgården ca 2000 kWh, så på 24 kvm yta är det inte så mycket. Jag brukar isolera dörrar och vissa fönster med Bubbelplast och det hjälper att hålla värmen uppe och draget ute. Här ser man abubbelplasten i bakgrunden

biotopia
1/16/07, 10:32 PM
#5

ja hybridtrollhasseln är så fin, i andra fäger än gult är den nåt extra. dock är den lite ohärdig, du får hitta ett skyddat läge… är det zon 2 hos dig Christina?

Christina
1/16/07, 11:25 PM
#6

Nej - Stockholms skärgård måste nog räknas till Zon 3. Enligt vissa källor drygt Zon 3. Men som på de flesta tomter finns varmare och kallare områden. Så det kunde vara värt ett försök. Jag är alltid lysten på experiment, även om det kostar.

Annons:
Diana61
1/16/07, 11:35 PM
#7

Gillar Julrosen men tycker den är dyr att köpa, så jag hade tur att jag fick tre som avskedspresent på praktikens första period. Glad

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Christina
1/17/07, 8:56 AM
#8

Jag 'räddade' en stor julros från ett hus där det skulle dräneringsgrävas runt grunden och ägarna bara tänkt låta julrosor m fl plantor skaktas bort. Planterade den hos mig i november och hoppas den rotar sig. Tror det är den grönvita sorten.

Norrskenet
1/22/07, 1:55 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Persikoträdet har redan stora knoppar så ljuset är i antågande. Det känns väl förhoppningsfullt.

Norrskenet
1/22/07, 1:56 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Kamelian håller också på att slå ut. Den har ganska många knoppar. Tyvärr så har lite sköldlöss gjort sig hemmastadda på dess blad, så jag får hålla efter dem med såpvatten.

Christina
1/22/07, 2:40 AM
#11

Hur varmt är det i din vinterträdgård?

Norrskenet
1/22/07, 10:50 AM
#12

Normalt mellan 5-8 grader under natten, ibland ner mot 4. På dagen räcker det med lite sol så blir det mellan 12-18 grader. Golvet är dock ca 10 grader varmt (stor massa under)

Christina
1/22/07, 11:15 AM
#13

Låter idealiskt. Stor massa under säger du. Vad består den av? Har du golvvärme också?

Annons:
Norrskenet
1/22/07, 11:49 AM
#14

Jag grävde ur för grunden och murade upp tre lager lecablock (ca 70 cm djup) isolerade botten med frigolitskivor och ovanpå det ca 7 kubikmeter singel. Ovanpå det ca 10 cm betong med golvvärme. I singellagret satte jag ett rörsystem och på golvet har jag en tunnelfläkt som tar varmluft från nocken och kör det genom rörsystemet. Det jämnar ut temperaturen bra från dagen till natten och det gör att grunden alltid är över nio grader. Jag sitter på jobbet och har inga bilder från bygget, men om du är intresserad så kan jag sätta ut dem när jag kommer hem

Christina
1/22/07, 8:39 PM
#15

Tack väldigt gärna. Är så sugen på att bygga ut en vinterträdgård i anslutning till huset.

Norrskenet
1/24/07, 1:34 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

Jag ska försöka att göra en liten redogörelse hur min vinterträdgård blev till. Jag hade länge haft idéer om att  glasa in uteplatsen, men det var först när jag  besökte  en  som hade byggt en vinterträdgård som  jag också ville ha en sådan. Sagt och gjort, tittade i en del engelska broschyrer och började att göra ritningar. Den första var på 16 kvm, men av en slump så träffade jag de som hade den vinterträdgård som jag fått inpirationen ifrån och då sa hon att jag skulle försöka att göra en större. Hem och mäta. Gjorde så stor som jag kunde (min trädgård är inte så stor) och då blev den 6 x 4 m, alltså 24 kvm och det var tur att jag gjorde den så stor. Byggnadslovet gick då utan problem. Under påskveckan satte jag igång, hyrde en Bobcat och grävde ur för grunden (ca 70cm)

Gjöt en sula och murade tre lager med Lecablock, som är lätta, billiga och stabila.

Norrskenet
1/24/07, 1:48 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

Utanför grunden så ordnade jag till en dränering och en ledning för vattnet från stuprören. Även en vattenbrunn innifrån golvet anslöts till dräneringen. Jorden plattades till och täcktes med plast. Ovanpå två lager isoleringsskivor. Även väggarna isolerades. På med några kubikmeter singel. I singellagret monterades ett egenpåhittat system med rör, som tar varm luft från taknocken och med hjälp av en tunnelfläkt så värms grunden upp. Två luftutsläpp finns på var sin yttersida. Detta system har fungerat utmärkt hela tiden. Lufttemperaturen sjunker ca 10 grader när den passerar genom rörsystemet. På sommaren så utjämnas temperaturen bra från dag till natt. Mitt på sommaren så är hela grunden mellan 20-23 grader varm. Just nu mitt på vintern så är temperaturen längst ner i grunden ca 10 grader. En sak är dock viktig och det är att man måste ha en dränering av rörsystemet, eftersom varm luft släpper vatten. Om man tittar på bifogad bild så ser man att hela rörsystemet lutar ner mot mitten och lägsta punkten är mitt på framkanten. Där har jag anslutit ett litet plaströr som går till dräneringen på utsidan.

Norrskenet
1/24/07, 2:00 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

På med resten av singlet. Man var ganska mör i armarna när man "kärrat" några ton singel. Jämnades ut och sedan lades armeringen på. I armeringsjärnen limmades elkabeln (med smältlim)

Den beställda betongen kom sedan med en stor lastbil som precisionsbackades genom grindstolparna. Det var på vippen att det inte gick att få fram bilen tillräckligt långt. Man var ganska så nervös innan han kunde fälla ut "rutschkanan" som ledde betongen till grunden. En hektisk dag där det gällde att vibrera betongen och få den plan innan den stelnade. Den kvällen behövdes inga sömntabletter direkt!!!  Sedan fick grunden torka hela sommaren innan snickeriarbetena började i mitten på augusti.Forts följer imorgon. Nu sömn!!!

Christina
1/24/07, 9:05 AM
#19

Vilka bra bilder och bra beskrivning - värt en alldeles egen artikel!

Norrskenet
1/25/07, 2:12 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

Från början hade jag bestämt mig för att göra min egen ritning och inte ha några standardmått. Normalt sett är dörrar till vinterträdgårdar 200 cm höga.  Jag ville ha dem högre för att inte känna mig så instängd och ritade dem 238 cm hög. Det blev till att specialbeställa dem från Santex, men det var inga problem. Det var bara att mejla ritningen. Även de två triangelformade fönstren på framsidan var specialbeställda från Santex. Taket ville jag ha av glas och inte plast som de flesta har. Plasten är mycket billigare men blir ful efter ett tag. Desstutom ville jag ligga i soffan och titta på fåglarna genom taket. Så det blev specialbeställda taksektioner från Novoroom i Göteborg. De är lite gråtonade och är argonfyllda för att inte släppa ut så mycket värme. I och för sig så kostade glastaket 54000:- men nu i efterhand så är jag glad att jag valde det. Det är lätt att tvätta och vackert, dessutom släpper det in mycket ljus och man kan se himlen och fåglarna när man ligger i soffan och det är inte lite det! Det är livskvalitét…..

Annons:
Norrskenet
1/25/07, 2:48 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Det var lite problem att få upp taksektionerna. Varje taksektion var 3,5 m x 1 m och vägde ca 120 kg per styck och man var lite rädd att de skulle gå sönder i hanteringen. Allting löste sig med 6 starka kompisar och en ställning på utsidan och en ställning på insidan. Sedan blev det fest!!! Ett problem som jag grunnade mycket på var ventilationen i taket. Om man har ett plasttak så är det inget problem att dela upp det och ha en öppning i nocken. Däremot med tunga glassektioner var det inte lika lätt. En gång när jag badade  bastu fick jag en snilleblixt att ha en sektion närmast väggen av trä istället för glas och i denna sektion kunde jag ha en lucka. Sagt och gjort, så blev det. Numera har jag luckan öppningsbar med hjälp av en linjär motor. Den fungerar utmärkt. Nästa projekt blir att koppla en dator till den som gör att den automatisk öppnar vid en viss temperatur. Nu sker allt manuellt.

Margareta
1/25/07, 4:15 PM
#22

Vilket enormt projekt.
Jag blir väldigt inspirerad. Det är så genomtänkt alltihop. Bara detta att fundera på om det ens tar sig fram en betongbil blir en gåta för oss att ta hänsyn till i planeringen…

VILL HA och tack för en fantastiskt levande och bra beskrivning!!!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Upp till toppen
Annons: