Annons:
Etikettfröer-och-frösådder
Läst 53306 ggr
Sol-
2006-10-17 19:50

Att odla kärnor och frön!

Med tid och tålamod kan man få en vacker och annorlunda grönska i fönsterkarmen, alldeles gratis!

Som nybliven student är pengar en bristvara, och därför vill jag tipsa alla om ett utomordentligt bra sätt att skaffa sig en vacker och annorlunda grönska i fönsterkarmen.

Det är visserligen inte rätt tid att sätta kärnor och frön, men det har inte hindrat mina meloner att leta sig halvvägs upp i fönstret.

Jag har provat att odla en hel del olika kärnor och frön, men meloner och paprika har för mig varit det enklaste. De kommer upp snabbt och växer sig snabbt stora.

Min vackra vattenmelon.

Men jag har även lyckats dra upp en liten äppleplanta….

…..och två vindruvsplantor.

När man ska mylla ner fröet/kärnan, så ska det inte vara längre ner än sin egen storlek, alltså litet frö/kärna ska ligga ytligt, större frö/kärna kan ligga djupare.

En annan sak att tänka på är fukt och värme. Det är bra om man sätter en plastpåse över krukan, så blir det som ett miniväxthus. Men, man får inte glömma, att antingen göra andningshål, eller att öppna påsen ibland och låta jorden andas, annars möglar fröet/kärnan lätt. Men det får inte heller bli för torrt, för då gror det inte, tro mig, jag har förstört en hel fröodling på det viset.

Sen, när den lilla plantan börjar visa sig, behöver den mycket ljus och många snälla ord.

Lycka till!

Relaterade länkar

Av: Sol.

Datum för publicering

  • 2006-10-17


Annons:
Christina
2006-10-20 02:27
#1

Vilken trevlig artikel och fina bilder. Blir inspirerad att prova göra som du.

Ja många snälla ord och mycket kärlek förstår jag ligger bakom underverken att få kärnorna att ta sig så fint.

EvaiHöga
2006-10-20 11:54
#2

Du är verkligen kanonduktig. Har du provat att dra upp granatäpple? Jag gjorde det i våras och har nu små "träd" som har vuxit jättefint och är frodiga. Men jag har haft dem ute i sommar så har du en balkong är det bra. De fäller sina blad under vintern så det är ju ingen växt att ha i fönstret som prydnad under vintern.

Sol-
2006-10-20 19:46
#3

Nej granatäpple har jag inte provat, men det måste jag ju, och särskilt nu när du säger att du redan har små träd. Har du bilder på raringarna?


susanne-s
2006-10-21 01:29
#4

sådde äpprlfröer på mitt jobb(förskola) och efter 12 dagar har det kommit upp, nu i oktober.

DALSGÅRDS OTHELLO RS 624, DALSGÅRDS STAND BY RS 694
www.gullsmyrastuteri.se

Christina
2006-10-21 02:22
#5

Hur lång tid tog det för din vattenmelon att bli så stor som på bilden?

Sol-
2006-10-21 12:08
#6

Susanne.B.S : Jag har läst att äpple måste härdas först, men det kan ju inte gälla alla äpplesorter då, eftersom vi båda lyckats dra upp en planta.

Christina: Jag får återkomma med det svaret när jag kollat min så-dagbok.Flört


Annons:
Sol-
2006-10-23 10:25
#7

Nu har jag kollat min så-dagbok och det var 2 månader sedan jag planterade mina meloner. Meloner är riktigt kul att plantera, man kan nästan se när dom växer.


EvaiHöga
2006-10-23 11:04
#8

Nej, jag har inga bilder på mina granatäpplen, har ingen digitalkamera, tyvärr. Men de är frodiga o fina, ska bli spännande att se dem blomma.

Christina
2006-10-23 11:25
#9

#7 Tack - kul att veta - blir lockad av dina resultat att lägga ett frö i jorden och sätta mig bredvid och titta på denna växtkraft.

Christina
2006-10-26 12:25
#10

Har nu petat ner melonfröer. Risken finns väl att jag har otillräckligt med ljus i min stadsvåning så här års. Men försöka kan man ju alltid.

Siss
2006-10-27 00:06
#11

Jag har odlat chilipeppar-frukter.
När jag var i Turkiet fick jag några små tokstarka rackare av vår favoritrestaurang-ägare.
När jag kom hem satte jag några i små krukor
och efter det skördade jag säkert 30 små chilifrukter, tyvärr dog planterna då vi flyttade i den vevan och dom blev lite åsidosatta.

Men nu har jag satt nya för ett tag sen och massa blommor har kommit, så snart blir det skörda av igen…

Det funkar säkert lika bra med "köpe chili"Flört

Christina
2006-10-27 00:25
#12

Det är något visst det där med fådda frön och plantor.

Chili har jag nu två sorter. En urstark röd och en mildare grön. Kommer säkert att övervintra fint inne i stugvärmen. Fast jag har inte drivit upp dem från frö - så de har egentligen inte i den tråden att göra……

Sol-
2006-10-27 15:21
#13

#10 Ja ljuset är ju ett problem nu, men att försöka kostar ju inget och om något kikar upp är det ju bara kul. Mina meloner börjar gulna, jag vet inte om det är kylan eller ljuset.. Ledsen

#11 Ja chili är kul, jag har frösått tre olika sorter, som jag har delat ut till folk och nu börjar dom bli redo att skörda, varenda gång jag pratar med någon som fått en planta, så berättar dom vilken färg dom har och hur många där är på plantan, och hur starka dom är, jättekul!

#12 Alla inlägg är välkomna, det är bara roligt!


Annons:
ikna
2006-11-06 07:13
#14

Om man tar frön från köpechili, så är det inte säkert att det blir samma chilisar som den man sådde från. Jag satte frön från en köpechili förra året och det blev fina plantor och många chilisar, men de smakade bara som paprika och fröna kom från en urstark!

navarro
2006-11-15 22:02
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

Hej! Sol, angende melonplantor, sa kan det ju vara att det ar fel arstid for dom nu. Jag bor i Spanien, narmare bestamt i Granada och ser pa alla plantor att dom borjar forbereda sig for vintern. Fast det ar 20 grader pa dagarna, kanner dom att det ar fel arstid. Sjalv har jag satt en massa blomfron och dom haller pa att komma upp, men jag vet inte hur det kommer att ga under vintern. Bifogar ett ganska daligt kort pa hur man torkar paprikor runt om i husen.

Sol-
2006-11-15 22:51
#16

Jo det är ju helt klart fel tid, men det är ändå kul att se att dom har en sådan växtlust!

Måste vara härligt att vara i värmen nu! Cool


Christina
2006-11-16 09:30
#17

Ja kanske man skulle ha sin 'vinterträdgård' i ett varmare klimat Flört

Jag är också så fascinerad av växtkraften hos de små fröna och rättt nöjd med bladmassan enbart ibland. Det är inte mycket jag odlar för husbehov, utan det mesta är för dekorativa värdet.

Visst är det hisnande hur man trycka ner frön från frukter man ätit upp och få en snygg krukväxt?

navarro
2006-11-16 13:16
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

Hej igen! Sol, du namnde att det ar harligt att bo varmt, men jag bor pa 1.100 m hojd over havet i Sierra Nevada, har en stor altan och nu nar det ligger sno pa topparna, Spaniens hogsta berg (fast-landet raknat, for Teijde pa Kanarieoarna ar lite hogre) vet jag inte riktigt vad jag skall gora med alla mina blommor, de flesta har jag satt sjalv av fron fran grannar eller fropase. Jag har just tagit in 12 Aloekrukor, for det ar under +5grader pa natten och jag anvander dem till att laka allt mojligt, brannskador, nar sambon har magont, tar jag och skrapar  ur lite gel och tvingar i honom, samt efter solning ar det skont att skara itu bladen och stryka pa ansiktet.Har en planta som troligen kommit med en fagel eller blast hit, jag har inget foto pa den an, men aterkommer for att fraga om nagon vet var det ar.Satter in en bild pa den forsta snon! Kram pa er alla!

navarro
2006-11-16 18:19
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

Nu har det slutat regna och jag har tagit nagra bilder av mina stackars krukvaxter pa altanen. Paradistradet skulle jag slanga bort for det borjade trilla av blad, men eftersom jag har svart att slanga nagot levande, stallde jag det under bordet och glomde nastan bort att det fanns. Nu har det kommit nya blad och jag skulle veta om nagon vet hur man skoter det. Jag har ocksa en novemberkaktus, som har sma knoppar, skall jag ta in den? Den tredje fragan ar, Vet nagon vad detta ar for blomma, den har nog kommit med en fagel eller blast hit. Den borjade blomma i juli och haller fortfarande pa att blomma med sina skira blommor, som jag har blivit mycket fortjust i

navarro
2006-11-16 18:23
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

Tyvarr ar jag inte sa bra pa detta med datorer, bara den sista bilden kom in, men den var viktigast eftersom den visar denna blomma som jag haft hela sommaren, som jag varken kopt eller satt, men tycker mycket om. Ar det nagon som vet vad den heter?Har kommer bilden pa det stackars paradistradet ocksa om nagon har rad om skotsel.

Annons:
Sol-
2006-11-16 18:50
#21

Härlig bild på bergstopparna, ja då har du kanske inte så varmt, men här är det -10.

Va kul att du har frösått så mycket, och Aloe vera är verkligen en toppenväxt, det berättar jag alltid för alla. Lägg gärna in fler kort på alla dina frösådda växter.

Sen tror jag att man ska ta in alla krukväxter när det börjar bli kallt ute.

Blomman som kommit med en fågel ser ut som "blomman för dagen", men det är det förmodligen inte. Kul grej iallafall att den har kommit fågelvägen.

Enligt min erfarenhet behöver inte paradisträd skötas om så mycket, en väldigt tålig växt, men den ska inte vattnas för mycket. och har du den ute, och det regnar mycket så måste den ha bra dränering och kanske ställas regnfritt emellanåt så att den inte blir dränkt, bladen funkar ju som vattenreservoar.

Hoppas jag lyckades svara på alla frågor nu, njut av den vackra utsikten!


Christina
2006-11-16 20:07
#22

Härliga bilder - och visst påminner blomman om 'Blomman för dagen'.

navarro
2006-11-16 20:16
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#23

Hej igen! Tack for svaren. Jag tror inte att det ar blomman for dagen, for blommorna varar lange och hela blomman ar sa att man nastan fastnar, lite klistrig nar man tar i den. Som gammaldags flugpapper. Jag har tagit fro och har redan massor av sma skott, det skall bli skoj att se till varen om de overlever. Satter in en bild pa miniaryrrosor, som jag tog idag, nar det var lite uppehall i regnandet.

navarro
2006-11-16 20:23
#24

Nu skall jag inte skriva och tjata mer, men nar jag sag fotot pa forra inlagget, kom jag pa att jag behover fraga om det verkligen ar bra att ha vitlok i rosenkrukorna. Jag stoppar i en vitloksklyfta i varje kruka och klipper bort lite allt eftersom de vaxer upp. Om jag har fatt ohyra pa storre krukor med Rosor, har jag latit vitlok med vatten sta ett dygn och sen kokar jag upp det, later svalna och sprutar med detta avkok. Ar det nagon som har battre ideér for detta. Anvander nagon kaffesump pa rosorna? Jag gor det ibland. Som ni forstar vill jag inte anvanda gifter.

Christina
2006-11-16 20:30
#25

Kaffesump lägger jag i rosenrabatten som extranäring. Och - ja - vitlök är en toppenkur mot allt möjligt i ohyreväg.

Har du bananer så peta ner skalen kring rosens rötter. En uppiggningskur som sätter fart på trötta Rosor.

navarro
2006-11-16 20:46
#26

Detta med bananer hade jag inte en aning om. Ar det skalet eller bananen utan skal man skall anvanda?

Christina
2006-11-16 21:11
#27

Skalet - bananen äter du själv upp.

Men om du kommer över halvruttna bananer billigt kan du använda även frukten. Själv tar jag vara på alla bananskal från fruktätarna på jobbet och bär med ut till landet.

Annons:
Christina
2007-02-15 00:52
#28

Puffar upp den här artikeln, eftersom den nu är aktuell igen.

Sukram
2007-02-15 01:21
#29

Att pilla ned olika frön är jättekul. Jag experimenterar med många köpefrukter från affären för det blirr billigare än att beställa hem frön jämt. Hitills har jag lyckats med avokado, litchi, physalis, dadlar. Har på gång guava, limequat, passionsfrukt. Ingefäran gror och ska snart ner i jorden och granatäpplefrön ligger i blöt för att "slafset" kring kärnorna ska lösas upp och lossna lättare. Jo Kumquat är köpt oxå, ska bara komma ihåg att äta upp dem så har jag snart kärnor av de oxåFlört.

navarro
2007-02-15 17:27
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#30

Markus, nar du skrev om granatäpplefrö, kom jag ihag att jag for flera manader sedan pillade ner nagra i en liten kruka, som jag glomt bort. Det vaxer ett trad tvars over gatan dar jag bor, en frukt hade ramlat ner pa gatan och krossats av bildäck, dar fick jag kärnorna. Jag vattnade kraftigt och satte den pa ett kyligt stalle. Nu har det borjat gro i ett av dem, jag satte ut krukan pa terassen. Du skriver även om dadlar som du lyckats med. Jag pillade ner en karna i fjol sommar i en kruka med en hibiskus och det kom upp ett litet skott. Igar delade jag, dadeln fick en egen kruka och jag bifogar en bild hur den ser ut och ber om rad, eftersom jag inte vet nagot alls.

navarro
2007-02-15 17:30
#31

Sag att krukan ser smutsig ut, men jag var ensam och hade fullt sja med att fa ur det tva plantorna, fylla i jord. Glomde helt enkelt bort att gora rent, inte forran jag ser bilden ser jag den smutsiga krukan.

Sukram
2007-02-15 17:42
#32

#30 Tack för tipset att granatäpple gror kallt. Jag tänkte så mina frön i dag, då vet jag hur jag ska göra med dem.

Tyvärr är jag ingen större expert på dadlar. Jag har själv frågat på ett annat forum hur man ska bära sig åt och fått lära mig. Jag tror att de växer ganska långsamt de första åren så räkna inte med att plocka dadlar i år Flört. Signaturen Flaxss, som skriver i detta forumet emellanåt är mer bevandrad i palmer och dadlar än vad jag är. Han kan säkert tipsa dig om hur man bäst sköter om dem.

navarro
2007-02-15 21:41
#33

Bra! Men Marcus_H jag vet ingenting om granatappelfron, jag har haft den lilla krukan i trapphuset med 10 - 12 grader, for att jag inte visste var jag skulle gora av den, tankte faktiskt slanga den ett tag, for det hande inget. Men just nar du namnde det, gick jag och tittade. Den var ganska torr, hade jag inte sett till den idag hade det nog torkat och inte blivit nagot. Nu far vi se vad som hander. Satte ut den, men satte pa ett litet lock, som jag gjorde en massa sma hal i, for att inte skramma ihjal den med den varma solen pa dagarna. Tankte att det kanske blir bra med lite varm luft under locket och att den borjar vaxa till sig.

Sukram
2007-02-15 22:14
#34

Frösådder bör ju hållas i jämn fuktighet. Jag vet inte huruvida de är varm eller kallgroende för i min bok om exotiska växter står det väldigt lite om just granatäpple men jag skulle tippa på att de vill ha ganska varmt då de ursprungligen är en tropisk växt. Fast granatäpple har odlats i medelhavsområdet sedan antiken så de klarar klimatet bra där oxå. Men de bör nog ha minst rumstemp runt 20C iaf.

Jag har aldrig testat innan med granatäpple så det är första gången för mig oxå. Tack och lov så innehåller frukterna många frön så jag har råd att misslyckas om det inte går första gången.

Annons:
Diana61
2007-02-15 22:51
#35

Kul artikel Sol! JAg antar att fröna skall vara torra innan man petar ned dom i jorden?

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Sol-
2007-02-15 23:04
#36

# 35 Tack! Ja de flesta kärnor och frön ska vara mer eller mindre torra då man planterar dom. Vissa ska torka flera veckor medans andra bara behöver torka till något dygn.


Sol-
2007-02-15 23:10
#37

#29 Har du lyckats med litchi, jag har hört att den måste vara nästan nyplockad för att lyckas gro.

Har du bilder på alla dina experiment, så vill jag väldigt gärna se och höra hur du gjort.


Sukram
2007-02-16 00:03
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#38

#37 Litchi var inte så svårt. De gror varmt. En av tre kärnor grodde och nu är det ett decimeterhögt "träd". Rambutan däremot misslyckades. Jag köpte väldigt färsk Litchi. Tyvärr verkar folk inte äta den så ofta, så ibland ligger frukten kvar länge i affären och ser gammal och tråkig ut. Man får passa på att köpa när den är fräsch.

Bilder har jag inte så många men jag ska ta foton sedan när det börjar spira i såbyttorna. 

Fat jag har en bild på mina två dadelplantor och Litchin står jämte.

varulven
2007-02-16 00:51
#39

oj. och jag som aldrig ens kommit i någon direkt kontakt med växter blev jättesugen på att odla lite frön :) men vart hittar man fröna? en del frukter och så är ju självklara, men t.ex physalis? eller det kanske är självklart där oxå jag har bara inte tänkt på det?

Christina
2007-02-16 09:13
#40

Jodå de flesta frukter har ju kärnor som är lätta att upptäcka.

varulven
2007-02-16 14:36
#41

okej… så nu måste jag ju köpa jord och små plastgrejer att plantera i.. vad ska amn ha för jord?

Annons:
Sukram
2007-02-16 14:44
#42

#41 du ska använda jorden som heter SÅJORD, plantjord/ blomjord är för näringsrik för frösådd. Kolla gärna i fröså trådarna "såskolan" här så får du tips!

navarro
2007-02-16 14:46
#43

Marcus, nu har jag nog forstort allt, tog ut krukan igar och hallde pa vatten eftersom det var sa torrt och eftersom det var ganska varmt la jag pa ett lock, nu verkar den forstord. Jag hoppas att det finns fler fron i krukan som kanske kommer upp, men det som jag var sa glad at igar verkar misslyckat idag. Jag hade nog for bratt i min iver, borde ha latit det sta kvar i trapphuset lite till.

Sol-
2007-02-16 18:28
#44

#38 Ja just det, rambutan va det ju, men dom två är ju släkt.


Teff
2007-02-17 18:55
#45

Jag tycker också att det är jättespännande med annorlunda frösådder. Nu senast sådde jag frön från kiwi-frukten. Grodde bättre än förväntat men nu har jag bara kvar 2 plantor. Den största plantan, med 7 blad, står under en "glas-klocka" för att det ska hållas fuktigt.

navarro
2007-03-18 11:56
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#46

Hej alla! Nu har det gatt ett tag sedan jag fragade om en blomma som troligen blivit sadd genom faglar eller insekter. Nu har de nya plantorna borjat blomma (de ar av fron fran den forsta jag visade pa foto kommentar 20 ovan). Det kan inte vara blomman for dagen, for modersplantan har blommat under sno och isperioden. Skickar nytt foto pa den, som jag satt sjalv, kanske nagon vet vad det kan vara. Jag har satt massor och eftersom de blommar hela aret ar det en vacker fargklick pa terassen.

kickboard
2007-03-18 12:37
#47

Det ser ju ut som en petunia, men de kan väl inte blomma under snö och is?

navarro
2007-03-18 12:49
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#48

Nu har jag tagit en battre bild for att ni kan hjalpa mig. Skulle aven vilja veta vad den andra vaxten i krukan heter, som ocksa sjalvsatt sig dar jag satt  koriander.

Annons:
Diana61
2007-03-18 14:51
#49

Den som blommar tycker jag ser ut som en Petunia. Är bladen lite ludna och är blomman klibbig när man tar på den?

Den andra är lite svår att se men det ser ut som en akleja enligt vad jag kan se från bladens utséende.

Men jag är som sagt ej 100% säker.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

navarro
2007-03-19 22:10
#50

Tack Diana 61! Jag nojer mig med att det kanske ar en förvildad petunia eller sa! Bladen ar lite klibbiga som du sager, det kan ju hända att den har blivit härdad här i vildmarken. Akleja ar det inte, for den har inte samma frostallning.

Sol-
2007-03-21 20:07
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#51

Måste bara visa! Här är en bild på mina vindruvsplantor, om ni tittar längst upp i artikeln ser ni hur dom såg ut för ca 5 månader sen, visst är dom vackra?


Denna kommentar har tagits bort.
Christina
2007-03-24 22:58
#53

De har verkligen tagit sig fint. Kommer säkert att växa så det bara knakar nu när ljuset kommit. Tänk på att de kan bli väldigt stora!

Christina
2007-03-24 23:04
#54

Undrar Navarros blomma kan vara en periwinkle? Eller en Vinca minor?

Påminner bilden om din? Såg Vinca i ett växthus under min Englandsresa nyligen.

Åsa S
2007-03-25 00:10
#55

periwinkle???? Är det bara jag som får upp en bild på en vanlig rosa kornettblomma (Strepocarpus) när man klickar på länken till bilden.

Annons:
amrie
2007-04-10 18:34
#56

har nån provat att odla stjärnfrukt (carambola)?

Christina
2007-04-10 18:41
#57

Jag har inte gjort det, men vet andra som stoppat frön i jorden och trätt en plastpåse över krukan. Den lär ha grott rätt snabbt och sedan blivit hög och ranglig. Om den nu alltid blir ranglig eller om det var av brist på ljus i det aktuella fallet vet jag tyvärr inte.

amrie
2007-04-10 19:05
#58

okej, får prova och se:)

Ove-D
2013-01-10 22:30
#59

hur svårt är det med persika och clementiner?

Bjornen
2013-01-11 07:34
#60

Det brukar inte vara något problem att få upp plantor. Däremot ska man räkna med dem bara som bladväxt. Båda trivs bäst med en sval vinter. Vissa frön av citrusväxter har dålig eller ingen grobarhet, och för att få frukt behövs normalt att de ympas. Även persikor kan ha dålig grobarhet som troligen beror på att frukterna har lagrats olämpligt.

Det är bara att prova.

stilo27
2013-01-11 18:42
#61

Glad

Fint. ville bara säga att det var precis dem bilderna jag behövde ser för att inte enbart får lust utan även inspiration att fortsätta med fröerna. Tog du melonerna direkt från en melon du hade ätit och lät den torka till sig lite eller köpte du melonfrö?

Sol-
2013-01-12 12:29
#62

Stilo27: Jag tog melonfröerna direkt från en melon jag ätit. Härligt att mina bilder inspirerar. Jag hade faktiskt glömt bort att jag skrivit denna artikel, kul att bli påmind, och så blev jag själv inspirerad att köpa lite god frukt i affären och peta ner. Ove-D och Bjornen: Jag har inte lyckats med persika eller några av de frukter som har liknande kärnor. Clementin har jag nog inte provat, men apelsin brukar spira fint.


Annons:
Chrille90
2014-02-05 20:27
#63

Sol! Kan du lägga upp lite bilder på dina plantor? Har gått några år nu och jag är väldigt nyfiken på om du fått upp något!:)

Ove-D
2014-02-06 13:55
#64

Citron och Apelsin har jag lyckats få upp. Och passionsfrukt. Jag väntar och väntar på dadeln men vet inte om det kommer nåt. Sen tänkte jag även så grapefruktsfrön. Melon sådde jag förra året men när de blev ca nån dm höga så dog plantorna. Kanske inte tillräckligt med gödsling(?)

Chrille90
2014-02-06 18:37
#65

Låter fint det! Har också planterad dessa genom åren! Melon kan vara klurig! Speciellt vintertid och i kruka med lite näring och ljus tyvärr:( posta gärna nå fina bilder på plantorna:)

AlexVG
2014-02-06 23:04
#66

Citrus blir sällan lika den frukt man tog kärnor ifrån                         (alltså är inte fröäkta). Åtminstone inte hybriderna som Citron, Apelsin, Grapefrukt, Clementin m.f. här är det nog bättre att redan köpa plantor som är ympade. Art-citrus som Papeda, Suckatcitron, Pompelmus och Kumquat blir fröäkta däremot kan det ta långt som 50år innan man ser blommor förutom Papeda och andra lime som kan blomma redan efter 3-5år.

Upp till toppen
Annons: