Annons:
Etikettfröer-och-frösådder
Läst 24032 ggr
Humlan
2/12/07, 2:49 PM

Att fröså - såskolan 2

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här kommer så del 2 i min lilla "så-skola". Detta är nästan det roligaste av allt: att så sina små frön!

 Del 2 i såskolan:     Nu börjar det roliga!

Börja med att läsa på påsarna vilken den rekommenderade såtiden är. Sår du för tidigt får du fortare fullt i hyllan. Jag har gjort (läs; gör) det misstaget… Och fullt blir det kanske ändå?

Sen är det bara att kavla upp armarna och sätta igång. Men lite bör du kanske ha redo när du börjar;

  • Krukor; Du kan så i allt, från mjölkpaket (diskade, skurna på tvären med hål i), smörpaket och konservburkar, till de små färdiga drivhus som man köper i affärerna.
  • Jord; När det gäller jord så är det så-jord som gäller, vanlig plantjord är för" kryddad" med näring (men jag har sått i det också när affärerna var stängda och ett så-behov uppstod, funkade det också, men så-jord är att rekommendera.), Emmaljungas och Weibulls är bra.
  • Namnstickor; Ett måste, annars kan man omöjligt hålla reda på vilken sort som är vad. Alla småplantor ser mer eller mindre likadana ut. Färdiga stickor som man kan skriva med blyerts på håller bäst. Men jag har även använt mig av lock till smörpaket, som jag klippt i lagom breda remsor och skrivit med tusch på. Håller inte hela säsongen men är en bra lösning om man inte har något annat hemma.
  • Sprayflaska, är ovärderligt när man ska vattna sina sådder och små plantor.

Häll upp jord i krukan, eller vad du nu sår i, och platta till jorden lätt med handen. Duscha jorden så den blir genomfuktad. Ta fram fröpåsen med fröna. Om fröna är mycket små, kan man blanda upp dem med lite sand i fröpåsen, så ser man lättare var och hur man sår. Är fröna  större är det bara att fördela fröna jämnt över jordytan.

En del fröer måste blötläggas innan plantering, till exempel Luktärter och Stockros. Det får man kolla upp innan man sår,  brukar stå på fröpåsen.

Så inte för tätt, visserligen kan man gallra men bäst blir det om man sår lagom. Nu har man lite alternativ igen;

  • Mycket små fröer kan vara ljusgroende, läs på påsen. Är dom ljusgroende så brukar jag duscha, försiktigt, för att liksom "limma" fast fröna mot jordytan. Trä på plastpåse eller sätt på locket om det är ett miniväxthus och ställ ljust.
  • Är det små fröer men inte ljusgroende så duschar jag lite försiktigt, och strör på tunt med jord eller med sand. På med lock och ställ var helst du har plats, men i rumsvärme. Vissa fröer vill ha högre temperatur för att gro eller få värme underifrån. Återigen - läs på fröpåsen. Jag använder värmegolvet i badrummet till fröer som vill ha värme underifrån.
  • Övriga fröer, duscha, strö över lagom med jord. Lika mycket jord som fröets diameter har jag hört någonstans och det har funkat för mig. På med lock.

Nu är det bara att vänta. Glöm inte att lufta sådderna så det inte möglar. En penna mellan lock och såbytta brukar jag ha. Om jag har påsar (som redan har några hål) så brukar jag vända påsarna ut och in och sätta på igen morgon och kväll.

Vår köksbänk så som den ser ut den största delen av våren.

Vår köksbänk så som den ser ut den största delen av våren.

 Del 3

Alla artiklar i Såskolan:

Del 1  - Odla från frö

Del 2  - Att fröså

Del 3 -  Fröså perenner

Del 4 - Omskolning av plantor

 

Av: Humlan

Datum för publicering

  • 2007-02-12
Annons:
kickboard
2/12/07, 10:26 PM
#1

Jag brukar hacka hål i plastpåsarna med en vass kniv eller sax. Mina sådder brukar gå till på samma sätt som du beskriver, men jag har tyvärr inte ordnat med extra ljus. Borde nog göra det  för att få stadigare plantor. Snart får vi sätta igång :)

Christina
2/13/07, 4:11 PM
#2

Här är en till som inte fixat extrabelysning. Och så får jag förstås långa rangliga plantor. Har inte kommit igång ännu - lite för tidigt på säsongen för mig.

Humlan
2/13/07, 5:46 PM
#3

Nej, jag har inte heller kommit igång riktigt än. Än så länge så är det bara pelargonfrö som jag har sått. Men i mars när jag kommer hem från Lanzarote, då ska här sås i långa banor. Fick min beställning från Odla idag, och jag lovar att det kliar i mina fingrar nu!!

Christina
2/13/07, 6:27 PM
#4

Mm - sitter också med en hel bunt fröpåsar från Odla.nu.

Tilda-T
2/13/07, 8:33 PM
#5

Jag sådde ett gäng penseer för ungefär en månad sen och det var för tidigt när dom var cirka 8 , 9 cm långa bara vek dom sig och dog . Får göra ett nytt försök om nån vecka.

 Sen är det bara att sitta på sina såkliande fingrar för hjärnan säger att det är för tidigt ännu, fast jag vill , jag vill!!!!

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

Christina
2/13/07, 8:36 PM
#6

Jag får hjälp av min trädgårdsdagbok att hålla mig i skinnet. Sådde 25-26 mars förra året och det var lite för tidigt redan det hos mig. De fröer som jag köpte senare och som kom ner i sina krukor nån vecka in i april blev knubbigare och bättre.

Nu talar jag om ettåriga sommarblommor.

Annons:
Tilda-T
2/13/07, 8:53 PM
#7

Man tjänar mycket på att hålla sig i skinnet ett tag till.

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

Christina
2/13/07, 8:55 PM
#8

Dessutom planerar vi att bila runt i England en vecka i mitten av mars och då kan jag inte ha ömtåliga frösådder som står övergivna hemma.

Diana61
2/13/07, 10:55 PM
#9

Även jag har halva diskbänken full av sådder och har dom stående under lysrören.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Humlan
2/14/07, 5:10 AM
#10

Idag damp det ner en hel drös med fröpåsar i min brevlåda… *suck* Jag som lovat mig själv att inte så mer förrän jag kommer hem från Lanzarote, men ack vad det suger i "så-tarmen"!! Tre sorters Luktärter, Sommarrudbeckia, Solros, Alunrot, Flitiga Lisa, oj vad jag längtar att få peta dom i jorden. Hela helgen efter att vi kommit hem från resan ska ägnas åt frösådd, och att tvätta alla kläder i resväskorna förstås!

Christina
2/14/07, 8:38 AM
#11

När åker du? Nästa vecka? Låter härligt.

Diana61
2/14/07, 3:05 PM
#12

Ha det så trevligt Humlan! Skrattande

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Humlan
2/14/07, 7:10 PM
#13

Jag åker den 9 mars, och när jag kommer hem så är det frö i långa banor som gäller!

Annons:
Christina
3/2/07, 11:10 AM
#14

Ni haer paa sajten har daaligt inflytande paa mig Flört Jag SKULLE bara haalla mig till tre-fyra olika froer denna vaar. Har massor med smaaperenner i potatislandet som foerhoppningsvis oevervintrat som de ska. Och dessutom antagligen andra perenner som ska pysslas om och kanske t o m delas.

Men nu sitter jag ploetsligt med ett tjog olika sorter i paasar omkring mig? Var kom de ifraan? Maaste ha fallit i trans och koept dem……

Humlan
3/3/07, 4:04 PM
#15

Den sortens trans känner jag igen… Jag var så präktig och gick igenom mitt fröförråd, och tänkte ja, men det här räcker ju! Eller hur?!! Det har blivit ett tjugotal påsar till sen dess…

Upp till toppen
Annons: