Annons:
Etikettlökväxter-knölväxter
Läst 10473 ggr
Christina
12/3/06, 12:52 AM

Hyacinter

Hyacinter hör till julen! En doftbomb med julstämning.

Hyacinten och dess doft hör julen till för mig. 

Hyacinten kommer från främre Asien där den fortfarande växer vilt. Blommorna hos de vilda arterna är betydligt glesare än hos de sorter vi odlar i dag. På 1700-talet fanns inte mindre än 2 000 hyacintsorter i Holland. I dag är det färre men fortfarande producerar Holland nästan hela världsbehovet av hyacintlökar. Det tar fem år att få fram en hyacintlök i den storlek vi vill ha till jul.

Den nya multiflorahyacinten är en trevlig bekantskap, tycker jag. Löken delar sig och från alla delar kommer stjälkar som blommar. Min har stått ganska mörkt i min innerstadsvåning. Om du har en ljusare plats blir stjälkarna kortare och knubbigare.

Den är mer glesblommande än de runda mer kompakta blomhuvuden som man vanligen ser. Så här brukar mina hyacinter se ut när de kommer från gamla 'jullökar' som jag grävt ner i trädgården. Ska bli roligt att se hur den här klarar utplanteringen i vår.

Har ni hört talas om tulpanmanien på 1600-talet, då det utvecklades en fullkomligt hysterisk tulpanbörs och priserna drevs upp till det orimliga? Den första spekulationsbubblan. Även hyacinten har varit utsatt för spekulation. Mellan 1733-1736 hade hyancineterna en en period som går under namnet hyacintmannia. När det var som hetsigast på hyacintfronten betalades en lök med 7000 kr/st.

Så här sköter du dina hyacinter:

  • Köp hyacinter som visar knopp. Den kan gärna vara helt grön.
     
  • Hyacinterna kan stå både i fönstret och en bit in i rummet.
     
  • Vattna sparsamt.
     
  • Placera svalt nattetid så ökar hållbarheten.
Annons:
Christina
12/10/06, 9:08 PM
#1

Vill du ha mycket hyacintdoft i huset ska du gå in för Delft Blue och Blue Star. Men alla - t ex allergiker - klarar inte de starka dofterna. Sjukhus brukar be besökare att INTE ta med hyacinter.

Upp till toppen
Annons: