Annons:
Etiketterträdgårdsdesignträdgårdstrenderträdgårdsprylar
Läst 20362 ggr
Diana61
2006-10-15 15:35

The English Cottage garden

"Cottage Garden” - den lilla täppan eller stug-trädgården. Ordet "Cottage Garden" får oss att tänka på dessa underbart vackra små stugor i England med deras halmtak som oftast ligger idylliskt placerade på den Engelska landsbygden.

"Cottage Garden" - den lilla täppan eller stug-trädgården. Ordet "Cottage Garden" får oss att tänka på dessa underbart vackra små stugor i England med deras halmtak som oftast ligger idylliskt placerade på den Engelska landsbygden, men det var inte först under Tudor perioden 1485AD - 1603AD som denna bild av de rara små husen som vi är vana att se tog form.

Innan denna period så var det i stort sett enbart växter för föda eller medicin som man odlade.

Cottage trädgårdarna nådde sin pik under den Viktorianska perioden 1837 - 1904 och sedan dess har den blivit omvandlad in till en mer modern tappning.

Ordet Cottage Garden får mig att se dessa vackra små hus med halmtak och deras prunkande trädgårdar med massor av blommor och grönsaker. Ett riktigt hav av färger och former. Men att ha en sådan trädgård kräver massor med arbete och många har idag inte den tid det behövs för att underhålla en sådan trädgård. Dessutom så måste man ha ett hus som passar in med den typ av trädgård.

Så, vad är en "Cottage Garden"?

Det är en trädgård som innehåller i första hand, den lilla stugan, som måste passa in i designen för en cottage garden. Ett lågt staket med en grind. Rabatter som är designade till husets storlek och huset skall vara mittpunkten av trädgården och måste då passa in i bilden. Rosbågar, spaljéer fulla med växter som Rosor och kaprifol. Det skall finnas slingrande små gångar som vackert leder en runt i trädgården och gör det intressant att vandra i den. Gräsmatta är något som nästa aldrig fanns utan var bara till för barnen så de hade en plätt att leka på.  Planteringen skall vara i harmoni med hela designen och färgerna skall blandas efter samma harmoni och planteras i udda tal. Det skall finnas små träd så att dom ej dränker bilden av den lilla stugan utan allt skall vara innom ramarna och träden skall även vara frukt träd. Små buskar och bärbuskar skall finnas och bland rabatterne gärna örter och grönsaker bland blommorna. Klätterväxter är också ett måste.

Vilka blommor skall man då ha?  Fingerborgs blommor, riddarsporrar, vallmo, pioner, stockrosor m.fl. Själva hjärtat i dessa trädgårdar är grönsaks landen som i högsta grad bidrog till ekonomin för hushållet.

Denna typ av trädgård har sedan smygits in bland alla kollonilotts ägare och då särskilt dem med stugor, för där gör de sig bäst. Även sommarstugorna har fortsatt med denna typ av trädgård och numera så är det mer så att man har en del av sin trädgård som man dedikerar till att vara en "Cottage Garden"

Relaterade länkar

Av: Diana61

Datum för publicering

  • 2006-10-15

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Annons:
Christina
2006-11-14 09:11
#1

Vilken trevlig artikel - tack för den Diana!

Återkommer i minnet igen till utställningen på Chelsea Flower Show i London i våras där två trädgårdar tog upp den traditionella 'Cottage Garden'. Och där stod vi alla besökare och suckade längtansfyllt. Det är så vi vill ha det! Japanska visningsträdgårdar i all ära, men den lilla blommande täppan slår an hjärtesträngarna.

AnnaO
2006-11-14 09:49
#2

Härlig artikel med jättesöta bilder. Man får något längtansfullt i blicken när man läser den. Jag blir dessutom lite avundsjuk på engelsmännen som har sån koll på allt som har med trädgård att göra. Vi har ju också en gammal trädgårdstradition med den lilla täppan och den lilla stugan, men vi har inte lyckats göra ett koncept av den på samma sätt som "The English Cottage Garden". Synd för det finns mycket att ta vara på i vår egen trädgårdshistoria. Tänk bara på alla sk Mormorsväxter, gammeldags tåliga perenner som klarar vårt klimat utan problem. Överlevare som klarar konkurrens med våra vilda växter och som är idealiska för den som vill ha lättskötta växter i sin trädgård.

Är det inte också så att mycket av växterna i en "Cottage Garden" är de samma som fanns i våra gamla svenska trädgårdar?

Diana61
2006-11-14 12:18
#3

Tack skall ni båda ha. Jo AnnaO det är så sant så att många av växterna som fanns i våra gamla svenska trädgårdar även finns bland de Engelska Cottage Gardens. Det är ju lite trist att vi Svenskar har så förbaskat svårt att ta tillvara dessa gamla minnen och lyfta fram dom och visa världen att även "Vi" har klenoer att vara stolta över.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Christina
2006-11-16 09:21
#4

Det är väldigt roligt med intresset för gamla perenner - gamla 'bondblommor'. Det pågår inventeringar här och var i landet för att just kartlägga och ta tillvara gamla växter av den sort som vi förknippar med den lilla täppan.

Själv tänkte jag inte så mycket på det förr men jag har faktiskt en hel del växter som gått i arv. Plantor som min mor tagit från sin mors trädgård och som jag i min tur tagit.

Just när vår stuga på landet var nybyggd och vi inte hade ett enda öre att spendera på köpeplantor fick jag plantor av min mor. Nu är de en del av min trädgård och jag riktigt känner kontakten med min sedan länge bortgångna mormor när jag vårdar dessa buskar och perenner.

Christina
2006-11-16 20:09
#5

Vad jag har efter Mormor är bl a Stormhatt, Praktlysing, Riddarsporre, Rosenhallon, Toppspirea och säkert något mer.

Christina
2006-11-19 23:12
#6

När jag tittat efter bland mina perenner, så är det rätt många på vår lista över blommor som brer ut sig för mycket som passar in i den lilla gammaldags täppan. Min svaghet för dessa blommor beror också på  de villkor som gäller i min egen trädgård. Den är en stor sommarstugeträdgård, som 'ska' ge ett intryck av lite vildvuxenhet.

Låter kanske motsägelsefullt att då ha den lilla täppan som referensram, men det gällde ju för mig att gå in för överlevare. Åtminstone förr, då jag inte tillbringade lika mycket tid i stugan som nu. Nu har 'stugan' utrustats med badrum, tvättmaskin och modernt kök, som så många andra sommarstugor.

Annons:
AnnaO
2006-11-20 09:39
#7

"Blommor som brer ut sig", räcker tycker jag. Vad som är "för mycket", är ju en smaksak. För många som har svårt att hinna med att arbeta i trädgården är det ju tacksamt med växter som håller ställningarna mot ogräsen på egen hand. Men för den som vill odla sin lilla täppa med variation och spännande exotiska växter är det naturligtvis hopplöst med dessa trädgårdsockupanter. Själv har jag svårt att hinna med trädgården under växtsäsongen eftersom det är då jag arbetar som mest. Så jag brukar ge utvalda "ogräs" fritt svängrum i delar av trädgården, och ibland ger det ett fantastiskt resultat. I år fick malvorna härja fritt framför huset och de tackade genom att bädda in vårt gula hus i ett hav av rosa blommor hela sommaren. Otroligt vackert. Enstaka malvor blommar fortfarande nu när allt annat har gett upp för frosten.

Christina
2006-11-20 10:11
#8

 Låter som en underbar syn med trädgården full med blommande malva.

Malvan gillar jag också. Frösådde en påse 'sommarblandning' för tjugo år sedan. Vad som är kvar och nu finns på många ställen - och i stor mängd - är borstnejlikor och malvor. Båda lika långblommande och förnöjsamma.

Praktlysingen har jag använt som kant mot skogsbryn och även på några sumpiga ställen. Den klarar allt!

AnnaO
2006-11-20 10:43
#9

Ja, praktlysingen konkurrerar ut både kirskål och spansk körvel (som är lika hopplöst envis som kirskålen) i min trädgård.Glad

Upp till toppen
Annons: