Annons:
Etikettrabatter-perenner-annueller
Läst 57897 ggr
Christina
2007-04-11 23:36

Slingerkrasse – lättodlade sommarblommor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Slingerkrasse är väl en klassisk sommarblomma? Brukar vara bland de första man försöker sig på som nybörjare på odling. Den kommer och den blommar.

När man säger Slingerkrasse tänker de flesta av oss på den rödgula blomman. Men idag finns i handeln en mängd nya nyanser från nästan svartrött till blekt gulvita.

Kan mycket väl sås direkt i jorden utomhus men först när temperaturen nått runt 15 grader. För tidigare blomning kan man förgro den inomhus. Blötlägg då gärna fröerna  ett dygn innan. Gror redan efter någon vecka. 

Det är mycket som förklarar varför Slingerkrassen behåller sin popularitet. Den blommar hela sommaren. Den slingrar sig snällt mellan andra växter.en klarar sig utmärkt bra på mager jord, ja blir oftast t o m vackrare på mager jord bara den får vatten. Dessutom är blommor och blad ätliga.

Det var länge sedan jag sådde Slingerkrasse. Tröttnade på den därför att den var FÖR vanlig och FÖR lätt att odla. Men fick en längtan efter den igen när jag misslyckats med några mer krävande växter, som krävde mer än min torftiga moränjord.

Den jag sådde i år heter Indiankrasse 'Moonlight' Tropaeolum majus .

Sådde 31 mars i 12 krukor. Endast sex av krukorna visar groddar den 11 april, men de är å andra sidan 15 cm höga.Den ska få välla ut ur ett stenröse som jag gjort mot en björk bakom den vattenkran, där jag oftast tar mitt trädgårdsvatten. Tänker mig att den ljusa färgen ska lysa i sommarnatten.

Funderar på att köpa några påsar av andra sorter och så på friland längre fram.

Det finns också perenn krasse.

Artikelserien: Lättodlade sommarblommor:

Blomman för dagen

Luktärt

Rosenskära

Slingerkrasse

Solrosor  

Tagetes

 

Artikelserien Odla från frö

Del 1  - Odla från frö

Del 2  - Att fröså

Del 3 -  Fröså perenner

Del 4 - Omskolning av plantor

  

Av: Christina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-04-11
Annons:
Humlan
2007-04-12 03:14
#1

Tänk, jag har sått krasse ett par år nu, dom blir bara små och fula och fulltändigt översållade av bladlöss. I år struntar jag i det…

Bjornen
2007-04-12 09:22
#2

Krasse är lättodlad speciellt om de sätts i mager jord blir blomningen bra och inte så mycket kraftiga blad. Vill man odla den som grönsak kan man gödsla den mera för att få mera blad eller om man vill äta blommorna. Om man vill njuta blomningen kan man vänta tills fröna har börjat utvecklas och bara äta de gröna fröna som kapris färska eller inlagda.

Diana61
2007-04-12 12:33
#3

Den är en av min mans absoluta favorit och jag gillar den jag med så den finns alltid i trädgården i olika färger.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

kickboard
2007-04-12 23:18
#4

Jag har också skaffat en gräddvit slingerkrasse i år, men inte sått ännu. De brukar komma ganska fort och har kraftig tillväxt, så jag hoppas de hinner ännu.

navarro
2007-04-12 23:47
#5

Jag hittade bara röda krassefrön och petade ner i krukor for en manad sen, det har inte hant nagot an. De ar ute dygnet runt, men jag har kikat lite pa ett fro och det ser likadant ut som forsta dagen. Det ar ganska kallt pa natterna, kan jag hoppas pa att de borjar vaxa? Jag har plastlock med lufthal som tacker. Luktärterna som jag sadde samtidigt är redan 10 cm eller mer nu och mar sa bra for det har regnat ganska mycket.

Christina
2007-04-13 00:22
#6

De kommer nog bara de får vila i fuktig jord.

Annons:
Izzzyz
2007-04-16 22:49
#7

Har aldrig odlat dessa eller ngt annat heller men är det för sent att så dem nu? Och nästa fråga är om de ska klättra på något?

Funderar nämligen på att ha de som en lättare variant av avskiljare.

// tina

Bjornen
2007-04-17 00:37
#8

Så länge fröet är hårt finns chansen för groning, men efter en månads väntan på att krasse ska gro känns lite långt. Normalt brukar fröet ruttna om det är låg jordtemperatur och krasse vill gärna ha ganska hög groningstemperatur. Luktärter gror bättre vid lite lägre temperaturer.

Christina
2007-04-17 18:30
#9

#7 Inte är det för sent. Sår man krasse på friland ska man vänta tills det är varmt i jorden. Men inomhus kan du börja förgro dem nu.

Christina
2007-04-17 18:30
#10

Hälften av de jag sådde tog sig snabbt inomhus och blev 12-14 cm höga på tio dagar. Har gjort en sådd till i de krukor där jag inte skymtar något.

Lalla74
2008-04-13 14:41
#11

Någon som har tips på snabbklättrande växt för en ganska skuggig vägg som bara har sol fram till kl 10? En säljare på Trädgårdsmässan sa att slingerkrasse brukar funka trots att det står sol på fröpåsen, jag är lite skeptisk vad tror ni?

Bjornen
2008-04-13 23:51
#12

Blomningen blir sämre i skugga och det är ännu viktigare med mager jord.

Alpklematis eller gullklematis går bra att odla i skugga. Pagodklematis kan odlas i total skugga.

busigdemon
2014-06-09 09:57
#13

Använder denna gamla tråd för att be om råd.

Försådde krasse för ca 2 månader sen o satte ut dem på balkongen för ca 2-3 veckor sedan, men de ser för trista ut - knappt 20 cm långa lite "mjuka" o ett par bland har ljusa fläckar, vad kan jag göra istället?

De har fått lite näring, de är varmt på balkongen (chilin, paprikan, tomater mm frodas) o vattnas med lite vatten varannan/var tredje dag (torkar inte ut emellan).

Hade velat ha nått fint klättre längsmed spaljen på väggen lagom tills försäljningsbilder ska tas på lghn om ett par månader.

Ska jag börja om? Eller aändra på nåttt?

Eller ge upp o byta till en annan art? VIlken isf?

Har ingen egen bild nu emn kan försöka ta en om ni vill se, men förklaringen kanske räcker?

"Din verklighet är inte Min verklighet"

Annons:
beem
2014-06-09 10:08
#14

#13 Små plantor ska man sakta vänja vid solen. 

Jag har mina nysådda plantor ute med skuggigt läge några dagar och sen ställer jag dem i sol men bara någon timme. Man kan även lägga på fiberduk i flera lager och sen ta bart lager för lager efter 4-5 dagar.

Om du sätter ut dem direkt i sol blir de gärna som du beskriver.


Sorg är kärlek som blivit hemlös

busigdemon
2014-06-11 11:00
#15

de stod i skugga hela dagarna de var ute när jag avhärdade dem (2-3veckor sedan) nu står de i halvskugga /skydd bakom gurkorna.

 har inte växt nånting på denna tiden - ser inte brända eller lessna ut som ex tomaterna och chilisarna såg ut första dagen i direkt solljus (trots avhärdning).

Tycker de borde ha kommit igång även om jag mot förmodan misshandlade dem lite i början - de står inte i dirket sol, inget ser bränt ut - de ser lite bleka ut och växer inte

"Din verklighet är inte Min verklighet"

Upp till toppen
Annons: