Annons:
Etiketterträdgårdsböckerkträdgårdskurser
Läst 10090 ggr
Christina
2007-01-23 20:03

Akademiska trädgårdsmästare

Vid högskolan i Gävle har man inrättat 'Trädgårdsmästarprogrammet med inriktning mot hälsa och design'. En 80 poängskurs där studenten knyts till Wijs trädgårdar i Ockelbo. Intressant hur man i kursupplägget betonar såväl den hälsofrämjande aspekten som den estetiska och hantverksmässiga. En utbildning i tiden!

 

Som det brukar heta i Kvällspressen - mannen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Klipper ur kursbeskrivningen för 80 poäng på Trädgårdsmästarprogrammet: "En utbildning för dig som vill arbeta med att skapa trädgårdsmiljöer som främjar människors hälsa, välbefinnande och livskvalitet.

Det krävs av studenten att man ska ha ett gediget trädgårdskunnande men också kunskaper och insikter om bl.a. gestaltning, färg- och formlära, biologi, vårdvetenskap, utomhuspedagogik och miljöpsykologi.

Utbildningen genomsyras av tre kompetensområden som ömsesidigt stödjervarandra och som tillsammans bildar en helhet;

Trädgårdens hantverk

  • Naturens betydelse för upplevelsen av hälsa
  • Designmetodik vid formgivning av gröna miljöer

I utbildningen vävs ämneskunskaper samman med hantverksfärdighet och bildar tillsammans med estetiska aspekter en ny fruktbar kompetens."

Lär mer om utbildningen på webbplatsen för Högskolan i Gävle.

Av: Christina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-01-23
Annons:
AnnaO
2007-01-24 09:58
#1

På SLU i Alnarp finns en liknande utbildning. Den är tänkt som påbyggnadsutbildning för dem som redan har en högskoleutbildning. Läs mer här.

Christina
2007-01-24 11:01
#2

Intressant - har läst om Rehabträdgården. Det borde bli bra diskussionsklimat i en studentgrupp där bakgrunderna spänner över så brett spektrum som sjuksköterskans, lärarens, psykologens, arbetsterapeutens, landskapsingenjörens eller stadsplanerarens. Öht blir nog dessa Masterskurser - påbyggnadskurser -av hög kvalitet genom att studenter delar med sig från ett yrkesperspektiv..

Gick själv en Masterskurs i utvärderingsteori och fick ut lika mycket - ja kanske mer - av mina kurskamrater än av kursledaren.

Upp till toppen
Annons: