Annons:
Etikettrabatter-perenner-annueller
Läst 32303 ggr
Christina
4/22/07, 12:38 AM

Nävor - långblommande perenner

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

När vi frågar här på Trädgård iFokus om perenner värda att odlas för sin långa blomningstid och för sin tålighet, ja då nämner många nävorna. Och där finns många att välja bland.

Den vilda nävan som vi känner under namnet Midsommarblomster känner vi alla till. Jag har den i stora ruggar hos mig. Det finns också en rad förädlade nävor i handeln.

Läs under länken till höger om olika nävor.

Bland de nävor - Geranium - som jag har planterat i min trädgård är

Claridge Druce (bilden ovan) och den vanliga spansknävan Geranium endressii samt de blå 'Brookside' och 'Kashmir purple'.

Alla tre planterades sommaren 2006 och jag kan redan nu se att deras stora friska bladrosetter är på gång. Nästa år kanske de kan delas. Sedan har jag omkring mig i naturen många av de vilda.

Vilka nävor har du? Har du någon särskild sort som du vill rekommendera i vår serie om långblommande och lättskötta perenner?

  Läs mer om här om nävor som är värda att odlas.

[

](Read.aspx?ArticleId=5c7160b8-e7ad-4646-8ed3-37ccb74a9de7 "http://tradgard.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=5c7160b8-e7ad-4646-8ed3-37ccb74a9de7")

Artiklar om långblommande perenner.

Funkia

Fänrikshjärta

Nävor

Stjärnflocka

Av: Christina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-04-21
Annons:
evast
4/22/07, 12:14 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Vad kul att höra. Har just fått hem mina Nävor och satt i kruka så länge det är Kungsnäva, Brookside, Spansk näva Wargrave Pink,och Claridge Druce. Har sedan tidigare en fin rosa näva som jag inte vet namnet på men kanske kan få hjälp att namna den bilden är tagen i september i somras

Humlan
4/22/07, 12:16 PM
#2

Jag köpte några olika sorters nävor första året i huset, minns inte alls vad dom heter, den ena är blå och den andra rosa. Jag kan dela på mina i år. Min nävor står på olika ställen och i lite olika jordar men de verkar inte vara kinkiga.

Bjornen
4/22/07, 4:26 PM
#3

Jag har nog ett knappt 30-tal olika nävor planterade i trädgården. De flesta nävor är tacksamma lundväxter på halvskuggiga lägen. Flera av dem kan växa och breda ut sig även i djup skugga, men blomningen brukar bli mager. Några arter trivs bäst på torra soliga ställen som den vildväxande blodnävan (Christnas första bild) eller korsningar med den. Detr skulle vara intressant att veta hur långt söderut det finns midsommarblomster av nordlig typ (med vita blommor och violetta honungsstreck) ? I Dalarna finns den nordliga varianten i delar av Rättvik, Svärdsjö och Leksand. I nordligare delar av Orsa och Malung dominerar den nordligare varianten. Men det är tydligt att den är på väg söderut.

Humlan
4/23/07, 5:45 AM
#4

Ett tecken på hur tålig och lättodlad nävan är;

Min svärmor tyckte det var så konstigt att hennes ena näva inte alls tog sig så fint som de andra hon beställt från Odla. När jag lyfte upp krukan och tittade lite närmre så jag att hon planterat den upp och ner, med rötterna uppåt!! Vi skrattade rätt gott ihop åt detta och när vi tog upp den stackras nävan ur jorden för att vända den på rätt köl såg vi hur den börjat skicka upp skott mot jordytan ändå!! Tålig rackare, eller ska man säga stackare?, den där nävan!

Alberta
4/27/07, 12:23 AM
#5

Idag har jag köpt blanknäva. Jag föll pladask för det blanka vackra bladverket. Rödlila blommor ska det bli.

#4 Glad

Upp till toppen
Annons: