Annons:
Etikettrabatter-perenner-annueller
Läst 15761 ggr
Bjornen
2007-04-27 22:16

Vattna perennerna

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Våren har varit ovanligt torr och därför är det mycket viktigt att vattna i rabatterna särskilt plantor som sattes förra året och speciellt höstplanterade.

En ung planta av akleja som visserligen har ett djupt rotsystem, men en ung planta har ännu inte fått tillräckligt rotsystem för att klara en torr vår.

Våren har varit ovanligt torr och starkt solsken som blandats med urtorkade blåsväder. En ordentlig genomvattning av perenna växter med grunt rotsystem kan behövas. Särskilt gäller det växter som planterats förra året och då har de inte hunnit få tillräckligt djupt rortsystem att de kan riskera att dö bort av torka. Tänk också på att där sorken har härjat kan en del av rötterna ha försvunnit. Även växter som har överlevt lite halvdant är också i starkt behöv av en extra vattning för att den ska kunna ta sig igen. En enda solig dag kan ta död på en växt som inte har tillräckligt rotsystem. 

 

Tusensköna eller bellis är en växt med svagt rotsystem och behöver ibland lite extra vattning.

Om jorden luckras på ytan minskar risken för urtorkning i djupare lager.

Gör en runda i trädgården varje morgon och då upptäcker man lätt om olika vilda djur har gjort skada på växterna. En uppryckt planta kan räddas från torka om man upptäcker skadorna innan de har torkat ur för mycket. Om det behöver vattnas, vattna aldrig på kvällen utan gör det på morgonen. Vatten kyler växten och då ska den få vara både blöt och kall hela natten tills solen kommer upp och tinar upp plantan. En fuktig växt på kvällen kan mycket lättare skadas av frost. I växthuset är extra viktigt att man inte vattnar på kvällen eftersom det kan blir en bra grogrund för olika mögelsjukdomar.   

Av: Bjornen

Datum för publicering

  • 2007-04-27
Annons:
SannaHolmgren
2007-04-28 01:08
#1

Skönt att höra, eftersom jag inte orkade vattna ikväll när jag kom hem från jobbet. Cool

Christina
2007-04-28 01:22
#2

Försöker gå en runda varje dag och se hur mina växter mår. Har vattnar på några ställen där det är extra torrt och tryckt ner och petat upp jord kring de perenner som skjutits upp, så rötterna nästan hänger i luften ovanför jordytan.

Bra råd att inte vattna i kallväxthuset på kvällen. Det har jag nog inte tänkt på, även om jag iofs oftast vattnar på förmiddagen, då jag tittar in och läser av vilken lägsta temperatur som varit under natten.

elenor
2007-04-28 14:02
#3

Vi måste vattna hela tiden nu, genom att låta trädgårdsslangar ligga och smårinna på de torraste ställena. Som Bjornen skriver så är det väldigt torrt i jorden efter den blåsiga våren. Här är dessutom sandjord, som är torr i sig.

Vi har köpt några bra vattenspridare, som kan täcka trädgården. De sitter på en flyttbar stolpe och ger ett fint regn i en vid cirkel runt, men just nu blommar fruktträden så jag vill inte riskera att spola bort vare sig blommor eller pollinerare. Därför har vi inte satt ut dem än.

Christina
2007-04-28 20:29
#4

Idag vattnade jag rejält ute för första gången. Särskilt de Rosor som sattes i höstas behövde en riktig rotblöta.

Humlan
2007-04-28 22:12
#5

Ja, det är torrt som fnöske här hemma. Det mulnade på bra innan idag men det drog bara förbi, jag hoppades faktiskt på lite regn. Jag får vattna som en tok varje kväll… Med alla nya Rosor så…

Humlan
2007-04-28 22:13
#6

Och, ja, jag vattnar på kvällen… På morgonen är jag inte människa till att gå med slangen….

Annons:
Christina
2007-04-28 22:44
#7

Hos dig blir det nog inte så kallt om nätterna? Jag har fortfarande några nätter med minusgrader i pipeline - tror jag. Så jag törs inte ta ut ömtåligare plantor ännu eller vattna alltför sent på dagen.

Bjornen
2007-04-29 03:33
#8

Dagvattning är mycket bättre än kvällsvattning.

Diana61
2007-04-29 11:29
#9

Har vattnat tre gånger redan och vissa behövde det verkligen för att resa på sig ordentligt.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Upp till toppen
Annons: