Annons:
Etikettfröer-och-frösådder
Läst 26577 ggr
Humlan
2/12/07, 3:05 PM

Omskolning av fröplantor-såskolan 4

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nu har förhoppningsvis de första tecken på liv visat sig i alla kärlen. Och då är det dags för del 4 i såskolan och tid för att sköta om de små plantorna.

Del 4 i såskolan:

Groddarna visar sig

Och snart så har du färdiga plantor att sätta ut i din trädgård. Visst är det en särskild känsla att sätta ut alldeles egna plantor som man rått om hela våren? 

När första lilla grodden visar sig så är det raka vägen ner under lysrören. Jag har hört olika bud om man ska ha påsar/lock kvar på byttorna med småplantor när man väl sätter dom i ljuset. Jag har gjort mig en egen medelväg; jag låter lock/påse vara kvar någon dag eller två med noggrann luftning. För mig har det funkat jättebra, på "lätta" fröer som tagetes (som jag gärna vill tjuvstarta lite med för att kunna sätta ut plantor tidigt) tar jag av locket direkt, med lika gott resultat.

Omskolade Kärleksblomster.

Omskolade Kärleksblomster.

När väl plantorna växt till sig lite och fått ett extra bladpar till utöver de första bladen, så är det tid för omskolning. Krukor med mått runt 8*8 centimeter brukar jag plantera om i. Jag  använder mig av skaftet på en sked, när jag lirkar upp småplantorna ur jorden. Vattna först så släpper dom lite lättare.

Vad som är viktigt att tänka på är att ta i bladen när du lyfter upp den lilla plantan, inte i stjälken. Ett blad som går sönder eller av, kan alltid ersättas av plantan, men om man förstör stjälken genom att klämma om den för hårt så kan plantan dö.

Jag fyller de större krukorna med jord, gör ett lagom stort hål så man får ner plantan lätt, lyfter upp plantan, ner i hålet och föser försiktigt till jorden runt den. Ett litet tips som funkar; Om man tycker att plantan är lite gänglig och hög så kan man sätta ner plantan rätt djupt, nästan upp till det första bladparet. Det klarar de flesta plantor fint.

Sen är det bara att pyssla om de små liven tills det är tid för avhärdning. Dvs till det det blivit en behaglig utetemperatur. Det som plantorna nog tar mest stryk av är inte kylan utan solens strålar. Även om dom är vana vid att solbada i lysrörens sken, så är solens strålar bra skarpa för dom i början. Här gäller det att vara försiktig och att sakta men säkert vänja dom vid livet ute. En tom pallkrage med en skiva av glas över är en ovärderlig hjälp. Ner med småplantorna, på med skivan, ett lager säckväv på som skydd mot solens strålar under en veckas tid är en bra början. Sen kan man ta bort säckväven, glöm inte att lufta, det blir varmt under glaset, under följande vecka.

Min drivbänk, här får småplantorna vänja sig vid livet i det fria.

Min drivbänk, här får småplantorna vänja sig vid livet i det fria.

När risken för nattfrost är över kan man börja låta plantorna vara ute nattetid också. Som en liten försäkring i början brukar jag lägga på säckväv och några gamla trasmattor. Man vet aldrig, det hade ju varit så trist om allt jobb och pysslande blir förstört av en frostknäpp.

Har man växthus är det egentligen samma princip som med pallkragarna med den skillnaden att växthuset sväljer fler plantor. Har man el framdragen till växthuset kan man börja ha plantorna ute nattetid lite tidigare om man har en fläkt med frostvakt.

När temperaturen blir behaglig och det inte är risk för nattfrost kan man börja plantera ut plantorna där dom ska vara, sen är det bara att njuta! Och rensa ogräs förstås, det slipper man ju aldrig i en trädgård…

Alla artiklar i Såskolan:

Del 1  - Odla från frö

Del 2  - Att fröså

Del 3 -  Fröså perenner

Del 4 - Omskolning av plantor

Av: Humlan

Datum för publicering

  • 2007-03-13
Annons:
Diana61
2/15/07, 10:49 PM
#1

Åter igen, tack för en bra artikel.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Christina
3/13/07, 8:16 PM
#2

Någon som kommit så långt att det är dags för omskolning? Med tanke på att det var flera personer här som började redan i februari misstänker jag att ni just har börjat skola om en del plantor.

Jag har själv börjat så mina första fröer. Vill kunna klara mig med dagsljuset i fritidshuset, som dessutom inte står helt uppvärmt tidigare på året.

SannaHolmgren
3/14/07, 9:22 AM
#3

Verkligen jättebra artiklar.  Har stor nytta av dem då jag är nybörjare och jag för första gången ska försöka mig på att fröså perenner.

Sol-
3/24/07, 6:12 PM
#4

När ska man börja med gödsling?


Humlan
3/24/07, 10:03 PM
#5

Gödsling är inget du behöver tänka på så här i början. Efter att du skolat om dina småplantor så vänta med att gödsla dom ett tag. Om du sen sätter dom i krukor kan du ju gödsla med Chrysan, ett långtidsverkande gödsel, när du planterar. Jag kan inte ge något generallt råd men inte förrän plantorna utvecklat ordentligt med rötter i alla fall. För mycket gödning kan få motsatt effekt. Jag väntar tills plantorna (då pratar jag om sommarblommorna), kommit ut i sina krukor och respektive platser i rabatterna.

Christina
3/29/07, 3:36 PM
#6

För mig är det långt kvar tills det blir dags för omskolning. Flera frön har jag sått först nu i dagarna. Så fort de grott hoppas jag kunna bära ut lådorna i kallväxthuset. Får väl stå ut med att betala för ett elelement som skydd mot frostnätterna.

Annons:
Christina
4/6/07, 2:28 PM
#7

Nån som kommit så långt att det är dags för omskolning ännu? Jag har en hel del långa rangliga groddar men två blad i toppen. Vill gärna vänta tills ytterligare ett bladpar utvecklats, innan jag sätter igång och ger dem större krukor och gödselvatten.

Humlan
4/6/07, 5:40 PM
#8

Jag har lite som står och väntar på att omskolas, bla sommarcypress och sommarrudbeckia. Får se om jag hinner nu i påsk.

Christina
4/11/07, 12:07 PM
#9

Nu är det dags för mig att omskola rosenskära och blomman för dagen. Mina övriga frösådder är fortfarande för små.

Christina
5/9/07, 1:56 AM
#10

Slarvar ofta med avhärdningen av de plantor som drivits upp i växthuset. De har redan fått tåla starkt solljus och kalla nätter. Ner till 1 minusgrad har det varit ett antal nätter, trots värmefläkt. Jag brukar bara plocka ut dem något dygn innan jag gräver ner dem.

Humlan
5/9/07, 2:39 AM
#11

Med handen på hjärtat så slarvar jag oxå ibland, det beror lite på vad det är för blomma. Tagetes klarar slarv bra, likaså luktärt. Blomman för Dagen gör det inte har jag kommit på. Rosenskäran sätter jag inte ut förrän de är så stora så att inte sniglarna tycker om dom….

Bjornen
5/9/07, 9:21 AM
#12

Placering i kallväxthus är i högsta grad en av avhärdning. Där är det varmt och hett på dagarna och relativt svalt på nätterna. Avhärdningen görs av de växter som stått inomhus eller i växthus med nattvärme. Särskilt viktigt att inköpta växter är ordentligt avhärdade eftersom många av dem är odlade i temperaturer av 25 grader dygnet runt. Ett fåtal växter mår dåligt att stå i kallväxthus om nätterna där det blir för hög luftfuktighet tillsammans med relativt svalt. Det är i första hand värmekrävande växter som lätt kan angripas av olika mögelsjukdomar. Då är extra viktigt att man inte vattnar på eftermiddagen eller kvällen eftersom fukt på bladen är en bra grogrund för sjukdomar. Problemet kan minskas om man hållr dem extra torra och vattnar sällan. Problemt blir större om det blir flera mulna och fuktiga dagar och även vanlig lobelia kan drabbas om det är täta ruggar. Andra känsliga växter är t.ex. tomat, gurka, melon, fjärilsblomster, torenia och begonia.

Vid intensiv värme och blåsväder kan plantorna behöva skuggas med en lövkvist, särskilt plantor som inte är krukade.

kickboard
5/9/07, 8:06 PM
#13

Jag avhärdar inte mina plantor just av den anledningen att jag har dem i kallväxthus. I vår har det varit lite jobbigt då vi haft så många frostnätter, så att jag har varit tvungen att täcka med frostväv. Ett glas hjälper inte mycket mot frost då det kryper ner mot sju minus.

Annons:
Christina
5/10/07, 1:39 AM
#14

Jag har aldrig förut varit så slösaktig med el, men i vår har vi haft en värmefläkt som slår på när temperaturen inne i växthuset går ner till noll. Eftersom växthuset inte är helt tätt har det varit lite att elda för kråkorna, men har lyckats hålla frosten utanför.

Torparmor
4/18/08, 11:47 PM
#15

Jag sår inne på bänk vid söderfönster. När de grott och blivit lagom långa flyttar jag ut till ett gårdshus som håller 5-10 grader. Där får de stå under lysrör.

Jag ska skola om en del av mina tomatsorter imorgon, sådda i början av mars. Problemet är att jag måste leta fram ett jordat dubbeluttag så jag kan tända lysröret på nedre pelarplanet. De omskolade liven tar ju mer plats än sålådorna.

Jag behöver också flytta ut luktärterna. Dom har växt otroligt fort bara på en vecka.

Sen är det dags att göra rent sålådorna och så fler sorter


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

Bumm
4/19/08, 4:54 AM
#16

KAN MAN HA FIKAR I TÄGÅDÄN  ÄLLÄR BLIL DÄT FÖR KALT FÖR FIKARNA, MINA BROKAR VARA I STÄKPANA

frango
4/19/09, 9:29 PM
#17

När jag omskolar mina plantor första gången ser jag att plantan saknar rötter förutom en liten tråd som går rakt ner och ut genom hålet i botten. Plantorna är inte livskraftiga och dör oftast efter omskolning.

Någon som vet vad som är fel?

/Christian

Bjornen
4/20/09, 10:08 AM
#18

Du ska vänta lite längre innan du skolar om dem. De första riktiga bladen bör vara väl utvecklade före skolningen. I denna artikel tycker jag att de skolats onödigt tidigt. De första hjärtbladen utvecklas ur fröetts näring och sedan de riktiga blade utvecklas börjar rötterna utvecklas. Ta gärna en bordskniv och dela försiktigt plantorna eller ta ur hela krukklumpen och dela plantorna försiktigt så att rötterna skadas så lite som möjligt. Om det blir för fuktigt kan plantornas rötter dö av syrebrist.

bredano
5/12/09, 12:53 PM
#19

När är risken för frost över i zon 2-3? Stockholms området alltså

Upp till toppen
Annons: