Annons:
Etikettkrukväxter-utomhus-och-inomhus
Läst 75527 ggr
Christina
2007-02-15 00:18

Hortensia - engångsväxt eller övervintrare?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag köper blommande hortensior så här års och njuter av blomsterprakten. Med viss ansträngning kan man också få den att överleva vintern.

Så här års köper jag ofta hortensior för mina fönsterbrädor hemma. Jag njuter av blomsterprakten nu under våren och försommaren inomhus och slänger den sedan. Pysslar jag om dem med omsorgsfull vattning och näring kan de pryda sin plats inomhus ända till sommaren kommer.

Inomhus i rumstemperatur är den omöjlig att övervintra och för utplantering finns andra och härdigare sorter. 

De ska stå ljust men inte i direkt sol. Normal rumstemperatur går bra, men ju svalare den står desto bättre håller den sig. Vattnas rikligt utan att jorden står blöt. Hortensian får inte torka ut eftersom torka gör att blommor och knoppar faller av och att bladen blir bruna. Har blomman en gång torkat ut är det dessutom möjligt att den inte hämtar sig igen. En gång i veckan kan den få lite blomsternäring.

Blå, vita och rosa kan du välja bland. När de odlas ute blir de blå om det är ett lågt PH-värde i jorden och de blir rosa, röda och vita om pH-värdet är normalt. Vill du plantera ut ska du använda rhododendronjord och vill du behålla den blå färgen tillsätt lite rost. Rostiga spikar eller rostigt järnskrot i jorden kring plantan kan ge rätt effekt.

Jag har gjort försök i zon 3 att plantera ut den i juli. Jag klippte ner plantan för att den sedan under hösten ska utveckla nya skott och knoppar som ska ge blommor nästa år. Jag täckte min med granris och löv för att skydda de nya blomanlagen från att frysa bort under vintern.

Lyckades inte särskilt bra som synes av bilden här nedan. Några enstaka små blommor blev det - annars mest blad.

Egentligen rekommenderar man inte utplantering av dessa hårt drivna krukväxter som säljs som rumsväxter. Bättre i så fall ha den i en stor kruka, svalt (ca 5 grader) och ljust under vintern och ta fram den på våren och plantera ut med kruka och allt.

Av: Christina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-02-14
Annons:
Diana61
2007-02-15 11:00
#1

Jag har övervintrat mina ute och den kommer åter, men jag har fel färg nu så lite rostigt skrit kanske gör susten Flört

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Humlan
2007-02-16 23:58
#2

Jag har aldrig lyckats med hortensia i alla fall inte inne. Ute vet jag inte, än. Jag har ingen hortensia i trädgården, har fått för mig att dom är knussliga att ha med att göra…

Christina
2007-02-17 10:54
#3

Köpte en sort för utomhusplantering som heter Endless Summer. Har hört att den inte är så lätt att övervintra som förädlare/försäljare påstår. Har låtit den stå utan vintertäckning det här första året, så får jag se.

Däremot köper jag alltid några stycken Hortensia som engångskrukväxter. De gläder mig inomhus några veckor och brukar dessutom gilla att stå ute på terrassen. Men som sagt - engångsväxter behandlar jag dem som.

Diana61
2007-02-17 14:05
#4

Min hortensia är nu inne på sitt tredje år så jag hoppas den överlevt vintern igen.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

AnnaO
2007-02-18 11:29
#5

Förra sommaren satte jag fem stycken vidjehortensior 'Annabelle', som är en tålig hortensia med stora vita blomställningar och en syrenhortensia 'Grandiflora'. Jag satte också ut en krukväxthortensia, men den åt sniglarna upp. Skall bli spännande och se hur de artar sig i år.

Christina
2007-02-18 11:33
#6

Jag planterade en sort utomhus som lanserats under namnet 'Endless Summer' men har hört att den lätt fryser bort i zon 3. Annars påstås hon blomma på såväl nya skott som fjolårsskott . Annabelle ser trevlig ut - ska kanske bjuda in henne.

Annons:
Upp till toppen
Annons: