Annons:
Etikettträdgårdsevenemang
Läst 17029 ggr
Christina
2007-05-20 00:11

Linnédagen den 23 maj

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Den 23 maj firas Linnés 300-årsdag med evenemang över hela Sverige. Håll koll på vad som händer i dina trakter!

  Ett nyhetsbrev rann in i min mailbox som jag vill dela med mig av:

  

Bildmontage: Full Tank

Ja må han leva!

Nu fylls skolorna med nyfikna Linnélärjungar. Nu laddar bokhandlarna med travar av Linnéböcker. Nu rapporterar medierna om Linné varje dag. Nu planeras och genomförs hundratals Linnéaktiviteter i Sverige och över hela världen. Nu möts kultur och vetenskap. Nu flätas historia och framtid samman.

Vem hade kunnat hoppas på så stort intresse för en 300-hundraåring? Förutom Carl själv, förstås. Han hade antagligen njutit i fulla drag om han kunnat ana uppståndelsen. Ändå har festen bara börjat! Nu stundar själva födelsedagsfirandet.

Under jubileumsveckan i maj går två nationella högtidsdagar av stapeln. Tusentals gäster kommer till Linnés födelseplats i Råshult och till Uppsala där Linné levde och verkade i femtio år. Det japanska kejsarparet kommer på Sverigebesök och den svenska kungafamiljen är med och firar i både Småland och Uppsala. Festivaler, filmpremiär, forskningsstationer, frimärken, Medaljer och dansföreställningar är bara ett axplock av allt spännande som presenteras. Sedan fortsätter firandet i hela landet! Var med och fira historiens mest levande trehundraåring!

FÖDELSEDAGSFIRANDET I RÅSHULT OCH UPPSALA…

Det nationella födelsedagsfirandet i Råshult och Uppsala har ett digert program. På Kronobergs och Uppsalas respektive webbsidor hittar du fullständig information om programmet som innehåller allt från kungliga öppnanden, musik, och gudstjänster till vandringar, föreläsningar och hedersdoktorspromoveringar.

KRONOBERGS LÄN

Linnébygden bjuder in till fest och födelsedagsfirandet kommer att ske på flera platser. På Linnés födelseplats Råshult, i naturreservaten kring sjön Möckeln, i Stenbrohult där han växte upp och i Möckelsnäs med det nybyggda orangeriet.

17 maj. Högtidlig invigning av Möckelsnäs orangeri och dess Linnéträdgård med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Kulturskolans stråkar, professor och konstnär Sten Dunér, Stenbrohults kyrkokör, Sågskära och Linnéateatern medverkar också.

19 maj. Invigning av jubileumsveckan - nationellt högtidsprogram i Råshult med Kronprinsessan Victoria som inviger jubileumsveckan och med Alice Bah Kuhnke som ciceron och högtidstalare. Medverkar gör också Musik i Syd, Stenbrohults barn- och ungdomskör, samt Posten och Riksbanken.

19 maj till 27 maj. Linnébygdens platser sjuder av aktivitet, som alla bjuder på sin speciella charm och del av 1700-talet. Musik, teater, litteratur, föreläsningar, konst, forskning, berättarprogram, blomsterprakt, högtidsgudstjänster och arkeologiska utgrävningar är några höjdpunkter. Marika Griehsels film Mr Flower Power har premiär i Älmhult, posten finns på plats med jubileumsfrimärken och minnespoststämpel. Växjö Domkyrkas Oratoriekör och Musica Vitae framför ett nyskrivet verk, "Diaeta Naturalis", i Stenbrohults kyrka. På platsen där allt en gång började, Linnés Råshult, är det tradition att hylla blomsterkungen. I år medverkar bland andra professor Dick Harrison, biskop Sven Thidevall och operasångerska Ingegerd Nilsson. På pingstdagen avslutas jubileumsveckan i Virestad med ridande festfolk och konsert.

Se www.g.lst.se/g/linne eller www.almhult.se för mer information.

UPPSALA

Det nationella födelsedagsfirandet i Uppsala sker med aktiviteter under en dryg vecka i hela stan, i Domkyrkan, på universitetet, i Botaniska Trädgården och på Linnés Hammarby.

20 maj. Invigning av jubileumsveckan i Botaniska trädgården. Festligheter med tal, musik, invigning av det nyrenoverade Linneanum, ett informationscentrum om jubileet och en ny utställning om Linné.

23 maj. Minneshögtid i Uppsala Domkyrka. Hedersgäster är kungaparet, kronprinsessan och japanska kejsarparet. Det blir även kransnedläggning på Linnés grav och nykomponerad musik uppförs. Därefter blir det traditionell akademisk procession och högtid i universitetsaulan. Hedersgästerna deltar även här liksom inbjudna svenska och internationella gäster. Uruppförande av kör- och orkesterverk komponerat av Jan Sandström. På födelsedagen hålls också Linné Gala Event på Vaksala torg. Det är en jubileumsföreställning som är en lovsång till naturen och till liv i alla dess former. En ritual till vårens ära.

19 maj till 27 maj. I hela Uppsala bubblar det av liv långt mycket mer än bara den 23 maj. Blomsterlördag med plantbyte, barnaktiveter, konserter, utställningar, gudstjänster i flera kyrkor och gudstjänster i det fria. Det blir öppet hus på de Linnéanska platserna Gränby, Linnéträdgården, Linnés Hammarby, Linnés Sävja och Botaniska trädgården. Man kan gå på vandringar, föreläsningar och på Kunskapsmarknad om verkligheten. Veckan avslutas med promovering av hedersdoktorer som utsetts i Linnés minne.

Se www.linneuppsala.se för mer information.

… OCH I ÖVRIGA SVERIGE

Det är inte bara i Råshult och Uppsala som jubilaren firas den 23 maj. Runtom i landet pågår festligheter och födelsedagsfiranden. Det är en dag, ibland flera, full av festligheter.

SKÅNE LÄN

www.linneskane2007.lu.se eller www.skane.com/linne

Hurra för Linné! På födelsedagen firas Linné i Hovdala vid Finjasjön med en grön Linnémåltid med historiskt anslag och i nutida form - med närproducerade råvaror tidstypiska för 1700-talet. På Aoseum i Åhus invigs en utställning med Viveca Bosmas måleri och Lena Willhammars interaktiva installation. I Lund hyllas jubilaren i Atriumgården på Lunds Stadsbibliotek med installationen "Mitt palats i himlen - hommage till Carl von Linné".

KALMAR / ÖLAND

www.linneoland2007.se

Hipp Hurra. RFSU Västervik firar Carl von Linné i samarbete med Gamleby folkhögskola, Västerviks Gymnasium och visduon Narcissus. Det blir en föreläsning med titeln "Sex i folkhemmet" och musik av Narcissus.

GOTLAND

www.linnegotland2007.se

Linnés firas i Lummelunda änge. I ett gotländskt änge just då det står i fagraste blom, firas Linné genom invigningen av "Linnéleden"; skyltning med vägledningskarta till 27 platser Linné besökte 1741. Med medhavd pic-nic korg kan man njuta av försommaren och naturen precis som Linné rekommenderade; "Du skall njuta av klar och ljum luft och utsätta dig för vårsolens strålar."

VÄSTRA GÖTALAND

www.vastsverige.com/linne

I Alingsås ordnas en dramatiserad stadsvandring med Linnétema, i Borås firas Linné i Ramnaparken, i Göteborg i Botaniska trädgården och på Naturhistoriska museet. I Kungälv återinvigs Bergfeltska trädgården, på Mariestads teater samtalar Linné och fem lärjungar från orten, på Gunnebo slott i Mölndal ordnas vandring och på Vänersborgs museum invigs en utställning med sång och musik. Aktiviteter ordnas även i Götene, Falköping och Herrljunga.

ÖSTERGÖTLAND

www.ostergotland.inf

Linnés födelsedag firas på Medevi Brunn i Motala. Det blir invigning med landshövding Björn Eriksson. Njut av 1700-tals musik, trädgårdsföredrag, Linnéguidningar, 1700-talsmeny i Wärdshuset och tidstypiskt bakverk i Schweizeriet.

STOCKHOLM

www.ab.lst.se

Postmuseum i Stockholm firar Linnés födelsedag genom att bjuda alla besökare på fri entre samt kaffe och kaka. Museet visar utställningen "Linné, brevskrivaren". Södertörns högskolas, Institutionen för livsvetenskaper, firar dagen med en exkursion ute i naturen. På ön Koffsan i Järfälla firas också. Denna lilla ö i Mälaren besökte Linné på midsommarafton 1731. Samma dag invigs Linnés blomsterur i Riddarparken i Järfälla.

DALARNA

www.dalarna.se/linne2007

På födelsedagen inviger landshövdingen Naturum Dalarna i Siljansnäs, Leksand. Linné själv tar emot folkets jubel! Dagen följs av en temavecka med exkursioner som sträcker sig till och med 27 maj. Andra aktiviteter i Dalarna denna födelsedag är bland annat på Lilla Ornäs i Borlänge, där man både håller föredrag om och planterar en Ornäsbjörk. I Falu kommun ordnas en planteringsdag och på Svedens gård släpps Seriealbumet "Sara Lisa och Linné - ett äventyr bland blommor och bin".

VÄSTERNORRLAND - GÄVLEBORG

www.linne2007inorr.se

På Bollnäs Bibliotek är det visning av utställningen om Linné och Linnésamlingen. Fri entré och bibliotekets ordinarie öppettider gäller. Därefter sker visning en gång i månaden. Utställningen pågår till 29 december. I Örnsköldsvik blir det Linnévandring till Billaberget. Stadsträdgårdsmästare Ove Johansson och Jan Mascher (författare till Ångermanlands Flora) guidar bland hasselsnåren.

NORRBOTTEN - VÄSTERBOTTEN

www.linne2007inorr.se

I Norsjö bibliotek blir det berättarcafé med Linnétema 22 maj och där kan du också träffa årets jubilar! I Bryggmans Trädgård, Öjebyn är det 12-27 maj visning av Tora Ceders skulpterade frukter, bär och frökapslar i "jätteformat"."

Visste du att?

… Linné var den första europé som odlade bananer. Det lyckades han med under sin tid i Holland. Linné ansåg att det var bananen, inte äpplet, som var den förbjudna frukt Eva bjöd Adam på i paradiset.

… Linné var bara 154 cm lång. Men han blev ståtlig när han klädde sig i sin samedräkt. Det gjorde han bland annat när han skulle fria till Sara Lisa. Dessutom hade han vackra ögon.

… Linné var allt annat än blyg. Tvärtom var han bra på att föra sin talan och framhålla sin betydelse. Det var han själv som myntade uttrycket "Gud skapade - Linné ordnade".

… Linné blev mer spekulativ med åren. Kanske hade han bråttom att hitta en förklaring till allt. Ett exempel: han trodde att svalorna övervintrade på sjöbottnarna.

Fyra snygga lästips

För första gången får Linnéminnena Råshult, Linnémuseet, Linnés Hammarby och Sveden ett enhetligt informationsmaterial. De fyra skrifterna bekostas av Linné2007 och finns på både svenska och engelska. Texter av Lars Forsberg, foto av Ingvar Eriksson, grafisk form av Roger Jonsson och Michel Östlund.

Böckerna finns att beställa på Linnésällskapets hemsida [www.linnaeus.se](http://www.linnaeus.se Bild: Stentrappa)[

](http://www.linnaeus.se Bild: Stentrappa)

[www.linnaeus.se

Bild: Stentrappa

](http://www.linnaeus.se/)

REGIONALA HÖGTIDSDAGAR

Från Alnarp i söder till Lycksele i norr firar man också regionala högtidsdagar under sommaren. 300-åringen kan inte hyllas nog. Även här är utbudet stort med vandringar, bröllopsdagsfirande, blomsterfester, teater, festdagar och mycket mycket mer.

På respektive regions hemsida finns mer information om aktiviteterna, tider etc.

SKÅNE firar sin Linnevecka 2-10/6 med invigning 3 juni på Alnarp av Kronprinsessan Victoria. Trädgårdsrundan 1-3/6, Linnéledens invigning 2/6 och familjefest 6/6 i Botaniska Trädgården i Lund är några av aktiviteterna.

KALMAR / ÖLAND har högtidsdag 1/6 och inleder då "Ett till tjugoett". Upplev Öland mellan slån & syren under 21 dagar. Varje dag genomförs
aktiviteter på platser som Linné passerade under sin öländska resa 1741.
Invigning med bland andra Lill Lindfors.

GOTLAND firar sina högtidsdagar 3-4/7 i Wisby till minne av Carl Linnæus' landstigning i Wisby. Det blir salut, marknad, blomsterfest, musik, dans, herbationer och teater - allt i 1700-talsanda. 3/7 firas det i Almedalen och 4/7 i Botaniska trädgården.
VÄSTRA GÖTALAND Högtidsdag firas i Skara 7/7. På högtidsdagen fokuseras det på veterinärmedicin, jordbruk och vetenskap. Det blir ett omväxlande program under eftermiddagen både för stora och små.
STOCKHOLM Regional högtidsdag för Stockholm blir 18/8. Galleri SO Stockholm i Kungsträdgården blir ett "växthus" för forskning, utställningar, trädgårdssalonger, växtkonst och uppträdanden. Andra aktiviteter är öppna föreläsningar och vandringar.
DALARNA Linnés bröllopsdag 26/6 blir Dalarnas regionala högtidsdag som firas på Sveden, där Carl och Sara Lisa gifte sig 1739. Programmet går i bröl-lopets och vetenskapens tecken och vänder sig till barn och vuxna. Dagen följs upp av Falun Då, historiska festdagar med Linnétema.
NORRBOTTEN & VÄSTERBOTTEN Publik festdag på Gammplatsen i Lycksele 10/6. Temat är Linnés möte med den samiska kulturen och kyrkans representanter i fjällvärlden. Det blir andakt med samiska inslag i närvaro av ärkebiskop Anders Wejryd, natur- och kulturstigar med guide, teater, musik med bl a Jonas Knutsson, mat och mingel och mycket mer.

Bild: På Kungsholmen i Stockholm växer fortfarande de päronträd som Linné beskriver i sin Flora suecica.

Av: Christina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-05-19
Annons:
Christina
2007-05-22 15:33
#1

I morgon är det dags! Ingen lär väl missa det, eftersom dagen blåses upp av regeringen som utnämnt 2007 till Linnés år. Betyder att skolor t ex får i uppgift att skapa särskilda uppgifter för eleverna inom botanik eller annan naturvetenskap.

Bjornen
2007-05-22 16:33
#2

Det är bara datumet som stämmer med Linnes födelsedatum. Genom byte av almancka var han egentligen född lite tidigasre på året.

Christina
2007-05-22 17:29
#3

Kul - det har jag inte tänkt på. Säkert inte många andra heller.

OlleA
2007-05-22 18:25
#4

Det spelar ingen roll - jag tänker i alla fall fira Linné i morgon! Glad Genom att besöka trädgårdsfantasten Peter Korn utanför Landvetter, Botaniska trädgården i Göteborg och invigningen av Bergfeltska trädgården i Kungälv.

Olle

Upp till toppen
Annons: