Annons:
Etikettrabatter-perenner-annueller
Läst 31329 ggr
Christina
4/20/07, 1:14 PM

Fänrikshjärtat - långblommande perenn

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Fänrikshjärtat blir tidigt vackert ljusgrön i bladverket och de rosa blommorna återkommer hela sommaren. Trivs i halvskugga och blir bra som marktäckare.

Fänrikshjärtat - Dicentra formosa - är en släkting till det pampigare Löjtnantshjärtat - Dicentra spectabilis. Bladverket är buskigt och blir tidigt grönt. De små rosa blommorna hör till de första perenner som blommar och sedan pågår blomningen hela sommaren. Blir 30-40 cm hög och trivs i halvskugga i fuktig jord. Blir utmärkt som kantväxt och marktäckning under högre blommor och buskar. På bilden nedan döljer den plintgrunden till terrassen och blommar fint på den här kanten som ligger i skugga fram till eftermiddagen.

Den finns även i vitt.

Har du någon långblommande perenn att rekommendera, nu när många planerar sina nyinköp inför sommaren?

  

Artiklar om långblommande perenner.

[

](Read.aspx?ArticleId=dbe21bb6-e2ed-46e4-b955-0de3277ff8ac "http://tradgard.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=dbe21bb6-e2ed-46e4-b955-0de3277ff8ac")

Funkia

Fänrikshjärta

Nävor

Stjärnflocka


Av: Christina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-04-20
Annons:
elenor
4/20/07, 3:13 PM
#1

Några av nävorna blommar länge t,ex Blodnävan, Biokovonävan och Spansknävan. Stjärnflockan är ju också en långblommare, som jag kommer ihåg nu.

Diana61
4/20/07, 3:48 PM
#2

Jag planterade ett fänrikshjärta (rosa) förra året och jag hoppas den klarat vintern och kommer upp iår.

Måste nog säga att astrana blommar länge, borstnejlikorna och varför inte solhatten.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Bjornen
4/20/07, 5:03 PM
#3

Förr räknade med med fänrikshjärta och kaptenshjärta (som numera ska heta furirhjärta enligt svenskt kulturväxtlexikon) som ganska lika blommor. Kaptenshjärtat hade lite flikigare blad än fänrikshjärta. Men numera finns det flera olika korsningar och den vanligaste är stort fänrikshjärta (Dicentra Formosa-gruppen). För bästa trivsel vill de ha lätt jord som är någorlunda fukthållande under sommaren och halvskugga eller skuggigare. Det är en av få perenna växter med blomning i stort sett hela sommaren.

Christina
4/20/07, 5:04 PM
#4

Den är en av mina absoluta favoriter och en av de som jag haft länge, länge.

Humlan
4/20/07, 8:28 PM
#5

Det fanns en massa fänrikshjärtan i min trädgård när vi köpte huset, i min dumhet rensade jag bort mycket av dom. Innan jag upptäckte vilken ypperlig marktäckare den är i bland annat norrläge. Som väl är så sparade jag en del, och eftersom dom sprider sig villigt så börjar jag få upp beståndet igen… I min ena häck trivs dom jättebra och jag tycker dom är så söta när dom blommar där inne. Andra trädgårdsfolk tycker att jag ska luka i häcken… Hmm, varför då, egentligen? För att kirskålen ska få bättre plats? Nej, sannerligen inte!!! Jag bara lyssnar, nickar och gör som jag vill ändå…

Christina
4/20/07, 8:35 PM
#6

Ja man måste sovra bland de goda råden :)

Annons:
evast
4/20/07, 11:26 PM
#7

Ja jag håller med Elenor att Nävorna är ju i en klass för sig vad gäller långblomning. Inte lika långblommande men härliga är ju blå o vit Bolltistel och en av mina favoriter Alpmartorn.

Christina
4/20/07, 11:48 PM
#8

Har just köpt Alpmartorn och Blå Bolltistel. Dessutom drev jag upp några Bolltistel från frö som övervintrat i en låda utomhus. Och jag tror faktiskt att jag ser några komma upp.

evast
4/21/07, 12:01 AM
#9

Har blå Bolltistel sedan flera år som blommar underbart fint. Fick frö till vit bolltistel nu och den har kommit igång jättefint hoppas den tar sig lika bra som den blå. Alpmartornen är lite tjurigare att så tycker jag men det kommer en och annan framförallt får man ju vara lite rädd om det självsådda vad gäller Alpmartornen

Christina
4/21/07, 12:05 AM
#10

Sådde Alpmartorn förrförra året och det kom inte en enda planta. Iofs slarvade jag bort stratifieringen. Satte ut en låda och täckte med snö. Reste sedan bort och under tiden smälte snön och lådan blev fylld med vatten.

Bjornen
4/21/07, 1:21 AM
#11

Namnet på bolltistlarna grå bolltistel och grå bolltistel är lite förvillande eftersom av den blå bolltisteln (Echinops bannaticus förr E. ritro) har jag blommor med blå blommor förstås men även med gråa (vit) blommor. Den gråa bolltisteln (E. exaltatus) har jag ännu bara den med gråa blommor, men den finns också med blåa blommor. 

Martorn får inte stå fuktigt utan måste vara väldränerat och de brukar ofta självså sig där de trivs och desutom föröka sig med rotskott (åtminstone vissa arter)

Alberta
4/22/07, 12:09 AM
#12

Bladen till fänrikshjärtan tycker jag är så fina och sirliga. Jag brukar använda dem i buketter.

Christina
5/13/07, 1:39 PM
#13

Från den 10 maj blommar fänrikshjärtat för fullt hos mig. I varmare lägen har den säkert kommit tidigare.

Annons:
Margareta
5/13/07, 2:20 PM
#14

Jag har haft marktäckande nävor som skydd nertill på en ovanlig clematis jag hade. Jag minns inte namnet på denna clematis och har inte hittat den på länge, översållad av pyttesmå vita blommor i klasar var den. Den ville ha rötterna i skugga och blommorna i sol och då var nävor lösningen. Jungfrunäva (liten rosa) blommade länge och villigt och spred sig också.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

[clintan82]
8/4/08, 4:19 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

Har du inte möjlighet att sköta graven? på www.gravplantering.se kan du beställa planteringsabonnemang, tvätt av gravsten, riktning av gravsten & ljuständning på Stockholms kyrkogårdar & begravningsplatse

Hekla
8/5/08, 12:52 PM
#16

Är det läge att så bolltistel nu eller är det bättre att vänta tills nästa vår?

Christina
8/6/08, 7:46 PM
#17

Jag tycker du kan så dem nu. Det är ju på hösten som blommorna själva frösår sig.

Mitt problem har mest varit att på våren komma ihåg var jag frösått perenner sensommaren innan. Därför sår jag numera i stora byttor som jag gräver ner där det finns utrymme i köksträdgården. När plantorna kommer upp på våren ser man vad som tagit sig och kan plantera ut där man vill ha dem.

Upp till toppen
Annons: