Annons:
Etiketterköksträdgårdkryddorläkeörter
Läst 12594 ggr
Christina
2007-04-26 01:54

Rabarber - en av vårens primörer i trädgården

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Rabarberpaj och nässelsoppa brukar stå på menyn hos oss till Pingst. Visste ni att rabarber odlades i Kina redan för 5000 år sedan?

De röda skotten tittar upp tidigt på våren

De röda skotten tittar upp tidigt på våren

Rabarber odlades i Kina redan för 5000 år sedan och kom till Europa först under 1600-talet. Till Sverige kom den under 1800-talet så denna gammaldags växt är alltså inte gammal.

Ordet "rabarber" är en försvenskning av det vetenskapliga namnet och kommer troligtvis från Rha (floden Volga) och barbarum -utländsk, rheum betyder rot. I början användes rabarber endast som medicinalväxt  och i Sverige började man odla rabarber för att äta först under andra hälften av 1800-talet. Det finns uppgifter från 1700-talet att man åt rabarberstjälkar tillsammans med lammkött och som vårprimör, råa med salt och peppar. Ännu tidigare användes bladen i matlagning och stjälkarna kastades.

Idag är det ju de späda stjälkarna som vi äter.  Detta slog igenom först när sockret blev så pass billigt att vanliga hushåll hade råd sockra den mycket sura/syrliga saftiga stjälken.

Rabarber är en tålig och lättodlad växt. Plantan kan bli mycket långlivad om den står på djup jord och får generöst med näring. Det man äter på rabarbern är de första bladstjälkarna som växer upp ur rotstocken. Dra av dem - skär eller klipp inte, då skadar man plantan.

Blomstjälkarna kan bli upp till 2 m höga och har små gulvita blommor. Ta bort blomstjälkarna innan de går i blom eftersom de tar kraft från plantan, åtminstone de första åren. Föröka plantan genom delning.  

Så här ser min rabarber ut den 26 april:

Tips från ÅsaS på Trädgård.iFokus:

Håll borta ogräset släng gärna på brunnen koskit, hästskit el dyl. rabarber gillar näringsrik jord (förr brukade man ofta tömma pottan på rabarbern).

Vill du ha läcker blekt rabarber tidigt på säsongen stjälp över en stor svart hink över rabarbern nu när den börjat titta upp ur marken.

Förutom som ingrediens i paj och kräm kan man göra chutney, marmelad och mycket annat av rabarber. Har du några bra recept?

Källor: Wikipedia

Av: Christina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-04-25
Annons:
Bjornen
2007-04-26 09:26
#1

Rabarber har odlats i Sverige sedan åtminstone 1300-talet och då troligen bara munkrabarber. Flikrabarber odlades först troligen 1763. Rabarbern var från början en viktig medicinalväxt och roten användes huvudsakligen som laxermedel. Importen skedde från Kina men senare kom Ryssland att ha monopol på försäljningen av rabarberrot som varade till 1860. Anders Bång börjar odla rabarber i Härjedalen 1788 och hans stora odling höll på att ställa till stora diplomatiska förvecklingar med Ryssland eftersom hans odlingar hotade det ryska monopolet.

Det var från början bara rötterna som användes. Senare användes bladen som rabarberspenat. Det är lite oklart om man skiljde munkrabarber och patientiaspenat. En uppgift från Danmark 1806 berättar om användning av späda stjälkar. Åtminstone från 1835 har man använt rabarberstjälkar i Sverige men fortfarande ganska sällsynt. Även Anders Bång började använda bladen men inte stjälkarna.

Vår rabarberkultur kommer från England och den vanligast sorten i gamla trädgårdar är Victoria.

Personer med njursjukdomar eller nedsatt njurfunktion ska inte äta rabarber eftersom den innehåller mycket kalium och en ökad risk för finns för bildande av njurstenar.

Christina
2007-04-26 20:03
#2

Tack för korrigeringar och kompletteringar. Historien om Anders Bångs odling hade jag aldrig hört. Tänk att rabarber kunde orsaka diplomatiska förvecklingar för att någon hade smugglat in frön en gång.

Diana61
2007-04-26 20:55
#3

Jag måsta inskaffa mig rabarber. Jag älskar rabarber paj, kräm och saft. Hur mumsigt som hellst!

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Christina
2007-04-26 22:08
#4

Chutney på rabarber blir också riktigt bra.

Bjornen
2007-04-26 23:18
#5

Det var inte smugglade frön utan Anders Bång fick frön från Söderhamn, men hans odling var så stor att hans odlingar var större än alla andra odlingar i Skandinavien. Det var ett antal hundra plantor han odlade.

magma
2007-04-29 23:16
#6

Jag sådde frön förra året (Impecta) av en sort som skulle innehålla mindre oxalsyra än vanlig rabarber. (Glaskins Perpetual heter den) Den övervintrade fint verkade det som, både de som stod i plastkrukor på marken utan skydd och de som jag hunnit få ner i trädgårdslandet. Den i trädgårdslandet är redan jättestor med tanke på att jag sådde den förra året! Ska bli spännande att se vad det blir av den i år.

Annons:
AnnaLundin
2007-09-13 23:46
#7

#6 Oj, det lät spännande med rabarber med mindre av oxalsyran. Hur blev resultatet sen?

Upp till toppen
Annons: