Annons:
Etikettkrukväxter-utomhus-och-inomhus
Läst 29079 ggr
Bjornen
2007-06-04 23:36

Föröka krukväxterna

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En beskrivning hur man förökar på krukväxterna genom olika typer av sticklingar. Det är viktigt att föröka växterna under den ljusa årstiden och inte vänta till hösten.

Jag väljer att skriva denna artikel som tidigare har varit publicerad i Dalabygden utan ändringar. Sticklingar kan också enkelt tas under försommar och sommar. 

Nu under vårvintern och våren är det oftast som lättast att föröka krukväxter. Vid omplantering är det bra att skära tillbaka växterna och då kan det bli tillfälla att ta reda på sticklingar för att förnya växterna eller för att få flera åt sig själv eller till vännerna.

Under vintern har de flesta växterna vilat mer eller mindre och tillväxten har varit liten. Därigenom har stjälkarna "mognat" och olika kemiska ämnen har gjort att det lättare kan bildas rötter. När nu ljuset har börjat återvända börjar också tillväxten att öka. Sticklingarna bör tas av friska plantor och från friska men gärna lite förvedade stjälkar. Om sticklingar tas från dåliga moderväxter kan olika sjukdomar följa med och då blir även den nya plantan också angripen. Rotbildningen blir sämre från dåliga sticklingar och resultatet kan bli misslyckat. En växt kan dock räddas genom att ta sticklingar från dåliga moderplantor. Om enda exemplaret är på väg att dö, kan sorten ibland räddas genom att ta sticklingar. Sådana sticklingar bör skötas om mera noggrant och eventuellt placeras för sig själv om orsaken till moderplantans dåliga skick beror på någon sjukdom. Olika virussjukdomar kan smitta från sjuka till friska plantor. Både växtsaft och redskap kan sprida smittan.

Sticklingarna tas bäst genom att skära av dem med en vass kniv och de bör skäras av precis under ett blad. Det nedersta bladet tas bort och eventuellt ytterligare något eller några blad. Om det är stora blad kan man ta bort delar av bladen. Det bör dock alltid finnas något blad kvar på sticklingen. Det bästa resultatet blir om sticklingar sticks direkt ner i krukan. Genom att sätta flera sticklingar i samma kruka blir det en kraftigare växt och tre sticklingar spridd i krukan ger ofta en fint fyllig växt. Till sticklingar bör man använda plastkrukor som behåller fukten bättre än lerkrukor. Bästa jorden är vanlig kompostjord eller planteringsjord som har blandats med lite sand för att jorden ska bli lite porösare. Jorden bör vara lagom fuktig och den vattnas lite för att jorden ska samlas kring sticklingen. Därefter kan gärna jorden torka lite grand innan man sätter en plastpåse över sticklingen. Bästa rotsättningen blir på ett ljust ställe men inte med allt för mycket gassande sol. Oftast rotar sig sticklingarna bättre vid högre temperatur och växter som växer på riktigt varma platser behöver ofta stå varmt för att de ska kunna rota sig. Sticklingar kan också planteras i olika småkrukor eller Jiffy7, men då behöver sticklingar ofta lite mera passningar för att hålla dem lagom fuktiga. Sticklingar kan också sättas i ett glas med vatten, där de bildar rötter innan de sätts i krukan. Lättrotade växter kan mycket väl sättas i vatten först, men växter som är mera svårrotade mår bättre att stickas ner direkt i jorden. I avvaktan på lämpliga krukor, kan man alltid sätta sticklingarna i vatten. Tyvärr brukar några dagar lätt bli veckor och innan man är färdig att sätta dem har de ändå lyckats få rötter.

Kaktusar och suckulenta växter kan gärna stå några dagar så att snittytorna torkar upp ordentligt innan de sätts i ännu mera sandblandad jord. Andra växter med mycket växtsaft som t.ex. alla törelväxter (julstjärna och Kristi törnekrona bl.a.) kan man stoppa blodflödet genom att bränna snittet med en tändsticka både på moderplanta och sticklingen. 

En del växter kan också förökas med ett blad eller bara en del av ett blad. Där är saintpaulia och kornettblomma (Streptocarpus) de vanligaste och enklaste. Men även en del bladbegonior t.ex. rexbegonia och svärmors tunga kan förökas genom att ett blad eller till och med en del av blad och de sticks ner en liten bit i en kruka med lite sandblandad jord. Överlag brukar det ta lite längre tid innan det blir en planta från ett blad. Bladet kan inte växa utan det bildas små blad bredvid och först då syns det att förökningen har lyckats. Olika växter tar olika lång tid innan sticklingen eller bladet har rotat sig. Därför bör man vänta och inte ge upp. I extrem fall kan det dröja upptill ett år innan sticklingen börjar växa. Så länge sticklingen ser frisk ut finns det alltid hopp. Försök inte att ta upp sticklingen för att se efter om det har bildats rötter, oftast blir de eventuella späda rötterna skadade och det kan innebära att sticklingen dör istället. Sedan sticklingen har rotat sig ordentligt kan den planteras i en lerkruka och du har en ny krukväxt som är exakt lik den gamla.

Vissa krukväxter kan delas och bli flera.

Växter som bildar sidorosetter eller bildar avläggare kan delas försiktigt och planteras i en ny kruka. Om de är lätt delbar kan de dras itu försiktigt annars delas de med en vass kniv. Den lilla plantan bör åtminstone ha lite rötter kvar och moderplantan hanteras extra försiktigt. Lämpligaste tiden att dela växter är i slutet av viloperioden innan de har börjat växa nämnvärt igen.

Datum för publicering

  • 2007-06-04
Annons:
Pomperipossa
2007-06-05 11:21
#1

Nu när jag läst hur man ska göra så ska man kanske försöka sig på det… Enda sticklingar jag brukar sätta direkt i jord är St Paula… Annars brukar jag sätta sticklilngarna i vatten tills det kommit rötter. Är det revbildande blommor (typ "hjärtan på snöre") brukar jag ställa en kruka med fuktig jord och lägga revan över. När den rotat sig tar jag av den från moderplantan.Glad

Bjornen
2007-06-05 11:44
#2

Ett gammalt sätt att ta sticklingar är att sätta dem i vatten för att bilda rötter. Det fungerar bra för många växter men inte alla.

Pomperipossa
2007-06-05 23:08
#3

#2 Tur att jag bara har lättskötta sorter som pallar med mitt handhavande…Skrattande

Christina
2007-06-06 00:48
#4

Tack för bra artikel med tydliga och handfasta anvisningar. Vi är många som säkert har stor nytta av att åetrkomma till denna artikel då och då.

Margareta
2007-06-20 23:20
#5

Jättebra artikel. För sisådär 20-30 år sedan höll jag på med sådant av ekonomiska skäl. Jag hade helt enkelt inte råd att köpa nya blommor jämt och ständigt och ville ha det grönt hemma. Nu har jag det bättre ställt och har haft råd att köpa nytt, men jag tycker egentligen att det är roligare att föryngra dem jag redan har.

TACK Bjornen för att Du påminde mig om detta och för att Du ger så bra och lättfattlig information. Det är väldigt inspirerande att läsa allt Du skriver.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

navarro
2007-06-23 21:59
#6

Nar jag sag bilden pa den fina Clivian, kan jag inte lata bli att fraga ang min, som inte blommat denna vinter-var. Jag planterade om den forra aret och da blommade den, men nu undrar jag om det kanske blev for stor kruka. Ar det nagon som vet varfor en Clivia tar uppehall i blomninten? Jag har haft den flera ar och det har alltid kommit knopp efter jul.

Annons:
Bjornen
2007-06-23 23:00
#7

För att klivian ska bilda knopp behöver den en viloperiod med mindre vatten och gärna lite svalare temperatur. Med dessa knep kan man få den att blomma två gånger per år.

Upp till toppen
Annons: