Annons:
Etikettrabatter-perenner-annueller
Läst 25742 ggr
Christina
2007-04-22 18:51

Stjärnflockan - långblommande perenn

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Stjärnflockan är en gammal torpväxt som också går under namnet 'Linnés döttrar'. Ljuv i rabatten och fin i blandade buketter.

Stjärnflockan går också under namnet 'Linnés döttrar' och har funnits i odling i Sverige sedan 1700-talet.  Trivs bra i sol och halvskugga och vill gärna ha fuktig jord. En utmärkt bra snittblomma i blandade buketter.

Stjärnflockan valdes till årets perenn 2005. Den är en gammal torpväxt som ursprungligen fanns i blekrosa och vitt men under senare år har flera mörkröda sorter lanserats. Sprider sig med frö, men jag tycker det fungerar bättre med att dela plantorna, om man vill föröka dem. Blir ca 80-90 cm hög och är tålig i hela landet.

Artiklar om långblommande perenner.

Funkia

Fänrikshjärta

Nävor

Stjärnflocka

Av: Christina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-04-22
Annons:
Alberta
2007-04-22 22:14
#1

Stjärnflocka fungerar bra som eternell också.

Bjornen
2007-04-22 22:26
#2

Av stjärnflockarna odlas fyra arter mer eller mindre sällsynt. Dels den vanliga stjärnflockan (Astrantia major) som är den vanligaste och den som är äldst av dem. Sedan finns alpstjärnflocka (A. carniolica) som odlas sällan som ren art utan nästan bara som korsning med den och den vanliga. Alla rödaktiga varianter är korsningar mellan dem och de har en mörkare stjälk. Den rena arten ser man sällan och själv är jag intreserad att plantera in dem om jag får tag i den. Sen är det stor stjärnflocka som numera ska heta kaukasisk stjärnflocka ( A. maxima) som förökas med "sidoplantor" eftersom den sprider sig med rotskott. Jag har inte sett några fröplantor av dem, men den vanliga stjärnflockan sprider sig lätt med frön och en del upplever den som ogräsartad med sin fröspridning. Det kan dock bli nya färgvarianter om flera får stå bredvid varandra. Sedan finns även liten stjärnflocka (A. minor) som blir ungefär 5 cm hög.

Christina
2007-04-22 22:35
#3

Tyvärr blir bladen rätt ofta angripna av bladnematoder hos mig. De blir bruna och krullar sig. Särskilt den nedre delen av plantorna. Jag ska försöka flytta mina som står lite i morän idag till min fuktmark.

Bjornen
2007-04-22 22:42
#4

Det är minerarflugor som ofta angriper särsklit de gamla sorterna och särskilt när de är inklämda bland andra växter. En modern skadegörare som har etablerat sig i vårt land. Det verkar bli mindre angrepp op fuktigare mark. Jag har själv inte haft några större problem men jag har sett riktigt hårt angripna och en del har uteslutit stjärnflockan ur trädgården av den anledningen.

Christina
2007-04-22 22:51
#5

Jag vet att det blev en diskussion just när Stjärnflockan utsetts till Årets Perenn 2005. Just att man ville att folk skulle vara medvetna om att den kan få dessa angrepp. Mina Stjärnflockor står mycket riktigt trångt, eftersom jag planterat dem att vifta med sina blommor runt om och till viss del inne i Rosor.

Humlan
2007-04-23 05:41
#6

Jag älskar mina Stjärnflockor, har inte haft det problmet med skadegörare som ni beskriver. Dom blommar snällt i de flesta lägen, passar ihop med många andra perenner, och tillsammans med Rosor är dom ljuvliga tycker jag.

Annons:
Diana61
2007-04-24 15:38
#7

Jag gillar denna och då särskilt de röda och nästan svarta sorterna.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

anki1
2007-04-25 00:31
#8

Har oxå flerastjärnflockor,de står rätt så trångt. jag har inte sett något problemmed ohyran, men jag kände inte till den. Ska kolla när den kommer.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

momma
2007-06-11 20:15
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

hej alla! Är ny här men gammal blomstervän så det ska bli roigt att få utbyta erfarenheter. Bebor en gammal gård med fin gammal trädgård med djup fin matjord överallt. Det växer så det knakar, och torrtider får jag ta vatten ur älven nedanför. Men jag skulle vilja ha en stjärnflocka till min  samling av gammaldags växter..  Har försökt så från frö . Det lyckades inte, så mycket koll med temperatur och  passning  då fröet skulle strati .. stratisi hur var det nu stratifieras. Det bara inte grodde.

anki1
2007-06-11 22:38
#10

Jag har oxå stjärnflocka. Jag har dom på flera ställen i rabatterna, de står lite trångt eftersom jag gillar när det är mycket i rabatterna.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Christina
2007-06-11 23:38
#11

#9 Om du hittar någon i närheten som har kan du säkert tigga en planta. De sprider sig och delar sig ganska friskt. Jag har den vanliga vitrosa Stjärnflockan överallt och den klarar sig utan någon nämnvärd skötsel. Har också en planta av en röd sort 'Lars' men den växer inte alls lika villigt.

Lillianna
2007-06-12 13:56
#12

Jag har massor av småttinga runt min A. maxima men det kan ju vara från en annan som står relativt nära. Vi får se när de kommit upp en bit mer.

Jag har 7 olika men inte minor. Får leta efter den för det lät ju gullig…. 

/Lillianna

~ Lillianna ~

Upp till toppen
Annons: