Annons:
Etikettrossorter
Läst 26828 ggr
Christina
7/4/07, 10:18 AM

Austinrosor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Austinrosor - ofta kallade helt enkelt engelska rosor - är ett samlingsnamn på rosor framtagna av den engelske rosförädlaren David Austin. Inte de mest härdiga - vintertäckning rekommenderas.

Austinrosorna är ett  samlingsnamn för namnsorter som tagits fram av David Austin Roses Ltd. Med korsningar har här ambitionen varit att få rosor med de gammaldags rosornas utseende och doft, med de moderna rosornas remonterande egenskaper. De flesta är fyllda till tätt fyllda men det finns ett par enkelblommiga sorter också.

Remonterar bra och blir ofta kompakta buskar, särskilt om man beskär dem enligt tripp, trapp, trullmetoden, d.v.s. någon gren skärs av strax över marken, någon annan lite högre upp o.s.v. Då får man fram nytillväxt nedifrån, vilket gör att busken inte blir kal nedtill.

Dessa Rosor lämpar sig bäst i södra  Sverige. Några få sorter är härdiga upp till zon 4-5 men då rekommenderas vintertäckning.

Jag har själv i min zon 3 Austin-rosor där den nyplanterade Mary Rose ska remontera och de två andra vara engångsblommande. Jag har inte gett dem någon vintertäckning, vilket jag nog kommer att göra i fortsättningen eftersom de fryser ned rätt ordentligt. 

Leander 2006 - 4 juli i år är den fortfarande i knopp.

Leander - ska enligt uppgift klara zon 5. Har frusit ner helt två år i rad, men återkommer. Tillväxten blir dock inte stor och inte heller blomningen. Bilden ovan är från 24 sept 2006. I år är den fortfarande i knoppstadiet den 4 juli.

Constance Spry - zon 4. Klätterros som växer hyfsat och blommar bra med hållbara blommor. I år har dock rådjur bitit av hälften av knopparna. Frös ned till hälften. Började blomma 1 juli.

Mary rose - zon 5. Planterades i okt 06 och blommar nu ffg.

Gå till länkarna t h om du vill se hur rosorna ser ut i helfigur hos mig.

Relaterade länkar

David Austins hemsida

Länkar till min skötselsida för

Leander

Mary Rose

Constance Spry

  • Av: Christina
  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-07-04
Annons:
Humlan
7/4/07, 11:22 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Mary Rose planterade jag tillsammans med Queen of Sweden för några veckor sedan. De andra två du skrev om står på önskelistan. Leander kan användas som klätterros åtminstone i zon 1.

Bifogar en bild på min Queen of Sweden

Christina
7/4/07, 11:41 AM
#2

Ja de är bedårande Austinrosorna men jag bör nog pyssla om mina lite mer. Annars gläder jag mig som vanligt åt de ständigt blommande madamerna Boll och Knorr.

AnnaO
7/4/07, 2:09 PM
#3

Jag har två Austinrosor. Den ena är Barbara Austin som blommar med vädigt fina rosa blommor, men som är lite kinkig och inte riktigt trivs hos mig. Den andra är en Graham Thomas som verkar klara det mesta och som blommar lika flitigt varje år. Graham Thomas doftar underbart men blommorna är kortlivade och blir snabbt skräpiga.

Margareta
7/4/07, 7:47 PM
#4

Jag har haft en enda Austin och den dog någon kall vinter. Det var en 'Heritage'.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Humlan
7/4/07, 9:33 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

"Heritage" stod jag och höll i när jag var på Flora Linnea i helgen som gick men valde "Alchymist" istället, efter mycket ångest! Tog kort på "Heritage", den är så vacker…

Christina
7/5/07, 12:19 AM
#6

Köp den också då - kanske du hittar den till bra pris nu när det börjar bli eftersäsong.

Annons:
Margareta
7/5/07, 5:48 PM
#7

Jag skall ta mig till Zetas någon dag…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Humlan
7/5/07, 6:44 PM
#8

Ja, jag ska köpa den, för den är så underbar, men om jag ska vara ärlig så tog Flora Linnea ett riktigt "rövarpris" för Austinrosorna.  Tänkte att jag hellre beställer den från Rosenposten i höst eller om jag hittar den på Rosenqvist, den andra plantskolan jag brukar köpa Rosor av. Dessutom så har jag inte hittat Alcymist på Rosenqvist. Det gäller att vara "om sig och kring sig"…

Christina
7/6/07, 1:22 AM
#9

Det gäller också att plantorna är rejäla. Jag har beställt från rätt många plantskolor och har varit nöjd med Rosenposten. Både vad gäller pris och service. Reklamerade Rosor ersätts med nya utan någon som helst kommentar.

Zetas höll ett riktigt husförhör med mig när jag ville reklamera en av de många Rosor jag köpt där. Hur hade jag fraktat den? Hur hade jag planterat?

Christina
6/24/08, 7:37 PM
#10

Alla mina Austinrosor mår bra i år. Blomningen är inte kommit igång ännu men de har vuxit fint och är fulla med knopp. Ett sådant rosår 2008 kommer att bli!

Humlan
6/24/08, 10:14 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Min "Queen of Sweden" är nertuggad av ohyra, blommade tappert med en blomma, vi får se om hon orkar mer. "Mary rose" bär massor av knopp! Hon har dessutom börjat "buska" till sig. Den allra nyaste engelska rosen; "Golden Celbration" bjöd på sin första blomma i dagarna, ljuvlig som få… Bifogar bild. För övrigt måste jag hålla med om att rosorna är makalösa i år!

Christina
6/25/08, 1:51 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Javisst verkar som om Mary Rose är en ros att rekommendera? Törs knappast tro min lycka att alla mina tre har vuxit till sig och är fulla med knopp. En har tom satt igång. Se bilden.

Upp till toppen
Annons: