Annons:
Etikettrosor-allmänt
Läst 28560 ggr
Christina
2007-07-17 18:24

Sommarsticklingar av rosor

Det är spännande att själv försöka föröka sina rosor och andra buskar. Sommarsticklingar eller vintersticklingar är två vanliga metoder. En tredje metod är att ta vara på rotskott och den är allra säkrast.

För första gången har jag tagit sticklingar för att föröka mina Rosor. Jag valde metoden med sommarsticklingar som man tar från vedartade grenar - se bild.

Vedartad gren med korta årsskott som jag rev av för att ha som sticklingar.

Jag använde de årsskott som har blommor, knoppar eller nyss har blommat klart och som vuxit ut från grenen.  Dessa små skott drog jag av från grenen så att det bildades en s.k. klack - se bild. Ovandelen av sticklingen klippte jag av strax ovanför ett blad.

Liten 'klack'.

'klack' som ska klippas ned till ca 2 cm.

Klacken på sticklingen kortades ned, om den blev för lite lång, och stacks direkt i jord. Jag satte dem tätt i en plastkruka, tio sticklingar per kruka. Mager torvblandning med lite sand i eller vanlig planteringsjord är lämplig.

Mellan åtta till tio sticklingar får trängas i krukan.

Mellan åtta till tio sticklingar får trängas i krukan.

Klippte bort blommor och knoppar och lämnade högst två blad kvar i toppen. Kraften i sticklingen ska gå till att bilda rötter inte till att försörja grönska. Tog också bort taggarna för att lättare kunna sticka ner halva sticklingen i jorden. Jag hade också en burk med rotningshormon, köpt i England i våras, som jag doppade klacken i. Vet faktiskt inte om det ger någon positiv effekt, men ville gärna testa. 

Rotningen kan ta olika lång tid men vanligt är att sticklingarna rotat sig efter 4-6 veckor. De får aldrig torka ut - vattna så att jorden hålls fuktig men inte blöt så att sticklingarna ruttnar.

Vattna igenom och håll ständigt fuktigt!

Vattna igenom och håll ständigt fuktigt!

På hösten tänker jag plantera dem i en bit av köksträdgården och täcka över med löv. Då ser jag också hur många sticklingar som börjat växa. Om två av tio per kruka tar sig är jag nöjd. Plantorna får stå kvar i "barnkammaren" hela nästa år och först våren därpå kommer de att kunna planteras ut på sina växtplatser. De första åren rekommenderas att man tar bort blommorna för att all kraft ska gå till rotbildning.

Jag tog sticklingar från pimpinellen Aïcha, honungsrosen Lykkefund, gallicorna Tuscany och Complicata, frankofurtanan Valamorosen, polyanthan Bonica, damascenan Celsiana, Balsgårdsrosorna Anna och Balder samt alban Suaveolens. Se min rosensida för beskrivning av de olika rosorna.

Återkommer och berättar om hur jag lyckas eller misslyckas.

Det finns andra metoder att föröka sina rosor: ta vara på rotskott (allra enklast) och vintersticklingar (tas av vedartade grenar). Mina Rosor är unga - planterade mellan hösten 04 och hösten 06 - och jag hoppas på rotskott i framtiden. Avläggare - att böja en gren mot marken och få den att rota sig - är ytterligare en metod som jag kommer att försöka med vissa Rosor.

Någon annan som förökat rosor och har något att berätta?

2 september ser sticklingarna ut så här:

Frankfurter

Frankfurter - valamorosen.

Balsgårdsrosen Anna

Balsgårdsrosen Anna - klätterrosen balder ur samma familj verkar också ta sig.Bonica

Bonica - polyanthan

Lykkefund

Lykkefund - den nästan taggfria honungsrosen

Gallicarosen Tuscany Superb - som dock har en hel rotskott som kanske blir säkrare att föröka med.

Gallicarosen Tuscany Superb - som dock har en hel rotskott som kanske blir säkrare att föröka med.

Mina två clematis - Warszawaska Nike och alpina verkar också ta sig.

Av: Christina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-07-17
Annons:
Diana61
2007-07-18 11:49
#1

Tack för denna Christina, för jar skulle vilja prova på att föröka några av mina Rosor Glad

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Mervi
2007-07-22 15:46
#2

Jag blev också sugen att prova.

elenor
2007-07-22 17:24
#3

Har försökt några gånger att föröka Rosor.

En ros var en vanlig snittros, som började få nya skott, sedan blomman fallit! Den fick stå kvar i sin vas ganska länge och så småningom blev det rötter.

Planterade ut den på sommaren och den övervintrade under ett snötäcke. Blommade med en blomma förra sommaren och lever fortfarande, men är nu överväxt av sina grannar. :-(

Har också satt ett par kvistar av Penny Lane i vatten. Den ena vissnade, men den andra har fått rötter och ska strax planteras i jord.

Tycker att det är lättast att få rötter i vaser, där ljuset inte kan gynna alger.
Penny Lane står i en brun glasflaska.
Har  också fått rötter på vedartade sticklingar i ljustäta keramikvaser.

Igår gjorde jag några sticklingar från Etude, ungefär så, som Christina beskriver här ovan. De står nu i en kruka i en plastpåse med en luftöppning i toppen. Återkommer så småningom med resultatet - åtminstone om de tar sig!

Har redan några Gerbe Rose- sticklingar, som stått ett par veckor på samma sätt. Hoppas att åtminstone få någon att ta sig, men än syns inga nya skott.

Christina
2007-07-22 17:52
#4

Kul Elenor - vi återkommer väl båda med rapport om hur det går? Mina sticklingar står i växthuset och får lite dusch varje dag. För tidigt att se om de har något liv. Men visst är det kul att försöka?

Mandysan
2007-07-22 17:52
#5

Nu blev jag sugen på att försöka med nina weibull, men jag får se….

Mandysan
2007-07-22 22:06
#6

Så nu har jag oxå satt sticklingar =) Dock så var det inte lätt att få med klacken, men men…Det gick tillslut :D

Annons:
Christina
2007-07-28 14:56
#7

Var bortrest fem dagar och är rädd för att det kan ha blivit litet torrt i krukorna. Får vänta och se. Tog sticklingar även av clematis alpina och de har redan börjat utveckla nya små blad. Hoppas de får rötter också.

elenor
2007-07-28 15:37
#8

Har nu satt sticklingar, av olika Rosor, i vatten i ljustäta vaser och i jord, för att försöka jämföra vilka som lyckas bäst.

Återkommer med rapport när det går att se resultatet.

Ahnna
2007-07-29 02:16
#9

Christina, gjorde du på samma sätt med klematisen som med rosorna?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Christina
2007-07-30 00:38
#10

Nej - med klematis klippte jag en hel ranka och styckade den i småbitar. Satte ner bitarna i krukor så att bladfästen kom i kontakt med jorden.

Ahnna
2007-08-01 00:10
#11

#10 Okej, jag förstår. Tror jag!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Christina
2007-08-06 01:05
#12

Går och kollar på mina sticklingar varje dag, även om jag inser att det är för tidigt att se vilka som tar sig. Tycker mig se ett litet bladskott på Celsiana. Vill så gärna att några ska klara sig.

Christina
2007-08-16 02:21
#13

Ser att några har börjat utveckla nya blad. Om det betyder att det finns rötter under jorden, kan jag knappast säga ännu. Men det finns i alla liv i dem!

#8 Har de du satt i vatten i vaser fått synliga rottrådar?

Annons:
elenor
2007-08-25 01:49
#14

#13

Det är faktiskt ett par sorters Rosor, som börjat få rottrådar. Det syns även genom det bruna glaset.

Först är det är en ros, som är en sport av Dorothy Perkins. Den heter Lady Godiva och är alltså en småblommig, rosa klätterros.

Den andra är Constance Spry, som precis fått några små antydningar till rötter.

Bonica har fått ett skott med en knopp, men ingen rot syns till. Tog bort knoppen, för att inte kraften skulle gå till den.

Christina
2007-09-01 19:30
#15

De flesta av mina små sticklingar grönskar och har flera nya blad. Hur det är med rötterna törs jag inte kolla. Syns inget i botten av krukan i alla fall, så de får nog stå ifred till våren.

Christina
2007-09-02 14:42
#16

Jag uppdaterade artikeln ovan med lite bilder.

elenor
2007-09-11 23:59
#17

Fy så irriterande det är att så ofta råka ut för server error hrä på iFokus, när man skrivit ett inlägg och skickat iväg!!!

Allt borta och man måste, om man orkar, börja om från början!

Hade skrivit en lång beskrivning om hur det gått med mina rossticklingar i vatten och i jord!
Orkar  inte skriva om den -åtminstone inte i kväll!

Christina
2007-09-12 19:20
#18

Håller med dig. Tyvärr har det varit en hel del på sistone. Det positiva är att jag får höra att det är uppgraderingar och förbättringar på gång som är orsaken.

rosentass
2007-09-23 14:47
#19

Jag har också försökt mig på att föröka Rosor på 2 sätt, dels som Christina och dels som Eleonor. (Louise Bugnet). Har förvarit dem inomhus hela tiden sedan augusti under ljusrör.

Den sticklingen som står i vatten i en keramikvas har fått lite rötter, hur de andra som står i jord ser ut vet jag inte.

Hur gör jag nu?

Den som står i vatten och har fått rötter, skall jag plantera den i jord nu? Skall jag ställa dem utomhus så de får vänja sig med utomhusklimatet, såsom man gör på våren för att förbereda småplantor, för att sedan gräva ned dem i jorden ute innan tjälen går i marken.

Jag reser utomlands 1/12 och blir borta i 4 månader och kan inte begära att någon skall tända och släcka lysrör inomhus varje dag

Cool

Christina
2007-09-27 00:32
#20

 Jag tycker du ska plantera den stickling som står i vatten i en kruka med jord. Och sedan ställa alla utomhus. Hösten är fortfarande rätt mild, så de kan vänja sig lite lagon tills vintern kommer.

Jag kommer att ha alla mina sticklingar utomhus hela vintern. Dvs jag tar plastkrukorna och gräver ner dem i köksträdgården. Och bäddar lite kring dem med löv och torrt gräs så de har lite luft omkring sig. I vår avtäcker jag dem mycket försiktigt, eftersom det är den första vårsolen som kan vara förödande för växterna. Har det gamla skyddet av löv och gräs glidit av tillsammans med snösmältningen så kommer jag att lägga torrt ris eller gräs över plantorna framåt mitten av maj.

Annons:
elenor
2007-10-01 12:32
#21

Nästan alla mina sticklingar, som jag satte i vatten - i mörka vaser eller i bruna glasburkar - har fått rötter. Såg nu senast att Graham Thomas slutligen också fått rötter.Några av klätterrosorna,Etude,  Lady Godiva och Dorothy Perkins har jag också planterat om i jord - för gräsmattedressing. En del  har fått rötter som börjar sticka ut i hålen undertill, fast det inte syns så mycket tillväxt ovanjord.

Har också funderat över hur jag ska övervintra dem. Kan välja på frostfritt uterum eller utomhus. 

Tror att jag ska lyda ditt råd Christina och gräva ner krukorna ute med någon täckning. Verkar enklast så.

Ifall de inte klarar övervintringen utomhus, så tänker jag ta nya sticklingar litet tidigare nästa sommar, så de hinner etablera sig ute.

Christina
2007-10-01 15:31
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#22

Jag gör precis som du Elenor. Överlever de inte vintern i köksträdgården så tar jag nya. Nu när jag fått blodad tand. Men just nu ser de friska och fina ut.

rosentass
2007-10-03 07:37
#23

Jag gör också som du Christina.

Det får bära eller brista. försöker igen nästa år hur det än går, Rosor kan man inte få för många av och vännerna blir glada när man kan dela med sig om det lyckas.

KerstinP
2007-10-04 23:13
#24

Kan man fortfarande ta skott av rosorna? Ska man ha dem inne över vinter isf.

elenor
2007-10-05 01:49
#25

Kerstin, du har ju inget att förlora på att försöka!

Hade en köperos i vas i vårt kalla sovrumsfönster, under ett par år. Den vissnade inte, utan det kom ett litet nytt skott. Så stod den tills den slutligen fick rötter.

Det går säkert bra att få rötter även på vintern, men det kan kanske bli svårare att få dem att växa vidare i kruka, om man inte har något litet kallare ställe att förvara dem på.

Christina
2008-06-08 22:34
#26

Hurra! Mina sticklingar har överlevt. Inte alla men frankofurtanan Valamorosen, polyanthan Bonica och  Balsgårdsrosen Anna. I var och en av dessa krukor fanns fyra fina skott med rötter. Dessutom har det bildats blomknoppar på en del. Knopparna tar jag dock bort så här första året.

Hälften av mina plantor har satts ut i en nygrävd rabatt och den andra hälften krukar jag och låter stå till nästa vår och bilda kraftigare rötter.

Att jag satte ut några redan nu är mot bättre vetande. Men jag är jag nyfiken på om de klarar sig på de späda rottrådar som finns. Och så kunde jag inte hålla mig längre….. Klarar de sig inte har jag back-up med de som krukades.

Fick rejält blodad tand. Det är dels lite jobbigt att få ut Rosor till Ön och plantorna kostar en del, så kan jag föröka själv är det värt den lilla möda jag lagt ner.

Christina
2008-07-03 02:39
#27

NU kan jag summera:

Jag satte ner åtta-tio sticklingar av varje sort tillsammans i varje kruka.

Lykkefund, Tuscany, Aïcha och Complicata dog.

Anna har omplanterats till tre rejäla nya plantor. Bonica blev fyra plantor. Celsiana en. Frankfurter sju. Celsiana en.

Clematis: Warsawska Nike dog, men Alpinan är nu en riktigt stor planta.

Ganska lite jobb och hyfsad utdelning. Så nu är det snart dags igen.

Annons:
catcat69
2008-07-03 17:45
#28

Va kul att det blev lite resultat. Nu ska jag också försöka.

Pyttelite
2021-06-29 22:30
#29

Tips på hur man skar sticklingar.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Upp till toppen
Annons: