Annons:
Etikettkrukväxter-utomhus-och-inomhus
Läst 14127 ggr
Bjornen
12/30/07, 8:56 AM

Julblommorna efter julen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Lite råd och tips hur man ska bevara julblommorna tills de kan placeras ute i trädgården eller hur de kan användas som mångåriga krukväxter.

Våreld eller höstglöd

Nu när julhelgen har farit framkanske julgruppen har blivit lite mindre fin och den behöver friseras, om den överhuvudtaget ska vara kvar.

Om julgruppen har stått för nära fruktfatet eller granen har blommorna troligen blommat över lite snabbare. Julstjärnan är säkert fortfarande fin om den har fått lagom med vatten och sluppit drag. Numera kan julstjärnan se likadan ut nästan ända fram till nästa jul. De röda högbladen eller vilken färg den nu har brukar visserligen bli lite bleka och dammiga. Julstjärnan kan därför sparas så länge man vill och den kan försiktigt omplanteras i en vanlig blomkruka. Placera inte julstjärnan så att småbarn kan tugga på den eftersom den är giftig.

Hyacinterna har troligen redan blommat över om det inte kommer flera blomstänglar nerifrån. Den första blomstängeln bör skäras bort. Löken kan sättas om i en ny kruka och placeras på ett ljust och undanskymt ställe och vattnas och gödslas tills löken kan placeras ute i rabatten i vår. Där kan den ge blommor i flera år.

Amaryllisen ska hanteras försiktigt och planteras mycket försiktigt i en ny kruka om den nu inte står i en särskild kruka. Efter blomning klipps blomresterna bort men den gröna stjälken bör stå kvar tills den vissnar och skrumpnar. Endast om den hindrar nya stjälkar att komma fram bör de tas av. Om krukan blir sned och ojämn och plantan riskerar att falla, kan hela stjälken tas av och blommorna sätts i en vas. Blommorna håller nästan lika länge i vas som i kruka. Låt bladen komma fram och ställ den i ett ljust rumsfönster. Sköt om den med vatten och gödselvattna den regelbundet. Nu ska löken ta igen det den har förlorat vid blomningen. Om amaryllisen sköts bra ska löken ha blivit lite större till hösten och då kan den ge ännu flera blommor till nästa jul.

 

Saint Paulia eller usambaraviol som kan finnas i större julgrupper kan bli en långlivad krukväxt i mindre soligt fönster. Men då måste de planteras i en egen kruka och skötas som en vanlig krukväxt.

Många bladväxter kan användas som vanliga krukväxter efter julen. Murgrönan kan bli en riktigt fin slingerväxt och kan bli riktigt stor. Bladväxterna bör planteras i egna krukor försiktigt och vattnas lagom och placeras i ett ljust fönster. En del har ett dåligt rotsystem och kan behöva lite extra skötsel och extra ljus för att överleva den mörka tiden.

Det används också sticklingar som bara har stuckits ner i julgruppen, dessa har troligen redan vissnat. Om de fortfarande lever kan de sättas i ett vattenglas eller planteras i sandblandad jord och placeras ljust. Om jordklumpen är väldigt torr bör den nersänkas i vatten ett tag så att jorden genomfuktas ordentligt. Om jordklumpen är mycket fuktig bör man låta klumpen torka upp innan man planterar om den i ny kruka.

Rumsen eller andra barrväxter i julgruppen måste hållas lagom fuktiga. Om de torkar ur för mycket brukar de ganska snart dö bort. När en barrväxt slokar då är det mycket bråttom att ge den vatten. Silverek och silvergirland förekommer också i julgruppen. De bevaras så länge de är fina och kan eventuellt planteras i rabatten i vår. En allt vanligare växt i julgrupperna är olika suckulenta växter. De ska helst planteras i sandblandad jord. Bäst är vanlig planteringsjord som har blandats med sand eller köpt färdig kaktusjord eller såjord. De ska stå i väldränerad jord och ska vattnas lite mera sällan.

Julgruppen kan även innehålla härdiga taklökar som kan planteras ute i stenpartiet i vår. Men det finns många olika sorter som kallas taklökar (ibland felaktigt) och en del är mycket härdiga medan andra tål inte närheten av minusgrader. Den vanliga vårelden säljs numera året runt med varierande namn beroende på årstiden. Den förekommer också som julblomma och den kan planteras om i ny kruka och bevaras så länge den blommar. Den är visserligen flerårig som krukväxt, men den lönar sig sällan att försöka få den att blomma om igen.

Tazetten sparar man så länge den blommar och sedan är det dags för komposten. Den är mycket svår att få att blomma om och den övervintrar inte i norra Europa.

Av: Bjornen

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Bjornen'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Bjornen', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-12-30
Annons:
Bjornen
12/30/07, 8:58 AM
#1

En tidigare artikel skriven för tidningen Dalaabygden med lite omarbetning.

pyromanen
12/30/07, 2:04 PM
#2

Trevlig och högaktuell artikel!

Fjolårets julglöd blommade fint ända till sommaren, sen åkte den ut bakom en buske ihop med andra andra mindre omtyckte krukväxter när vi åkte på semester, och fanns kvar där vind för våg till dottern kom in med den i november och sa att den skulle dö om den var ute på vintern…  Nu blommar den igen!

Christina
1/1/08, 5:02 PM
#3

Toppenbra artikel med nyttiga anvisningar för oss alla som vill att de fina julblommorna ska leva fram till påsk - och ännu längre.

altavista
1/6/08, 11:44 PM
#4

opps

jag har missat något: vad är en tazett för något (OK, jag vet den är en växt Glad )

Jag har fått en gång en julstjärna att överleva i flera år, den har även blommat, fast på sensommaren. Den blev till sist en ganska spretig liten buske men tyvärr den har inte överlevt när jag har flyttat

Bjornen
1/7/08, 12:32 AM
#5

Tazett (Narcissus papyraceus) är en art av narciss och alltså släkt med pingstliljan som den i viss mån liknar. Den är frostkänsliga och kan endast odlas som krukväxt.

Julstjärnan är en buske och kan bli rejält stor där den har ett varmt klimat.

Margareta
1/8/08, 4:28 PM
#6

Tack bjornen - i år skall jag spara alla hyacinter och gräva ner dem till våren - bra tips - har alltid kastat dem för att jag inte vetat!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Sara
2/2/08, 8:31 PM
#7

Ska Amaryllisen stå framme året om?

Har för mig att jag läst någonstans att den ska läggas mörkt och svalt tills det är dags att plantera om den.

Kan tillägga att jag har inga gröna fingrar.

Sara

Bjornen
2/4/08, 9:19 AM
#8

Amaryllis behöver en violoperiod under hösten då de kan stå mörkt eller ljust men utan vatten. Se även separat artikel.

rakuLotta
2/7/08, 7:58 AM
#9

jag fick två jättefina julrosor som julblommor. Men det märktes att de inte trivdes innomhus för de blev bara torra och fnöskiga de blad som blommatöver så att säga, men ett gäng nya tappra kom i mitten … kände att den aldrig skulle härda ut ända till våren … så jag planterade helt sonika ut dem i rabatten nu(ska väl tillägga att vi bor söder om Göteborg och här har inte direkt vart nån vinter att tala om…snarare höst) men de ser ut att må bra mycket bättre ute än de gjorde inne.

Hade även ett par plantor i kruka (små suckulenter för stenparti) som stått ute i en rabatt som jag bara glömt bort att få ner i jorden. En hade t.o.m. börjat blomma och en anna vuxit utav bara den. Rötterna hade sökt sig ner i jorden genom de små hålen i krukans  undre…Fantastiskt…det har ju trots allt varit lite minusgrader här emellanåt.

Jag tog i alla fall upp dem och planterare ner dem oxå. Vet inte om det var rätt att göra det när de ändå hade rotat sig lite…det återstår att se. Men håller sig höstvädret så rotar de nog på nya platsen oxå får jag hoppas.

Ja, om det är vårt illa handskande med miljön eller moder jord som har sina naturliga förändringar vet jag inte…men konstigt är det !!!

Läste i tidningen en artikel om att vi skulle få klimat här uppe som södra frankrike….får se vad det blir för växter som gillar det…Skrämmande!

Bjornen
2/7/08, 9:13 AM
#10

Plantering av växter går att göra året runt. Men jag tycker att det går lättare om man slipper spetta ner plantorna i tjälen. Så är det ofruset är det inga problem. Jag övervintrar många växter utomhus i krukor. De flesta klara det utmärkt några t.ex. prästkragar och pioner gör det inte.

Det kan bli problem med julrosorna som kom ut nu om det blir för fuktigt. Det blev lite chock som kan göra att de lättare angrips av svampsjukdomar. Största chocken kanske kommer genom att de kommer från torr luft till fuktig. Men annars går det mycket bra.

Upp till toppen
Annons: