Annons:
Etikettrabatter-perenner-annueller
Läst 17396 ggr
Bjornen
3/6/08, 7:03 PM

Blåsippa

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Blåsippan är en vårens första vårblommor. Här följer lite beskrivning om blåsippor,

 

När blåsipporna blommar uti backarna börjar blomma är det vår. Visserligen kan de blomma riktigt tidigt på något riktigt varmt ställe även under en varmperiod på vintern. Men blåsippan tillsammans med hästhoven är några av de tidigaste vilda vårblommorna. De är så populära att de lokalt kan plockas för flitigt och deras överlevnad är hotad på platsen. Många blåsippslokaler riskeras även genom att de växer igen av sly, buskar och granskog. 

Det gamla latinska namnet Anemone hepatica används fortfarande ibland på den vilda blåsippan. I trädgården brukar den oftast heta Hepatica nobilis. Namnet kommer från grekiskan och heper betyder lever. Bladen liknar levern genom bladens flikar och färgen på bladens undersida. Växten brukades därför mot leversjukdomar, genom signaturläran som förr tillämpades. Signaturläran var en föreställning att olika växter kunde bota människorna och växtens utseende berättade vad växten botade.

Förr ansågs det att om man åt av den första blåsippan skulle man slippa leversjukdomar resten av året. Det är inte så lämpligt att äta av blåsipporna eftersom de är giftiga och kan ge blåsor i munnen. I stora mängder kan det ge ytterligare förgiftningssymtom. Liksom alla anemoner och ranunkelväxter försvinner giftet vid torkning.

Blåsippan växer ofta på kalkrik mark eller annan humusrik mark och oftast i skogsbackar med gles växtlighet och lite lövträd. Blåsippan får inte ha för mycket andra storbladiga örter i närheten eftersom de då blir utkonkurrerade.

Blommorna är fullbildade redan på hösten och ligger i jordytan och väntar på att solen ska förlänga blomstjälkarna och blommorna visar sig. Ett tunt lövtäcke av björklöv skyddar blomknopparna ytterligare. Genom de håriga stjälkarna skyddas växten från kalla nätter. Först längre fram på våren sedan blommorna har blommat över börjar de nya bladen visa sig.

Varje planta kan bli mycket gamla och de växer och blir större och större.

Fröna är egentligen nötter som skyddas av en oljerik vävnad, som myrorna gärna vill ha. Därför sprids fröna genom myrornas försorg.

På äldre gårdar kan blåsippan växa vilda på tomten, eftersom man ibland byggde husen på typiska blåsippsbackar. Men många har planterat in vilda plantor på tomten. All uppgrävning från vilda växtplatser måste ske med stor försiktighet och endast efter markägarens tillstånd. Njut av dem på platsen, det kan aldrig bli lika fint i den egna trädgården som när de växer på egen hand.

Det finns totalt 10 arter av blåsippor och de växer i nästan hela Europa, östra Asien och Nordamerika. En av dessa arter, den ungerska blåsippan är inte helt ovanlig i trädgårdarna. De har lite större blommor som blommar lite senare och har lite annorlunda bladform med flera mindre flikar.

 

Blad av ungersk blåsippa (Hepatica triloba)

Blåsippans blommor har normalt blåa blommor i olika nyanser, men de kan lätt ändras till andra nyanser mot rött och vitt. Många ovanliga varianter i form av röda, vita och mer eller mindre dubbla blommor odlas i trädgårdarna. Varianterna kan bara förökas genom delning av plantorna, som bör göras lite försiktigt direkt efter blomningen. För vanliga blåsippor kan även frösådd tillämpas, men det tar flera år innan det blir blomning och plantorna är små och känsliga de första åren. Bästa resultat blir när plantorna får självså sig med myrors hjälp.

Blåsippor trivs bäst under lövträd som ger plantor bra sol på våren och ett skyddande lövtäcke på vintern. Det ger också lucker och humusrik jord. På sommaren behöver de skugga från lövträden. Det är viktigt att inte plantera frodiga och starkväxande perenner allt för nära blåsipporna. De vill gärna ha lite fuktigare mark men väldränerat och det får inte bli vatten stående någon gång under året. 

Av: Bjornen

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Bjornen'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Bjornen', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-03-06
Annons:
elenor
3/6/08, 7:22 PM
#1

Intressant! Tack för den artikeln!

Det har visst blivit något fel med länkarna. Jag får inte fram dem i alla fall.

Coturnix
3/6/08, 9:57 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Så mycket trevligt att få läsa om blåsippan! ;) Tack!

KerstinP
3/7/08, 12:27 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Här blommar redan blåsipporna.

elenor
3/7/08, 2:13 PM
#4

Fin bild, Kerstin!
Måtte det inte komma något riktigt bakslag på våren nu. Här har det mesta börjat växa och jag är så rädd att det ska frysa bort!

Christina
3/8/08, 11:51 AM
#5

Lite panikkänsla får jag - aldring är man nöjd. Men minns mars 2005 då vintern plötsligt kom med stark kyla och alla mina Rosor som börjar få bladknoppar frös ner till marken.

Pyttelite
3/6/23, 8:16 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Nu är det dags igen.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Annons:
Upp till toppen
Annons: