Annons:
Etikettfröer-och-frösådder
Läst 19016 ggr
Bjornen
4/15/08, 10:20 AM

Fröets grobarhet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En kort genomgång om hur groning av frön varierar under olika förhållanden.

 

Orkideer har extremt små frön. Det går oftast några hundratusen frön per gram.

Alla fröväxter blommar någon gång. Ibland kan de växa i hundra år innan de blommar och dör, medan andra blommar flera gånger om året. En del ger frön bara efter normala blommor, medan andra ger frön efter både normala blommor och kleistogama blommor. Vår vilda violer blommar en första gång på försommaren och sedan bildas kleistogama blommor under sommaren (blommor som inte slår ut utan de bildar frön ändå).

Normal grobarhet kan variera från några timmar (sälg) till hundratals år (bl.a. bolmört) eller kanske tusentals år. En del frön kan gro direkt medan andra måste ha en viloperiod först. En del har hårda skal som måste utsättas för olika påfrestningar. Många palmfröer behöver mekanisk nötning eller måste gå genom något djurs mage för att fräta på fröskalet. På konstgjord väg kan man fila fröskalet eller behandla dem med saltsyra eller svavelsyra. Syror bör man inte använda utan att känna till förhållandena mycket noga.

Många växter som blommar tidigt på våren eller försommaren och växer i bergtrakter behöver frost för att gro. Fröna ramlar normalt ner på marken under sommaren och sväller av vatten, för att under vintern sprängas av frost. De bör därför sås under hösten eller vintern och får stå utomhus tills de gror. En del kan behöva flera frostperioder. Andra kan det räcka med mycket varierade temperaturer utan att de måste frysa. Andra behåller sina frön i vinterståndare och frön kommer ner i jorden på våren. De gror normalt enkelt på våren utan något knep. Någon enstaka kan gro bättre om fröna får utsättas för torr frost. För att förstå hur fröna bäst gror bör man känna till växtens biologi och hur de beter sig på sin naturliga växtplats.

Två av våra vilda växter nämligen brandnäva och svedjenäva behöver höga temperaturer för att gro. Det fungerar bäst med en skogsbrand, men kan ibland räcka om fröna ligger öppet i ett extremt soligt läge mot någon mörk sten. Dessa frön har lång frövila och kan ligga och vänta på nästa skogsbrand. Många växter kan ligga i jorden och vänta på lämpligt tillfälle att gro. Andra växter måste gro varje år för att överleva. Jättebalsaminen är en växt som har kort frövila. De måste gro varje år och hinna fröså sig om arten ska överleva. Jag har själv haft den två gånger där den försvann helt och hållet. Då grodde de och frös bort. Torr förvaring inomhus kan de sparas åtminstone några år.    

Normal gror fröna efter några timmar till några veckor. Ju större och kraftigare fröet är efter sitt normala utseende, desto förr gror fröet. De har då mycket energi och gror därför snabbt. Sämre frön tar normalt längre tid för att gro om de gror alls. Små och dåligt utvecklade frön kan vara av sådan kvalitet att de inte gror alls. Välj därför ut största och finaste fröna för sådd. Även köpt frö kan ha dålig kvalitet. Det har hänt att fröpåsen innehållit bara tomma skal och inga grobara frön. Perenna växter kan ta mycket lång tid innan de gror. Ge därför inte upp efter något enstaka år. Gräv ner krukan och låt den stå åtminstone 3-4 år innan du ger upp. En del krukväxter kan också ha långsam groning.

En del växter behöver ordentligt varmt för att gro. Medan andra kan gro bättre vid temperaturer om 10 grader. Försök att följa växtens normala livsmönster så mycket som möjligt då gror de oftast bättre.

Frön ska normalt sättas på ett djup av 3-5 gånger fröets diameter. Några arter behöver ljus för att gro, men de allra flesta gror bäst i mörker.

Av: Bjornen

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Bjornen'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Bjornen', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-04-15
Annons:
SannaHolmgren
4/16/08, 10:15 AM
#1

Hos oss växer det flera bestånd med mästerrot, som jag nämnde på  naturifokus förra året. Av nyfikenhet har jag sparat frön och ska prova att så dem tänkte jag. Behöver dessa frostas för att gro eller räcker det att peta ner några i vanlig såjord?

De blad som nu sticker upp i hästhagen äts upp med en gång, de är mycket omtyckta. Konstigt att min kräsna ponny äter dem tycker jag då de är ganska skarpa i min smak.

Bjornen
4/16/08, 12:01 PM
#2

Ett gammalt vanligt namn på mästerrot är kobot. En gissning att frön av mästerrrot gror bäst vid frost. Men prova, det anses vara svårt att få grobara frön av mästerrot i Sverige. Skröna ? Aromatiska frön har ofta kort hållbarhet (några år), då de aromatiska oljorna i fröet härsknar. Berätta om resultatet. Mina egna plantor blommar inte mycket, men enstaka blommor blir det. Men jag har aldrig brytt mig om att prova så dem, då de förökar sig bra med rotskott.

SannaHolmgren
4/16/08, 1:30 PM
#3

Kobot - låter ju som om det är en nyttig växt. Säkert håller den mask och annan ohyra på avstånd, och med tanke på doften så påminner den om andra örter som är bra för magen, vilket vintertrötta komagar säkert behövde förr då det inte fanns vanlig medicin. Har växten något värde i örtagården?  Jag ska prova att så. Ska ställa någon sådd i frysen och nån utanför och berättar sen hur det blev. Ha inga höga förväntningar då jag lätt glömmer av när jag odlar och får slänga uttorkade och vissna krukor. Tyvärr.

urbangarden
11/22/09, 4:25 PM
#4

Sorry för att jag utnyttjar kommentarsutrymmet. Jag har ingen annan möjlighet till att spread the word. Den som testar siten förlåter nog oförskämdheten :) Om du är intresserad av chili så kan du finna fröer på www.urbangarden.se . Butiken är inriktad på sällsynta chilifröer , nya spännande chili , särskilt chilipeppar från trinidad , karribien i allmänhet. 7 pot, jolokia, naga osv. Välkommen :) D, Urban Garden fröer www.urbangarden.se frön

Upp till toppen
Annons: