Annons:
Etiketterprydnadsträdbuskarklätterväxter
Läst 40404 ggr
Bjornen
2008-04-09 09:47

Beskärning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

På vårvintern eller våren går det bra att beskära olika buskar och träd. Här kommer lite råd och tips.

Nu på vårvintern eller våren är det lämpligt att beskära träden och buskarna. De flesta buskar och träd går att beskära på vårvintern med undantag av blödande träd. Blödande träd är plommon, körsbär, mandel, häggar, lönnar, björk, valnöt och delvis rönnar. Dessa ska beskäras på sommar eller höst så att snittytorna hinner läka ihop. Vårblommande buskar ska helst inte beskäras på våren, annars blir vårens blomning lidande. För buskarnas skull går det bra att beskära på våren. Men för dig själv ska du vänta till efter blomningen för att du ska få så mycket blommor som möjligt. Då hinner det växa upp nya skott som kan blomma nästa vår.

Före beskärning

Före beskärning

Det är ju vanligen äppelträd som man beskär på vårvintern. Äppelträd kan visserligen beskäras under hela året men man bör vara försiktig under lövsprickningen och helst låta dem vara då. Unga och små träd bör man spara till sist och vänta ytterligare ett par månader. Små träd kan lätt "angripas" av vilda djur som älg och rådjur. Längre fram på våren är risken för vilda djur mindre i trädgården. Det är bäst att rådjuren får beskära först och man justerar efter dem.

Efter beskärning. Men tänk på att en så kraftig beskärning kräver en ny genomgång nästa är för att gallra vattskotten. En sommarbeskärning innebär mindre antal vattenskott. Men jag tycker att det är lättare att beskära träden utan löv, då man ser trädets struktur bättre.

Efter beskärning. Men tänk på att en så kraftig beskärning kräver en ny genomgång nästa är för att gallra vattskotten. En sommarbeskärning innebär mindre antal vattenskott. Men jag tycker att det är lättare att beskära träden utan löv, då man ser trädets struktur bättre.

Beskärning bör göras när det fint väder och helst någon solvädersdag efteråt. Då torkar snittet bra och det är mindre risk för det blir sjukdomar som får fäste i snittet. Låt snitten vara öppna och använd inte ympvax, målarfärg eller annat medel på snitten. Man stänger då in fukt som kan leda till rötskador. Snittet ska torka upp och läka ihop. På gamla träd kan det bli hålrum som bör täppas till för att undvika att regn och väta tränger ner i hålen. Cement kan användas att fylla upp sådan hålrum eller också försöker man taka det på något vis. Använder man cement kan det bli svårt att såga i trädet vid senare tillfällen. 

På äldre träd är det bra om man kortar ner grenarna ordentligt. Långa kvistar kan lätt bli för tunga och grenarna kan brytas sönder om det blir mycket frukt. Om man stubbar grenarna ordentligt bryter det fram många nya skott. Efter en sådan föryngringsbeskärning bildas många nya skott. Dessa måste gallras om ett eller möjligen två år. Annars blir det bara kvistar och blad och skörden blir väldigt liten.

Det gäller att försöka få balans på trädet. Helst ska trädet vara ungefär lika åt alla håll. Alla grenar ska vara utåtriktade och alla kvistar ska vara fria. Kvistarna ska inte nå varandra ens när det blåser. Det gäller att få in luft och sol in i trädet. Man ska försöka få grenar så raka som möjligt och de ska helst vara trubbiga grenvinklar.

På äldre träd som fått ålderskrämpor kan man förlänga livet på dem genom att noga tänka över vad som kan hända när det bär frukt. Ta tag i grenar och känn efter hur belastningen påverkar grenar och träd. Såga av grenar så att olika krafter motverkar varandra. Områden där det kommer flera grenar ut från nästan samma punkt är ett känsligt ställe som lätt kan spoliera hela trädet om en sådan gren går av. Försök att förebygga alla fläkningar och spjälkningar.

Använd alltid vassa redskap. På tunna grenar används sekatör eller grensax. På lite grövre grenar ska alltid såg användas. Om grensax används på för grova grenar blir snittytan sargad och läkningen försvåras. Grensåg med böjd klinga är den bästa sågen att såga av grenar med. Genom sin böjda klinga hålls sågen lätt kvar i ursprungsspår. Oftast är grensågarna förberedd för att sätta dit en förlängning på. Men en såg med långt skaft kan nästan aldrig få ett snyggt snitt. Det blir därför att misshandla trädet med sådan stångsåg. Använd stege och såga grenarna i närheten av dig så blir det ett bra snitt som läker fort.

Alla snitt bör vara raka och de ska göras precis utanför grenkragen på grenen. Det är en ansvällning runt grenens undersida och denna zon innehåller skyddsämnen som skyddar trädet för olika angrepp av skadliga organismer.

Det är lämpligt att först såga av grenen en bit från denna grenkrage och till sist göra det sista sågsnittet. Genom att såga av grenen i två etapper minskar risken för för fläkningsskador. Lämna aldrig "stubbar" efter grenarna detta leder nästan alltid att röta kommer in i trädet.   

Undvik att använda motordrivna sågar eftersom dessa är mycket farliga om man står det minsta ostadigt.

Av: Bjornen

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Bjornen'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Bjornen', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-04-09
Annons:
Christina
2008-04-27 00:33
#1

Utmärkt bra artikel! Goda råd som jag kommer att återvända till gång på gång.

Margareta
2008-04-27 01:43
#2

Jag har missat beskärningen av våra båda fruktträd. Ett äppelträd av familjetyp (flera sorter i samma) och ett bigarråträd. Det får bli till hösten/våren. Jag har aldrig gett mig på träd så jag känner mig lite osäker…

Plommonträdet planterade vi ifjol så det får väl vänta lite…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Christina
2008-04-27 01:48
#3

Träd ÄR knepiga. Att klippa 3 ggr mer än man tycker är 'lagom' som nämns i en annan tråd, är faktiskt en bra tumregel. Att man hoppar över ett år  innebär ingen större risk och ditt tycker jag också att du kan vänta med.

Bjornen
2008-04-27 09:48
#4

Bigaråträdet ska beskäras sommar/höst. Det är viktigt att man beskär nyplanterade träd så att det blir rätt fason från början. Klipp alltid så att trädet får olika höjdnivåer eftersom högsta punkten får mest näring och förblir därmed topp. Detta bör man eftersträva hela tiden. Familjeträd måste beskäras med stor försiktighet så att ingen sort går förlorad. Med tanke på familjträdens sårbarhet bör man undvika att skaffa familjeträd. Det är bättre med två olika träd istället.

Upp till toppen
Annons: