Annons:
Etikettrosor-allmänt
Läst 19495 ggr
Christina
2008-09-07 02:58

Rosor i september

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Just nu ser jag egentligen bara de senblommande perennerna och min gigantiska änglatrumpet. Men när jag går ett varv ser jag att visst finns det rosor fortfarande. Även om det är lite glesare mellan dem nu.

Vissa Rosor kommer igång sent på sommaren och andra kommer med ett ny blomning efter några veckors uppehåll. Jag tycker ingenting kan mäta sig med  de engångsblommande sommarrosornas prakt, men just nu är jag lycklig över att jag har lite annat också.

Sommerwind - lågväxande och sensommarblommande

BILDEN OVAN ÄR SOMMERWIND

  •  www.runmaro.net/rosor/marg hilling.htm" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Marguerite Hilling har ett ovanligt (hos mig) fint höstflor. Nevada däremot har bara någon enstaka just nu.
  •  Pimpinellerna Aïcha och Frühlingsduft är inte dumma dom heller. Särskilt Frühlingsduft som jag fått vänta så länge på visade sig i år vara värd all väntan,

Aïcha . överdådigt blommande tre veckor under tidig sommar och kommer med ett glesare flor i slutet av aug/början sept.

AÏCHA - MEN EN FÖRSOMMARBILD - NU ÄR BLOMNINGEN GLESARE

  •  Rose de Resht- den tåliga, trogna, som jag har så många av, är alla nu åter i full blom efter några veckors stillestånd.

Rose de Resht blommar från högsommar till sen höst. Tar en andhämtningspaus på ett par veckor då och vill gärna att man klipper bort överblommat.

ROSE DE RESHT

lOUISE BUGNET HAR BÅDE NYPON OCH BLOMMOR SÅ HÄR I SEPTEMBER

LOUISE BUGNET MED NYPON OCH BLOMMOR SAMTIDIGT I SEPTEMBER

Annons:
Lillhumlan
2008-09-07 09:31
#1

Hej Christina.

Mina New Dawn som jag planterade i slutet av sommaren mår fiiiiiint fint och har börjat blomma jättemycket nu. De är så vackert så det är inte klokt. Även den  starka rosa rosen Bourbon utan taggar pryder framsidan men har slutat att blomma nu. 

Så…. Vad är nästa steg med rosorna? Kupa? När gör man det, och hur mycket?  ska det klippas ner något? Jag har ju så dålig koll…. Men allt växer på som bara den…. :)

/Lillhumlan

Bjornen
2008-09-07 10:13
#2

Många engångsblommande Rosor remonterar i år. Några för allra första gången. Vissa pimpinellrosor remonterar ordentligt trots att de normalt inte gör det.

Eventuell kupning av Rosor sker bäst sedan marken börjar tjäla och nedklippning bör helt och hållet undvikas på hösten. Buskrosor kan visserligen klippas ner när som helst, men ofta är det bätrre att göra det på våren så att den skyddas under vintern. Icke remonterande buskrosor bör beskäras direkt efter blomningen för att mista så litet blomning som möjligt. All normal beskärning görs som regel när björkarna har musöron och då tas allt som fryset bort under vintern. Buskrosorna behöver oftast inte beskäras alls. Polyantharosor klipps så att starka grenar behålls och knopparna kommer åt lämpligt håll.

Christina
2008-09-07 12:24
#3

Jag går just och funderar på hur jag ska forma buskarna. Snart ser jag igen hur de ser ut.  När bladen fallit alltså.

Ska också gräva upp en del rotskott. Några av mina Rosor sprider sig mer än det var tänkt. Gallican Tuscany Superb och pimpinellen William III har fått ett antal rotskott som jag ska försöka ta vara på och sätta på annan plats.

catcat69
2008-09-08 15:22
#4

Usch,vad svartbladssjuka jag har fått.Pest.

Margareta
2008-09-08 22:20
#5

Rosorna är enorma i år. Tillväxten på min Alba Maxima motsvarar flera års kämpande på tidigare platser jag haft den rosen.

Jag har aldrig testat med rotskott - det vore roligt Christina att följa hur det går för dig med det projektet.

New Dawn, Awakening, Gerbe Rose,Rose de Resht, Mme Boll, Mme Knorr och Louise Odier blommar obehindrat. Rose de Resht allra mest hos mig, kanske Mme Boll också. Louise Odier blommade mer ifjol, men jag tror jag har en buske som skuggar för mycket (try) - skall åtgärda det tills nästa år.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Christina
2008-09-09 00:56
#6

Rotskotten ska vara lättast av allt. Få se om det stämmer. Ska ta några bilder, när bladen fallit av buskarna och jag ser var rotskotten är.

Känner igen det där med skugga. Just som jag tycker vi har tagit bort lagom av de hasselsnår som skyddande står runt tomten, sätter de igång att växa igen. Antagligen stjäl de av all god näring och vattning som är avsedda för rosorna och perennerna.

Dessutom har vi ett stort körsbärsträd mitt i gräsmattan som plötsligt skuggar hela vår terrass. Härom året var det litet och klent och plötsligt blev det för stort. Precis som ens egna barn. Man pysslar och önskar de ska växa och - vips - så blev de nästan väl vuxna.

Men träden flyttar i alla fall inte hemifrån……

Annons:
Upp till toppen
Annons: