Annons:
Etikettrabatter-perenner-annueller
Läst 49696 ggr
Bjornen
6/20/09, 8:57 PM

Nävor- midsommarblomster

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Lite beskrivna av olika nävor.

Midsommarblomster som även heter skogsnäva och ett äldre namn är skogsnäbba är självklar till midsommar men börjar ofta blomma redan i slutet av maj. Det latinska namnet är Geranium silvaticum. Geranium kommer från grekiskan och betyder trana och syftar på fruktens långa spröt som liknar en storknäbb. Silvaticum betyder växer i skogen. Den växer allmänt på lite fuktigare ängsmark, hagmark och glesa bördigare skogar. På något fuktigare ängsmarker och vissa ställen i skogen kan skogsnävan helt dominera floran. Skogsnävan finns två olika raser. Den sydligare rasen har rosalila blommor och den nordligare rasen har vitaktiga blommor. Normalt har blommorna en mörkare streckteckning som ska styra bin och humlor in till blommans pollen och brukar kallas honungsstreck. På den nordliga rasen syns denna teckning särskilt tydligt.  Den nordliga rasen växer även i Dalarna och gränsen ligger ungefär på 400-500 meters höjd över havet. I gränstrakterna finns båda raserna och ju längre norrut man kommer blir den vita rasen allt mer dominerande, för att bli ensam ännu längre norrut. Den nordligare rasen är på väg att vandra längre söderut. Jag har bl.a. funnit den nordliga rasen vid Bingsjö och Svartnäs, där den inte tidigare har funnits.

Förutom de två raserna finns midsommarblomstret i många olika färgnyanser. Olika rosa färgnyanser är inte så ovanliga och dessutom finns det också helt vita blommor utan de typiska strecken som den nordligare rasen har. Varianter finns också med mycket korta kronblad, där foderbladen är längre än kronbladen. Jag har några av varianterna planterade i min trädgård.

I trädgårdarna odlar vi bl.a. en närstående art, ängsnävan som liknar skogsnävan. Den förekommer också vildväxande men den växer oftast mera enstaka. Ängsnävan blommar lite senare än skogsnävan. Lokalt kallas också ängsnävan, midsommarblomster. Den är ibland spridd från trädgårdar och har ofta lite större blommor och blomfärgen är endera skarpare lila eller vita. Det finns ytterligare en trädgårdskorsning kungsnäva, som är mycket lik ängsnävan, men växten är ännu större och kraftigare.

Det finns mer än 300 olika arter av nävor och de växer i hela världen och främst på områden som liknar vårt klimat. Totalt finns det 15 olika vildväxande nävor i vårt land, varav flera är ettåriga. Därutöver odlas många olika arter och korsningar i våra trädgårdar som ibland kan sprida sig utanför trädgårdarna.

De flesta nävor är lundväxter och trivs på mer eller mindre skuggiga ställen och vill gärna ha lite kraftigare jord och inte allt för torrt. Flera av nävorna kan bilda stora bestånd och är ganska vanlig växt i parker, där det behövs lättskötta växter. Blodnävan vill däremot ha torrt och soligt. Blodnävan växer inte naturligt vild i Dalarna, men odlas rätt allmänt i trädgårdarna.

De flesta nävor kan förökas genom delningar eller rotsticklingar på våren eller försommaren. Många kan också sås från frön, men olika färgvarianter och korsningar är inte fröstabila, utan fröplantorna kan bli annorlunda. En del sorter med dubbla blommor bildar inga frön. Nävor tycker inte omplantering och slokar fort vid skador på rötterna. Men de återhämtar sig ganska snart om de vattnas och skyddas från intensiv sol och blåsväder. Vid delning av nävorna är det lättast att ta av en bit av roten med utväxta skott och sätta dem i krukor. Krukorna bör stå på ett skyddat ställe tills de har rotat sig ordentligt, och kan planteras ut i rabatten.

Annons:
poja
6/21/09, 12:10 AM
#1

Jag älskar nävor: De är suveräna marktäckare och sniglarna gillar dem inte.

awjungfru57
6/21/09, 1:11 AM
#2

Jag blev så himla glad nu, nyligen, för jag hittade plötsligt en eller två midsommarblomster. Det ser ut som såna och jag är nästan säker. Nu måste jag kolla ordentligt med denna, din fina beskrivning!
Och nej, ingen snigel har varit på dom heller!

poja
6/21/09, 10:53 AM
#3

Det har nyligen kommit ut en bok om Nävor av Ulla Hårde.

Bjornen
6/21/09, 10:55 AM
#4

Det är intressant att veta var den nordliga varianten (den vita på bilden) av midsommarblomster finns och om andra har sett om/hur utbredningen har förändrats.

sighni
6/24/09, 4:32 PM
#5

Jag gillar också nävor! De är vackra och lättskötta. De tar stor plats också. Det tycker jag är bra. Jag har flera olika sorter i min trädgård fast jag vet inte vilka. Några av dem är lila. De är mycket vackra tycker jag.

Margareta
6/27/09, 2:15 AM
#6

Även jag gillar nävor - de är så anspråkslösa på något vis.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
pyromanen
10/3/09, 3:29 PM
#7

Jag har sett vita på gamla vallar (sköts som slåtteräng) i kulturreservatet Juhola (gammal finngård) vid röjdåfors i Norra Värmland. Dock kände jag inte till det med en nordlig ras utan tänkte bara att det var en variant av den vanliga. Det är ju många rosa/lila blommor som kan förekomma som vit också i mindre skala…  Men denna hade faktiskt såna streck i blomman som du beskriver i artikeln.

[Asta]
10/3/09, 4:31 PM
#8

Har planterat fyra olika sorters nävor i trädgården i år. De flesta av dem nu i höst. Lite spännande att de kan ha så olika förutsättningar. Har satt några som enligt uppgift ska klara min ganska skuggiga rabatt och andra som ska kunna stå i solsken.

Lill-Kisse
10/3/09, 6:12 PM
#9

Jag måste tyvärr instämma i att nävor inte trivs med att planteras om. Den planta, som jag flyttade i våras, slokade genast. Trots flitig vattning, eftersom det blev en torr period då, så blev den inte lika fin som tidigare år. Den liksom stannade i växten jämfört med de andra nävorna av samma sort. Nu hoppas jag den tar sig nästa sommar. Andra omplanteringar har gått bra, så det kan bli lite olika.

En som också är väldigt glad i nävor!

Halvdansken
10/3/09, 10:18 PM
#10

Jag älskar nävor och har en 5-6 olika. Jag har då aldrig haft problem med att de inte klarar att flyttas!

Det jag gör när jag flyttar en växt, eller delar en, är att jag klipper ner den ordentligt, så att det bara är en 10 cm kvar. Då skjuter den från botten och blir fin. Men oftast tar det en säsong innan den "kommit ikapp".

Hatar cancer och älskar vårlökar.

mariatingsund
6/27/10, 1:13 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Jag älskar också nävor och har också en del.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

awjungfru57
6/27/10, 6:45 PM
#12

..det bästa är att det faktiskt (!) verkar som att de får vara ifred från snigalar. Eller hur har ni det?

pyromanen
6/27/10, 8:23 PM
#13

Nu har jag sett vita på ytterligare två finngårdar i norra Värmland. Börjar fundera på om människor tyckt det var kul med vita och tagit dom med sig?

Annons:
[Asta]
6/27/10, 8:45 PM
#14

Har i år upptäckt att på de ställen där nävorna växter tätt kommer inte kirskålen fram! Mera nävor!!

WiolaH
6/11/12, 11:26 AM
#15

Jag älskar oxå nävor men gärna de lite mer "vilda" sorterna, alltså inte så förädlade…..

Har en lång slänt med "styv" lerjord som ligger i vandrande skugga (den vetter åt en liten skogsdunge. Slänten är full med kirskål som jag och trimmern ständigt slåss mot. Jag skulle hellre se nävor där……… Gärna lite olika sorter och helst så oförädlade som möjligt.

Någon som har några tips och var de finns att köpa i skåne…..

Halvdansken
6/11/12, 11:48 AM
#16

De finns i alla plantskolor, om du vill ha speciella sorter så kolla nätet.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Bjornen
6/11/13, 10:03 AM
#17

Ännu en gång vill jag fråga om utbredningen av den nordliga varianten med vita blommor och lila honungsstreck. För någon dag sedan såg jag första exemplaret i Enviken på höjd av bara omkring 130 m.ö.h.

Anna_Sv
6/11/13, 6:40 PM
#18

Jag har sån tur så jag bor i en trakt (falbygden) där midsommarblomster finns i mängder! Och vilda prästkragar!!

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

Medarbetare på kvinna.ifokus.se

"Cogito, ergo sum!"..........."Jag tänker, alltså finns jag!"

Pagan
6/13/13, 8:57 PM
#19

Nu blev jag ju klart intresserad, Nävor är ju himla söta och Kirskål har jag en del av, nu ser jag att Asta inte finns kvar men kanske någon kan rekommendera en Näva som sprider sig fort och som tar kål på kirskålen och annat ogräs. Börjar bli liiite trött på att rensa på samma ställen nu.

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

Pyttelite
5/25/18, 11:12 PM
#20

Midsommarblomster står i full blom just nu - mycket vackert!


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Annons:
Upp till toppen
Annons: